Settings
Light Theme
Dark Theme
 • Perspektiv - Det gode pensionistliv

  11 JUN 2019 · Pension kan være virkelighedsfjernt og abstrakt at tale om, når der er 30 år eller mere til, at man skal pensioneres. Men når tidspunktet nærmer sig, bliver emnet anderledes vigtigt og interessant. Hvornår er jeg klar til at gå på pension? Og skal jeg gå gradvist på pension, eller skal jeg stoppe fra den ene dag til den anden? Spørgsmål som disse begynder at melde sig, når pensionsalderen nærmer sig. Se med, når aldringsforsker Aske Juul Lassen fra Københavns Universitet og seniorrådgiver og konsulent Bent Mathiasen i denne udgave af Perspektiv deler ud af deres store viden om pensionering og alderdom.
  28m 29s
 • Perspektiv - Hvorfor læser vi stadig shakespeare

  21 JAN 2019 · Alle kender navnet William Shakespeare, der nok er den mest berømte forfatter i verden. Hvordan kan en mand, der var søn af handskemageren i den lille by Stratford og gik på den lokale latinskole, opnå den status? Hvad skrev han om, og hvorfor læser vi ham stadig? Det diskuterer Shakespeare-forsker og ekstern lektor Søs Haugaard med litterat og lektor Erik Skyum Nielsen i denne udgave af Perspektiv.
  31m 20s
 • Perspektiv - Imperier hører ikke kun fortiden til

  8 JAN 2019 · Imperier er slet ikke kun det fortidsfænomen, som vi ellers ofte gerne vil gøre dem til. Når vi i dag taler om imperialisme, lyder det ofte, som om det er noget, der hører fortiden til - sådan noget som Romerriget og briternes koloniherredømme. Men det er ifølge historiker Peter Fibiger Bang en helt forkert måde at anskue det på. Helt tilbage fra 3.000 år før vor tid har der eksisteret imperier i mange forskellige former, og de er stadig en væsentlig del af vores verden, fordi der altid vil være stater, der forsøger at dominere hinanden. I dag vil man bare helst ikke prale med, at man tilhører et imperium, fordi det ikke lyder pænt. I denne udgave af Perspektiv diskuterer Peter Fibiger Bang med historier Rasmus Mariager, hvordan imperier opstår, hvilke typer imperier der findes, og hvordan imperier tager sig ud i dag.
  28m 53s
 • Perspektiv - Hvordan bliver vi digitalt dannede

  6 NOV 2018 · Den almene dannelse har fået et nyt ben til den i forvejen store vifte af områder og retninger, hvor vi dannes, nemlig den digitale dannelse. Vi er alle forsøgskaniner i verdens største digitale eksperiment, siger professor Vincent F. Hendricks og medierådgiver Camilla Mehlsen i denne udgave af perspektiv, hvor de diskuterer, hvordan vi lærer at navigere i den nye digitale verden med hævnporno, fake news og hate speech – hvordan vi bliver digitalt dannede med andre ord. Og det er ikke kun de unge, der har brug for digital dannelse, også deres forældre og bedsteforældre skal deltage i den fælles samtale om, hvilket (digitalt) samfund vi ønsker at leve i.
  27m 56s
 • Perspektiv - Hvorfor skammer vi os

  27 OCT 2018 · Hvad er skam egentlig for en følelse? Vi kan se Skam i tv, læse om Skammerens datter, opføre os skamløst og ikke mindst skamme os, men hvordan adskiller følelsen af skam sig fra tilsvarende følelser som forlegenhed, pinlighed, flovhed og ydmygelse? Det diskuterer professor i filosofi Dan Zahavi, der har skrevet flere bøger om skam, med Thomas Brudholm, der er lektor i filosofi.
  30m 46s
 • Perspektiv - Fortiden spøger, også på fodboldbanen

  23 OCT 2018 · Om det handler om det lokale fodboldhold eller de store internationale konflikter - den kollektive erindring har kæmpestor betydning for vores identitetsdannelse. Både i det tidligere Jugoslavien og i Sydafrika er fortiden altid nærværende i det politiske liv og i samfundet – vejnavne, fodboldkampe og statuer kan alle bruges i kampen om den rette fortolkning af historien. Det gælder også i Danmark, hvor vores fortid som kolonimagt og vores rolle under 2. verdenskrig den dag i dag spøger i film, bøger og i de monumenter, vi har opstillet for at mindes historiske begivenheder. Forskere tager emnet op til debat i Perspektiv, der produceres i samarbejde med Kbh. Universitet.
  29m 9s
 • Perspektiv - Er religion en privat sag

  10 OCT 2018 · Debatten om forholdet mellem stat og kirke er aktuel og har altid været det historisk set. I grundloven står der, at vi har religionsfrihed i Danmark, og det må betyde, at religion er en privat sag - at alle har ret til at dyrke deres egen religion. Men samtidig står der, at folkekirken har en særlig status, og at dronningen er folkekirkens overhoved. Så hvordan er forholdet mellem kirke og stat i Danmark, og er det virkelig dronningen, der bestemmer over folkekirken? Se med, når de to religionshistorikere Jes Heise Rasmussen og Brian Arly diskuterer, om vi har en statskirke i Danmark, og hvad kristendommens status er i folkeskolen.
  35m 45s
 • Perspektiv - Vi tror kun på videnskabelig fakta, der passer os

  7 JUN 2018 · Hvorfor tror omkring halvdelen af den amerikanske befolkning ikke på, at global opvarmning er menneskeskabt, når næsten alle forskere i verden siger, at det er et faktum? Hør om forskningsskepsis i Perspektiv. Rundt omkring i verden er folk - og nu også toneangivende beslutningstagere - skeptiske over for den videnskabelige fakta, som forskere kommer frem til via deres omfattende undersøgelser og forskning. Og det nytter ikke noget bare at hælde flere fakta i hovedet på skeptikerne.
  28m 34s
 • Perspektiv - Bløde tekstiler var fortidens hårde valuta

  29 MAY 2018 · I oldtiden var tekstiler værdigenstande, som blev handlet som guld og andre metaller. Hør i programmet Perspektiv, hvad forskning i gamle mørnede stoffer fortæller os om vores fortid. Mød arkæolog og leder af Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet, Eva Andersson Strand og tekstilforsker Marie Louise Nosch i denne udgave af Perspektiv.
  28m 23s
 • Perspektiv - Da Hollywood lå i Valby

  22 MAY 2018 · Hør om dengang berømte filmkys og erotisk melodrama gjorde Valby til Hollywood og Danmark til filmstormagt. Vidste du, at danske skuespillere som Asta Nielsen og Clara Pontoppidan var verdensstjerner i tiden omkring 1915, hvor succesen toppede og filmselskabet Nordisk film producerede hele 174 film om året. To filmhistorikere fra Kbh. Universitet giver dig hele historien i denne udgave af programmet Perspektiv.
  28m 25s

Tager vores børn skade af mange timers computerspil? Hvordan ændrer naturkatastrofer os mennesker? Og hvordan går det med vores mange dialekter? Få perspektiv på livet og svar på de store...

show more
Tager vores børn skade af mange timers computerspil? Hvordan ændrer naturkatastrofer os mennesker? Og hvordan går det med vores mange dialekter?

Få perspektiv på livet og svar på de store spørgsmål, når hovedstadsområdets førende forskere slår hjernen til og giver deres bud i programmet Perspektiv.

Perspektiv er lavet i samarbejde med Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet.
show less
Contacts
Information
Author TV 2 Lorry
Categories News
Website -
Email jerulorry@gmail.com

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search