00:00
25:01
I slutningen af 2. verdenskrig skete der noget, som ikke burde kunne lade sig gøre, da 17.500-20.000 fanger blev reddet ud af koncentrationslejrene i det nazistiske Tyskland. I midten af april 1945 har Folke Bernadotte fra svensk Røde Kors fået overbevist det nazistiske riges næstkommanderende, Heinrich Himmler om, at give lov til at norske og danske fanger kan blive hentet hjem på betingelse af, at de først skal samles i koncentrationslejren Neuengamme. Forberedelserne og forhandlingerne har været i gang længe, og de hvide busser har fået samlet størstedelen af de skandinaviske fanger i Neuengamme. Nu er alt endelig klar til, at de hvide busser kan køre fangerne ud af Tyskland - men den 18. april kommer der uventet en kontraordre fra Himmler, der pludselig afviser blankt en evakuering af de danske fanger.

Serien er produceret af LYDPOL i samarbejde med Røde Kors. Find kort, tidslinje, film og billeder på DEHVIDEBUSSER.DK og lyt til alle fem afsnit i denne serie.
Serien bygger på historiker Hans Sode Madsen og historiker Bo Lidegaards bøger om redningsaktionen. Tak til til Mette Boritz på Nationalmuseet for at dele ud af det indsamlede materiale og for historisk faktatjek af Bo Lidegaard.

Medvirkende:
Speak: Gunvor Bjerre
Fortæller: Troels Donnerborg, journalist Røde Kors

Skuespillere:
Buschauffør Kristian Ovesen læst af Jesper Riefenstahl
Modstandmand Preben Moldow læst af Bo Aagaard Lange
Sygeplejerske Ellen Margrethe Rasmussen læst af Charlotte Schulz
Sygeplejerske Klara Kragh læst af Ann Hølund

Musik:
“Det haver så nyligen regnet” indspillet og sunget af Troels Abrahamsen
Skrevet i 1890 af Johan Ottosen over en dansk folkemelodi
“Liebesträume” spillet af Martha Goldstein
Skrevet 1850 af Franz Liszt

Produktion:
LYDPOL
Manuskript, optagelse, redigering, lyddesign, lydeffekter og masterering: Anne Neimann Clement, Helle Ansholm og Sara Troense
Lydeffekter optaget fra originale hvide busser: Dea Olrik Cisar
I slutningen af 2. verdenskrig skete der noget, som ikke burde kunne lade sig gøre, da 17.500-20.000 fanger blev reddet ud af koncentrationslejrene i det nazistiske Tyskland. I midten af april 1945 har Folke Bernadotte fra svensk Røde Kors fået overbevist det nazistiske riges næstkommanderende, Heinrich Himmler om, at give lov til at norske og danske fanger kan blive hentet hjem på betingelse af, at de først skal samles i koncentrationslejren Neuengamme. Forberedelserne og forhandlingerne har været i gang længe, og de hvide busser har fået samlet størstedelen af de skandinaviske fanger i Neuengamme. Nu er alt endelig klar til, at de hvide busser kan køre fangerne ud af Tyskland - men den 18. april kommer der uventet en kontraordre fra Himmler, der pludselig afviser blankt en evakuering af de danske fanger. Serien er produceret af LYDPOL i samarbejde med Røde Kors. Find kort, tidslinje, film og billeder på DEHVIDEBUSSER.DK og lyt til alle fem afsnit i denne serie. Serien bygger på historiker Hans Sode Madsen og historiker Bo Lidegaards bøger om redningsaktionen. Tak til til Mette Boritz på Nationalmuseet for at dele ud af det indsamlede materiale og for historisk faktatjek af Bo Lidegaard. Medvirkende: Speak: Gunvor Bjerre Fortæller: Troels Donnerborg, journalist Røde Kors Skuespillere: Buschauffør Kristian Ovesen læst af Jesper Riefenstahl Modstandmand Preben Moldow læst af Bo Aagaard Lange Sygeplejerske Ellen Margrethe Rasmussen læst af Charlotte Schulz Sygeplejerske Klara Kragh læst af Ann Hølund Musik: “Det haver så nyligen regnet” indspillet og sunget af Troels Abrahamsen Skrevet i 1890 af Johan Ottosen over en dansk folkemelodi “Liebesträume” spillet af Martha Goldstein Skrevet 1850 af Franz Liszt Produktion: LYDPOL Manuskript, optagelse, redigering, lyddesign, lydeffekter og masterering: Anne Neimann Clement, Helle Ansholm og Sara Troense Lydeffekter optaget fra originale hvide busser: Dea Olrik Cisar read more read less

3 years ago