00:00
79:13
Als ouder van een hoogbegaafd kind die de gevolgen heeft ervaren van een onrecht label autisme was ik altijd geneigd om mensen te waarschuwen voor het risico op een misdiagnose. Er zit immers veel overlap tussen de lijstjes die je tegenkomt met kenmerken van autisme en hoogbegaafdheid.

Het is echter net zo schadelijk als je een diagnose mist. Ook in dat geval krijgt een kind immers niet wat het nodig heeft om te groeien en bloeien in het leven.

Mijn gast van vandaag is Adi van den Brande. Adi is coach binnen haar eigen adviesbureau ’t Lampje en zij is gespecialiseerd in hoogbegaafdheid en autisme. Adi heeft bovendien haar eigen toolbox ontwikkeld, geeft trainingen en webinars aan ouders en onderwijsprofessionals en is auteur van het boek “Het autistische denken - Kijk of er meer aan de hand is.”

In deze podcast spreek ik o.a. met Adi hoe je kunt herkennen dat er wellicht sprake is van autisme bij je hoogbegaafde kind, waarom het zo belangrijk is om dit te weten en hoe de behoeften van een dubbel bijzonder kind afwijken van een puur hoogbegaafd kind.
Als ouder van een hoogbegaafd kind die de gevolgen heeft ervaren van een onrecht label autisme was ik altijd geneigd om mensen te waarschuwen voor het risico op een misdiagnose. Er zit immers veel overlap tussen de lijstjes die je tegenkomt met kenmerken van autisme en hoogbegaafdheid. Het is echter net zo schadelijk als je een diagnose mist. Ook in dat geval krijgt een kind immers niet wat het nodig heeft om te groeien en bloeien in het leven. Mijn gast van vandaag is Adi van den Brande. Adi is coach binnen haar eigen adviesbureau ’t Lampje en zij is gespecialiseerd in hoogbegaafdheid en autisme. Adi heeft bovendien haar eigen toolbox ontwikkeld, geeft trainingen en webinars aan ouders en onderwijsprofessionals en is auteur van het boek “Het autistische denken - Kijk of er meer aan de hand is.” In deze podcast spreek ik o.a. met Adi hoe je kunt herkennen dat er wellicht sprake is van autisme bij je hoogbegaafde kind, waarom het zo belangrijk is om dit te weten en hoe de behoeften van een dubbel bijzonder kind afwijken van een puur hoogbegaafd kind. read more read less

about 1 year ago #2e, #ass, #autisme, #autistisch, #autistischbrein, #autistischdenken, #beelddenken, #begaafdheid, #bottomup, #diagnose, #dubbelbijzonder, #executievefuncties, #hoogbegaafd, #hoogbegaafdheid, #iqtest, #misdiagnose, #sensorisch, #templegrandin, #theoryofmind, #topdown