Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Diepe Gesprekken

 • #7 | Vergeving #1: Over waarom vergeving belangrijk is, met Wilco de Vries

  8 MAY 2023 · Het thema ‘vergeving’ popt de laatste tijd steeds op in Roos’ omgeving. "Vergeven is goed voor je. Vergeven kan een doorbraak geven in een conflict. “Vergeven helpt je verder te gaan als je iets ergs is aangedaan.” Dit onderwerp zet haar aan het denken... het raakt iets. Moet ze hier iets mee? Want veel opmerkingen over vergeving komen bij christenen vandaan, maar hoe werkt dat dan voor haarzelf, als humanist? Roos zit vol grote vragen over vergeving... Wat is vergeving? Bestaan daar verschillende definities van? En waarom is het zo belangrijk? Hoe voelt het om te vergeven, is dat afhankelijk van de definitie die je gebruikt? Kun je 'beter' worden in vergeven en zo ja, hoe? Kun je erin groeien? En hoe weet je dan dat je écht vergeven hebt? En wat moet je doen als je niet kunt vergeven...? Over deze en andere vragen ging Roos op 17 april 2023 in gesprek met Wilco de Vries, die onlangs een proefschrift over zelfliefde afrondde aan de Amerikaanse topuniversiteit Duke. Wilco dacht - en denkt - veel na over vergeving, en hoe dat gebruikt én misbruikt kan worden. We namen hun gesprek op, waaraan ook de zaal mocht deelnemen. Laurens, projectleider van De Grote Vragen, leidde het gesprek in goede banen.
  53m 39s
 • #6 | Geloof #3: Over naar binnen kijken bij jezelf, en over waarheid, met Carmen

  23 NOV 2021 · Welkom bij de laatste aflevering van deze mini-serie over geloven, zingeving en spiritualiteit. Carmen is therapeut-in-opleiding en woont in Amsterdam. Ze geeft openlijk toe dat ze "niet goed weet" wat ze "met spiritualiteit aan moet". Via gesprekken met 'dominee Laurens' gaat ze op zoek naar wat haar leven zin geeft, maar zoekt ze ook de confrontatie met Laurens dat wat hij gelooft. In dit gesprek hebben ze het over (de) vrijheid om te kiezen; over de zoektocht naar spiritualiteit en hoeveel dat te maken heeft met naar binnen kijken, omdat je in jezelf ook verwondering en geloof kunt vinden; over het heel persoonlijke aspect van een zoektocht naar geloof en spiritualiteit; en over de vraag: wat is waarheid? Een vraag die ten diepste te maken heeft met de vraag: waar sta ik voor? De Grote Vragen is een (on- en offline) platform dat zich richt op jonge mensen: studenten, twintigers en dertigers, en dat beoogt om de grote vragen van het leven in alle openheid en kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. Wil jij ook in gesprek over één van jouw grote vragen? Kijk dan op onze website: www.degrotevragen.nl en kom met ons in contact! Volg ons sowieso ook op social media (Instagram, Facebook, Twitter). Wil je als vrijwilliger betrokken raken bij De Grote Vragen? Stuur ons dan een bericht via onze website of social media!
  47m 28s
 • #5 | Geloof #2: De pijn van de wereld en God, met Carmen

  13 OCT 2021 · In deze aflevering van Diepe Gesprekken vervolgen Laurens en Carmen hun gesprek over geloof, zingeving en de betekenis van ons leven (...of het gebrek daaraan). Dit keer doen ze dat wandelend, aan de rand van Amsterdam. Vragen in dit gesprek zijn onder meer: wie of wat is God eigenlijk? en: Waarom is God een 'oplossing' voor alle pijn en ellende in deze wereld? Carmen woont in de hoofdstad en is therapeut-in-opleiding. Ze geeft openlijk toe dat ze "niet goed weet" wat ze "met spiritualiteit aan moet". Als ze in contact komt met 'dominee Laurens', ontstaan boeiende gesprekken. Ze besluiten een paar van deze gesprekken op te nemen. In deze mini-serie 'Geloof jij het?' praten ze eerlijk en open over spiritualiteit, geloof, zingeving en God.
  46m 7s
 • #4 | Geloof #1: Innerlijke leegte en een spirituele zoektocht, met Carmen

  3 SEP 2021 · In deze aflevering van Diepe Gesprekken gaan Laurens en Carmen in gesprek over geloof, zoeken naar iets wat de leegte in ons kan vullen, zingeving en betekenis en het gebrek daaraan. Over naïeve christenen en over wat ons echt drijft. Amsterdammer en therapeut-in-opleiding Carmen die "niet goed weet" wat ze "met spiritualiteit aan moet" gaat in gesprek met dominee Laurens. In deze mini-serie voeren ze eerlijke en spannende gesprekken over spiritualiteit, geloof en zingeving. Outline: 3'28 Het verstikkende gevoel van leegte die we ontvluchten met drugs en series kijken. Wat doet het er nou toe? Geeft er iemand wel echt om een ander? Is er wel echt iets als liefde en verbinding? Wat is dit gevoel? 10'00 De zoektocht naar spiritualiteit. Heeft die leegte te maken met een verlies van religie, geloof en daarmee zingeving? "Als je niet opgevoed wordt met een bepaalde spirituele basis en je concludeert dat het allemaal geen zin heeft, neutraal is, dan mis je ook een stuk verbinding." 13'28 Spirituele zoektocht en kiezen voor één waarheid Over de spirituele zoektocht van Carmen in Amsterdam langs Wim Hof, mantra's en meditatie. "Altijd weer iets anders. Want ik heb nog nergens het gevoel: dit klopt." "Ik snap niet hoe je één waarheid durft te verkiezen en daarmee andere waarheden durft uit te sluiten." - "Maar ik word niet jaloers van dat zoeken. Dat voelt voor mij ook heel rusteloos. En je hoort ook nergens bij. Als je christen bent is dat écht anders." 16'45 Ik gun jou wat ik gevonden heb. "Precies dit is mijn allergie naar gelovigen." 21'02 Je zegt dat je zoekend bent. Maar is er überhaupt een mogelijkheid dat je kunt vinden? "Dat is een hele spannende." En de Matrix-pil van onwetendheid. 25'21 Geloof en naïviteit. "Jij hebt de pil genomen van één waarheid. Jouw waarheid blijft altijd liggen in het christendom." "Als ik mijn geloof zou kwijtraken ben ik heel erg veel kwijt. Dan zou ik in een diep donker gat vallen." 32'20 Kan een gelovige zich wel echt inleven in een ander? 35'10 Kwetsbaarheid. "Is het niet kwetsbaarder om het niet te weten? Om daar op angstig doorheen te zwemmen - wat is het nou?" 36'43 Waar zit de kern Hoe kun jij nou zo geloven? En hoe kun jij nou zo onwillend zijn?
  40m 45s
 • #03 | Relaties #3: Liefde, Tinder en gescheiden ouders, met Lianne en Annemijn

  5 MAY 2021 · Wat voor impact heeft een scheiding van je ouders op je eigen liefdesleven? Kun je jezelf blijven in een relatie? En wat voor invloed heeft Tinder op liefde in deze tijd? Over deze en andere vragen gaat Laurens (31) in gesprek met Lianne (32) en Annemijn (23). Zij vertellen over hun zoektocht naar een goede relatie. Luister mee, geniet van een diep gesprek en doe inspiratie op voor je eigen relatie. Deel 3 van een mini-serie over relaties. Van De Grote Vragen (www.degrotevragen.nl).
  48m 21s
 • #02 | Relaties #2: Op zoek naar de ware, met Liesbeth en Laura

  4 MAY 2021 · Hoe weet je of iemand de ware is? Moet je blijven zoeken tot je de perfecte match vindt? Of moet je je juist je romantische idealen wat bijstellen en genoegen nemen met die niet-perfecte persoon? Maar hoe vind je dan rust voor diegene, wetend dat er zo veel andere opties zijn? Over deze en andere vragen gaat Laurens (31) in gesprek met Liesbeth (24) en Laura (25). Zij vertellen over hun zoektocht naar een goede relatie. Luister mee, geniet van een diep gesprek en doe inspiratie op voor je eigen relatie. Deel 2 van een mini-serie over relaties. Van De Grote Vragen (www.degrotevragen.nl).
  51m 11s
 • #01 | Relaties #1: Sleur en onvoorwaardelijke liefde, met Carin en Korné

  4 MAY 2021 · Hoe voorkom ik sleur in mijn relatie? Is een relatie mogelijk met iemand die heel anders is dan ik? Bestaat onvoorwaardelijke liefde? (En maakt dat uit?) Over deze en andere vragen gaat Laurens (31) in gesprek met Carin (25) en Korné (25). Zij vertellen over hun zoektocht naar een goede relatie. Luister mee, geniet van een diep gesprek en doe inspiratie op voor je eigen relatie. Deel 1 van een mini-serie over relaties. Van De Grote Vragen (www.degrotevragen.nl). ---- Een groepje twintigers deed afgelopen maanden mee met de Zoektocht 'Hoe krijg ik een goede relatie?' In gesprek met elkaar, is de groep op zoek gegaan naar antwoorden op deze vraag. Individueel is iedere deelnemer aan de slag gegaan met een subvraag, vanuit hun persoonlijke belangstelling. In deze Podcast vertellen de deelnemers Carin en Korné wat deze zoektocht hen bracht. Carin: ''Door de diversiteit van de groep ontstonden er mooie discussies waarbij er veel van elkaar werd geleerd'' ''Zijn jullie op zoek naar een goede relatie?'' vraagt gastheer en projectleider van De Grote Vragen Laurens van Lavieren bij de start van de podast. Nee, zeggen deelnemers Carin en Korné, ze hebben allebei een prima relatie. Waar ze dan wel naar op zoek zijn? Carin, al zes jaar een vaste partner, heeft vooral een praktische vraag: hoe geeft ze dankbaarheid een plek in haar relatie? ''Misschien komt het door de sleur, maar ik merk dat ik mij vooral focus op wat er beter kan, en niet altijd meer zie wat er wel heel goed is. Dankbaarheid is een eigenschap die helpt om dit wel te zien'' Korné deed mee aan de zoektocht met een meer filosofische insteek: bestaat onvoorwaardelijke liefde? *Oefenen in dankbaarheid* In hun individuele zoektocht, benaderden de deelnemers deskundigen en wetenschappers. Zo ging Carin te rade bij psycholoog en 'dankbaarheidexpert' Lilian Janse die zich baseert op de positieve psychologie. Carin: ''Toch zien mensen deze benadering als zelfbedrog en het camoufleren van zaken die wel fundamenteel mis zijn in een relatie.'' Op advies van Lilian is Carin toch dankbaarheid gaan oefenen. *Een andere kijk op liefde* Korné is vooral geïnteresseerd in de filosofische kijk op de liefde. Toch had zijn zoektocht ook een persoonlijke motivatie: ''Mijn vriendin heeft een andere levensvisie dan ik heb. Zij is gelovig, ik ben niet gelovig. We zien het concept liefde daardoor anders.''. Korné kwam op het spoor van filosoof Christopher Cortner. Deze filosoof ziet onvoorwaardelijke liefde als een onrealistisch concept, het kan niet bestaan. Daarna bestudeerde hij de visie van theoloog en schrijver C.S. Lewis en ontdekt een compleet andere kijk op de liefde. Kwetsbaarheid blijkt in deze visie het sleutelwoord. Heeft de Zoektocht Carin en Korné verder geholpen? Welke inzichten hebben ze gekregen en welke conclusies verbinden ze hieraan? Beluister het gesprek tussen Korné, Carin en Laurens in deze podcast.
  46m 38s

Diepe gesprekken van gewone twintigers over de grote vragen van het leven. Eerlijke gesprekken over onderwerpen die ons vaak bezig houden, maar waar we weinig over praten. Van relaties tot...

show more
Diepe gesprekken van gewone twintigers over de grote vragen van het leven. Eerlijke gesprekken over onderwerpen die ons vaak bezig houden, maar waar we weinig over praten. Van relaties tot werk, van identiteit tot zingeving. Een podcast van degrotevragen.nl.
show less
Contacts
Information

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search