Settings
Light Theme
Dark Theme

E02- Ce mi-ar fi placut sa stiu despre alergarea montană înainte să mă apuc

E02- Ce mi-ar fi placut sa stiu despre alergarea montană înainte să mă apuc
Nov 7, 2017 · 7m 36s

Salutare alergătorule. Bine ai venit la episodul doi al Podcast-ului TrailRunning Academy.ro. Acest Podcast e dedicat alergatorilor montani. Celor care vor sa aprofundeze acest hobby. În următoarele minute am să-ți...

show more
Salutare alergătorule.

Bine ai venit la episodul doi al Podcast-ului TrailRunning Academy.ro. Acest Podcast e dedicat alergatorilor montani.
Celor care vor sa aprofundeze acest hobby.

În următoarele minute am să-ți povestesc despre ce mi-ar fi plăcut să știu înainte să mă apuc de alergare montană.

Sunt sfaturi pe care le-aș acorda oricărei persoane, sfaturi ce mi-ar fi plăcut să le aud  înainte să alerg primul meu concurs montan.

Tu ești pe mâini bune dacă le asculți și le vei pune în practică.

Eu sunt robert, gazda ta. Ultramaratonist și om de munte. Mai multe despre mine găsești pe roberthajnal.ro.

Haide să trecem la subiectul de astazi

Ce trebuie să știi înainte să alergi un concurs montan? Ce trebuie sa stii inainte sa te apuci serios de alergarea montană?



E un sport greu și dureros în care dacă ești ignorant poți să o pățești. Încă nu a murit nimeni în concursurile de alergare montană dar am cunoscut mulți care s-au accidentat. Și eu am fost unul dintre ei. A trecut foarte puțin de la ultima și singura mea accidentare care s-a datorat unei singure secunde de neatenție. Ai grijă, nu subestima sportul acesta șii fii mereu concentrat.


Diferența aia de nivel care apare după numărul de kilometri chiar e importantă. Ia în calcul și altitudinea maximă unde va ajunge traseul. Din cauza ei poți să ai amețeli și să nu te simți 100%. Adică mai mult ca sigur te vei simți slăbit.


Antrenamentul înseamnă mai mult decât pur și simplu alergare. Și trebuie să adaugi, dacă nu vrei să suferi tare la concursuri și ceva sală. Pe lângă asta, Dacă până acum faci 2-3 alergări pe săptămână eu zic să le păstrezi și să adaugi o alergare în plus pe o suprafață diferită față de ce ai alergat până acum, suprafață asemănătoare cu ceea ce vei urma să alergi în concurs.


nu trebuie să te antrenezi mult mai mult decât o faci dar ajută foarte mult să adaugi 1-2 ore / săptămână de mers la sală unde să faci exerciții de întărire și echilibrare musculară. Asta te va ajuta să nu te accindentezi, să te adaptezi mai bine la schimbarea de sus-jos iar pe termen lung e una dintre lucrurile cele mai inteligente ce le poți face si anume: mersul la sală.


Antrenează-te pe un teren cât mai similar cu cel de la următoarea competiție. Dacă îți permiți lucsul să faci și o recunoaștere a traseului cu 2-3 weekenduri înainte e perfect.


În concursurile de alergare montană, nu vei alerga tot timpul cei care merg pe urcări, unde trebuie să mergi  și care aleargă pe porțiunile alergabile sunt cei mai câștigați dintre alergători pentru că sunt odihniți și mereu cu zâmbetul pe buze;


Ritmul nu e important. Dacă pe plat ești obișnuit să-ți ți ritmul de 5minute / kiloetru vei fi uimit când vei vedea că media vitezei  e undeva la 7min/kilometru adică un ritm aproape de mers.


Ieși la alergare strict cu ce ai nevoie - nu te încărca cu materiale extra. Te vei îngreuna și îți vei lua din plăcerea alergării. Totuși ia mereu la tine niște șervețele umede cu o punguță să ai unde să le depozitezi.


Mâncare, batoane, apă, frontală, un rucsac. Asta e echipamentul minim dar trebuie adaptat în funție de distanță, cât de mult plănuiești să petreci pe poteci; Adaugă Apa, frontala, ceva de pus pe cap (buff/sapca) dacă plănuiești să stai mai mult;


Adidasii cu care alergi in parc s-ar putea sa nu fie cei mai potriviti pentru a alerga prin padure dar sunt suficienți. Nu lăsa factorii ca echipamentul, alimentația, să te împiedice să ieși la alergare.


Vei avea probleme cu unghiile dacă nu-ți vei alege adidașii potriviți. Încearcă să alergi cu adidași cu un număr mai mare și șosete puțin mai groase pentru protecție.


Comunitatea alergătorilor montani e una foarte faină, dispusă să-ți sară mereu în ajutor cu câte un sfat sau o recomandare; profită de asta și caută pe cineva să te ghideze în alergarea, un mentor care îți poate ghida pașii și îți poate împărtășii din experiența proprie.


Povestește-i cuiva de tura următoare pe care o vei face la munte și încearcă să aduci cât mai mulți oameni către această pasiune. Îți va mulțumi mai târziu.
Astea sunt cele mai importante sfaturi care-mi vin in cap. Ține cont de ele și vei avea mai puțin de suferit la primul tău concurs montan.

Până data viitoare îți doresc vreme și poteci numai bune de alergare.
show less
Information
Author TrailRunningAcademy.ro-Podcast
Website -
Tags

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search