Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Smagslågen - en podcast om fermentering

 • #14 Smagslågen - Charcuteri

  25 JUN 2021 · I dagens afsnit fortæller Jens Jepson, som er kok hos Kræftens Bekæmpelse, om deres charcuteri-produktion, og hvorfor han har kastet sig over dette fermenteringsprojekt.  Hør meget mere om charcuteri i afsnittet: Charcuteri i podcasten Smagslågen – en podcast om fermentering.
  22m 32s
 • #13 Smagslågen - Eddike

  11 JUN 2021 · Fermenteringen til eddike er en såkaldt 2-trins fermentering, da vi først skal have produceret alkohol fra en frugtsaft og derefter produceres eddikesyren ved at eddikesyrebakterierne spiser alkoholen. Derfor opstod eddike samtidig med at alkoholen blev opdaget. I dagens afsnit fortæller Mathias Skovmand om forskellige eddiketyper, processerne og hvordan man smager på eddike.
  30m 31s
 • #12 Smagslågen - Kaffe

  20 MAY 2021 · Dagens afsnit handler kaffe og fermentering. Du ved måske ikke, at kaffebønnerne har gennemgået en fermentering, men det har de, og det er en meget essentiel proces for holdbarheden af vores kaffebønner. Men har det også betydning for smagen af den kaffe, vi drikker i sidste ende? Det er netop emnet, som Johanne og Louise forsøger at gå i dybden med ved et besøg hos Coffee Collective.
  41m 16s
 • #11 Smagslågen - Garum (fiskesauce)

  7 MAY 2021 · Dagens afsnit handler om fiskesauce som også kaldes garum, hvis man vender sig mod det antikke Grækenland. Fiskesauce frembringes ved, at enzymer i fiskenes egne tarme, eller ved tilsat koji, nedbryder makromolekylerne i fiskene og danner en masse frie aminosyrer, som skaber umamismag. Samtidig skaber den tilsatte salt et sikkert miljø, hvor de sygdomsfremkaldende bakterier dør. Hør meget mere om fiskesauce i denne proces, og hvordan en hjemmelavet garum smager
  15m 49s
 • #10 Smagslågen - Kombucha

  23 APR 2021 · Johanne Hvelplund fra Hotel- og Restaurantskolen og Louise Beck Brønnum fra Københavns Universitet vil i samarbejde med Smag for Livet tage dig igennem forskellige fermenteringer. Dagens afsnit handler om kombucha, og hvordan fermentering kan få en almindelig sødet te til at smage helt fantastisk kompleks. Louise og Johanne vil tage dig gennem processen bag kombucha produktion og forklare dig årsagen til det lidt suspekte udseende, den såkaldte SCOBY har.
  20m 22s
 • #9 Smagslågen - Ost

  12 MAR 2021 · Johanne Hvelplund fra Hotel- og Restaurantskolen vil i samarbejde med Smag for Livet tage dig igennem forskellige fermenteringer. Dagens afsnit handler om ost og, hvordan fermentering spiller en vigtig rolle for ostes forskellighed i smag og tekstur. Johanne vil i samarbejde med mejeriingeniøren Emilie Daugbjerg Christensen tage dig igennem processen til at lave en friskost derhjemme. Derudover vil Johanne og Emilie smage på 4 forskellige oste og forklare deres forskellighed med udgangspunkt i fermenterin
  36m 2s
 • #8 Smagslågen - Chokolade: chokoladesmagning

  26 FEB 2021 · Dagens afsnit handler om chokolade eller nærmere beskrevet chokoladesmagning. Johanne og René Wagner vil guide dig gennem smagning af chokolade som starter ved, at du kigger på varedeklarationen og slutter med smeltet chokolade i munden. Du vil blive klogere på, hvad kakaoprocenterne egentlig siger om chokoladens kvalitet. Derudover vil du høre om forskellige aromaer i chokolade og, hvordan du kan smage fermenteringensprocessen samt andre processer i det endelige produkt.
  21m 57s
 • #7 Smagslågen - Chokolade: fra bønne til bar

  26 FEB 2021 · Dagens afsnit handler om chokolade og dermed om fermentering af kakaobønner. Johanne vil i samarbejde med chokoladeentusiasten René Wagner tage dig igennem processen ”From Bean to Bar”. Du vil høre, hvor kakaobønnen stammer fra, hvornår og hvordan fermenteringen finder sted, og hvad René gør med kakaobønnerne, når det skal omdannes til tempereret chokolade. Hvis du vil høre mere om, hvordan effekterne af fermenteringen kommer til udtryk i smagen, så lyt med i afsnit 8: Chokoladesmagning .
  20m 13s
 • #6 Smagslågen - Koji og miso

  12 FEB 2021 · Dagens afsnit handler om Koji og miso. I dag gæster Martin Petersen fra Hotel- og Restaurantskolen Smagslågen. Koji benyttes både til at lave miso, soya, sake og mange flere japanske fermenteringer. Det består af skimmel som gror på ris eller perlebyg, og dermed aktiveres en masse enzymer som kan bruges til videre fermentering. Koji benyttes i miso som er en fermenteret bælgfrugtepaste. Miso er et meget umamirigt og smagskomplekst produkt, som kan bidrage med meget velsmag i det grønne køkken.
  30m 5s
 • #5 Smagslågen - Tempeh

  25 JAN 2021 · Johanne Hvelplund fra Hotel- og Restaurantskolen vil i samarbejde med Smag for Livet tage dig igennem forskellige fermenteringer. Smagslågen startede som en julepodcast, men vil fortætte i det nye år med fokus på fermentering. Johanne vil med sin viden om gastrofysik og mikrobiologi fortælle om endnu flere fermenteringer suppleret af forskellige eksperter på området. Dette afsnit handler om Tempeh.
  16m 58s

Smagslågen er den podcast om mad, som vi alle har manglet. De to gastrofysikere Johanne Hvelplund fra Hotel- og Restaurantskolen og Louise Beck Brønnum fra Københavns Universitet vil føre dig...

show more
Smagslågen er den podcast om mad, som vi alle har manglet.

De to gastrofysikere Johanne Hvelplund fra Hotel- og Restaurantskolen og Louise Beck Brønnum fra Københavns Universitet vil føre dig gennem forskellige smage ved at beskrive bl.a. fødevarekemien, madkulturen og det sensoriske, der knytter sig dertil.

Både med Louise og Johannes fagligt funderede fødevareviden og deres kæmpe passion for mad, vil du få et indblik i fremtidens fødevare-trends med den gode smag som udgangspunkt.

Inspirationen til Smagslågen er fundet i denne svære Corona-tid, hvor vi har brug for noget, der kan aktivere og samle os hjemme i køkkenerne. Derfor kickstarter vi podcasten med at forsøde denne mindre sociale julemåned.

Julehjælpen er på vej i form af en advents podcast om noget, som vi alle forholder os til hver dag, men dog ikke ved synderligt meget om - nemlig smag!

Især julens mad og drikkevarer synes at være noget, vi alle kærer os om og ser frem til år efter år. I løbet af fire adventsafsnit vil Louise og Johanne sætte fokus på fermentering i julen, og give dig som lytter fagligt og praktisk indblik i, hvordan du kan give dig i kast med fermenteringens univers.

Hvert afsnit varer 10-15 min, hvor en fødevare eller drikkevare vil blive beskrevet. Derudover vil der være tilhørende fif og/eller opskrifter, som man kan prøve af hjemme i køkkenet.

Podcasten er produceret for Smag for Livet i samarbejde med Hotel- og Restaurantskolen og Københavns Universitet.

Så lyt med på https://hrs.dk/about/podcast/ og i din foretrukne podcast-app og få et indblik i fermentering, mad og god smag.

Podcasten er produceret af Stine De Klauman og musikken er leveret af Lars Bork Andersen
show less
Contacts
Information

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search