Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

La Mare de la Ciència

 • EP06: Microscòpia i GPS per estudiar el trànsit de les cèl·lules

  9 NOV 2023 · Les cèl·lules són sistemes dinàmics; si les mirem per dins podríem pensar que son com ciutats, on les proteïnes es van movent d’un lloc a l’altre per carreteres. L’Oriol Gallego i el seu grup al Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra (MELIS-UPF) desenvolupen tècniques que permeten veure aquests moviments dins les cèl·lules amb el màxim de detall: una mena de GPS cel·lular. I per estudiar aquests processos tan bàsics fan servir un organisme que potser relacionem més amb la pastisseria: els llevats. Escolta la seva entrevista i endinsa’t en el món de l’invisible!
  19m 57s
 • EP05: Qui té una cohort, té un tresor

  7 NOV 2023 · Una cohort és un grup de persones que comparteixen una característica (per exemple, haver nascut en la mateixa època o localitat) a les quals se’ls fa un seguiment longitudinal per tal de fer estudis epidemiològics. La Mònica Guxens, investigadora a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en coordina una on han recollit dades durant quasi 30 anys. En aquest episodi ens explica quins són els principals reptes, i com utilitzen aquesta cohort per estudiar els efectes de les exposicions ambientals – en concret la contaminació de l’aire i les radiofreqüències dels mòbils - en la salut dels més petits. Escolteu fins al final per sentir com ha aplicat aquest coneixement al seu propi fill!
  26m
 • EP04: El zoo d’en Jorge: entenent les diferències de desenvolupament entre espècies

  1 NOV 2023 · Els humans triguem 60 dies en crear un embrió de la mateixa mida i amb les mateixes característiques que un embrió de ratolí, que triga només 20 dies en desenvolupar-se. Per entendre el perquè d’aquesta diferència, en Jorge Lázaro, un estudiant de doctorat a l'EMBL Barcelona, ha creat un petit zoo de cèl·lules mare! En té de ratolí, conill, vaca, rinoceront, humans i mico tití. Escolteu aquest capítol de “La mare de la ciència” per saber-ne més de la mà d’aquest apassionat investigador, qui confessa que ser científic és una sort... però també sacrificat!
  23m 46s
 • EP03: La (r)evolució de la seqüenciació genòmica

  31 OCT 2023 · Fa 20 anys que es va seqüenciar el genoma humà. Hi van estar implicades institucions d’arreu del món i es va trigar 13 anys. Avui dia, amb la seqüenciació de nova generació, es poden seqüenciar 50 genomes en 24h! Ens ho diu la Berta Fusté, cap de la unitat de Genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CRG), qui a més de fer un repàs a l’evolució de la seqüenciació, ens explica les diferents aplicacions de la genòmica, des de la medicina personalitzada a l’agricultura. A més ens dona una visió de què és un servei cientificotècnic com el que dirigeix, així com de la seva trajectòria professional fins arribar al PRBB ara fa un any. No et perdis aquest episodi per veure una altra cara de la recerca!
  26m
 • EP02: Genòmica per salvar espècies

  25 OCT 2023 · Què és la genòmica comparativa? Com pot ajudar a la conservació de la biodiversitat? En parlem amb en Marc Palmada, estudiant de doctorat a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF). En Marc ens explica l'Earth Biogenome project, un ambiciós projecte que pretén seqüenciar totes les espècies eucariotes del món, i ens diu com n’és d’essencial la col·laboració en aquesta iniciativa i en la recerca en general. Escolteu l’entrevista per saber més també sobre la seva experiència com a estudiant de doctorat, i com ha aprés a preguntar sense vergonya, sortir de la seva àrea de confort i treballar en equip.
  19m 34s
 • EP01: Com els tumors aprenen de les cèl·lules mare

  23 OCT 2023 · Saps què són les cèl·lules mare, quins tipus hi ha o perquè són importants? En aquest episodi de “La mare de la ciència”, l’Anna Bigas, coordinadora del grup de recerca en Cèl·lules Mare i Càncer de l’Hospital del Mar Research Institute al PRBB, ens endinsa en l'apassionant món d’aquestes importantíssimes cèl·lules. Aprendreu com es formen les cèl·lules mare de la sang durant l’etapa embrionària, així com quina relació tenen amb la leucèmia. L’Anna també ens parla de la seva feina de revisora científica, o del seu paper en la Missió de Càncer de la Unió Europea. No us perdeu l’oportunitat d’escoltar a aquesta investigadora, que va ser nomenada el 2021 com una de les millors 100 dones líders a Espanya!
  21m 39s
 • EP06: Regenerar la retina amb Sergi Bonilla

  17 NOV 2022 · Els peixos, les salamandres i algunes aus tenen la capacitat de regenerar la retina. I com és que els humans hem perdut aquesta funció? En aquest episodi el Sergi explica com han intentat que les cèl·lules de la retina humana recuperin aquesta capacitat, mentre comparteix la seva visió de com ha estat fer un doctorat al CRG i com hi ha moltes maneres de contribuir a que la recerca avanci.
  16m 11s
 • EP05: Els cinc dits de la mà amb l’Heura Cardona

  10 NOV 2022 · Els humans tenim cinc dits a cada mà. Unes estructures que ens permeten agafar, aplaudir, expressar-nos, i una infinitat d’accions que omplen el nostre dia a dia. Però com es desenvolupen les mans? En aquest episodi, l’Heura ens explicarà com des de l’EMBL Barcelona van descobrir el model que regeix el desenvolupament de les nostres extremitats mentre parla d’una de les figures més essencials en la investigació. La del tècnic de recerca.
  15m 6s
 • EP04: El plegament de les proteïnes amb el Baldo Oliva

  3 NOV 2022 · Fa molts anys que la comunitat científica sap que per a funcionar, les proteïnes necessiten tenir una estructura. Tot i que fins l’estiu del 2021, havia estat gairebé impossible endevinar l’estructura d’una proteïna mirant la seva seqüència. En aquest episodi, el Baldo, professor de la UPF i investigador del GRIB (MELIS-UPF – IMIM), ens explica com ha estat aquest canvi que ha revolucionat la biomedicina, mentre reflexiona sobre la importància d’obrir i compartir la ciència.
  15m 42s
 • EP03: Terraformar la Terra amb Blai Vidiella

  27 OCT 2022 · Avui en dia estem vivint una crisi climàtica sense precedents. Tots els ecosistemes de la Terra estan afectats, en menor o major mesura, per l’acció dels humans. Per això el Blai ens proposa terraformar la Terra. Per a restaurar alguns dels ecosistemes més malmesos i intentar frenar els efectes d’aquest canvi global. Ecologia, matemàtiques i biologia sintètica concentrades en aquest projecte únic que s’ha dut a terme a l’IBE i que no us deixarà indiferents.
  14m 54s

'La mare de la ciència' és el primer podcast del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). Petites càpsules per conèixer la recerca que es fa als centres del parc...

show more
'La mare de la ciència' és el primer podcast del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). Petites càpsules per conèixer la recerca que es fa als centres del parc a través de la visió dels investigadors i investigadores protagonistes.

‘La mare de la ciència’, una producció del PRBB:
Guió i locució: Maruxa Martínez-Campos i Marta Vila
Edició i muntatge: Inés Fuentes, Maruxa Martínez-Campos i Marta Vila
Enregistrament i post-producció: Albert Català i Teo Grimalt
Sintonia: Liam Colomer (locució d’Elena Lapaz)

Programa realitzat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
show less
Contacts
Information
Author PRBB
Categories Life Sciences
Website -
Email comunicacio@prbb.org

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search