Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Kurs mod nord

  • 7. Da socialpolitikken kom til Grønland

    1 JUL 2021 · Livet for inuitterne var langt mere barskt, end det kolonisterne fra Danmark kendte til. Derfor begyndte de at samle folk i byerne, og den traditionelle livsstil som fangere blev skiftet ud. Men langt fra alt i den nye velfærd var uproblematisk, og konsekvenserne mærkes stadig i dag. Medvirkende: Jens Heinrich, historiker, Grønlands Repræsentation, Lill Rastad Bjørst, lektor, Aalborg Universitet og Puk Draiby, generalsekretær, Grønlandske Børn.
    30m 11s
  • 8. Krigen: Da nazisterne kom til Nordøstgrønland

    1 JUL 2021 · Stormagterne har længe haft et godt øje til Grønlands strategiske placering, og allerede under Anden Verdenskrig forsøgte nazisterne at oprette vejrstationer i det øde Nordøstgrønland. Men tyskerne blev mødt af danske fangstmænd med hundeslæder, der tog kampen op. Medvirkende: Jens Fog Jensen, seniorforsker, Nationalmuseet.
    27m 25s
  • 6. Aasivik: Trommedans, kærester og selvstændighed

    30 JUN 2021 · De rejste tusinder af kilometer for at mødes på en lille ø, hvor de festede, afgjorde stridigheder og fandt nye partnere. Men efter hundreder af år forsvandt inuitternes sommermøder – indtil de blev taget op igen i 1970erne og blev en vigtig del i kampen for Grønlands selvstændighed. Medvirkende: Martin Appelt, seniorforsker, Nationalmuseet, Tola Carlsen og Kaj Rosing Carlsen, deltagere på aasivik.
    25m 59s
  • 5. Den magiske hvalros

    30 JUN 2021 · Hvad har rige sydeuropæiske fyrster, korstog og vikinger i det nordligste Grønland med hinanden at gøre? Langt mere, end man skulle tro. For jagten på de mest luksuriøse varer har gennem historien drevet mennesker ud i det ukendte, og det her er historien om, hvordan den værdifulde hvalrostand fra Grønland blev spredt over hele den kendte verden. Medvirkende: Martin Appelt, seniorforsker, Nationalmuseet og Christian Koch Madsen, museumsinspektør, Grønlands Nationalmuseum.
    28m 55s
  • 4. Hans Ø: Kampen om en klippeknold

    23 JUN 2021 · Den lille Hans Ø ligger mellem Grønland og Canada og har i årevis været centrum for en konflikt. Både Danmark og Canada hævder at eje øen, og begge lande sender jævnligt soldater forbi. Men faktisk stammer øens navn fra en inuit, der ikke så grænser. Medvirkende: Michael Jakobsen, seniorsergent og Jeppe Strandsbjerg, seniorforsker DIIS.
    27m 31s
  • 3. De første: Det tusinde år gamle spæk

    17 JUN 2021 · Grønland var et af de sidste steder i verden, hvor mennesket begav sig hen. Men hvorfor valgte en gruppe mennesker at rejse ind i det ukendte, øde Grønland, og hvordan kan de være, at de forsvandt næsten sporløst igen? Medvirkende: Bjarne Grønnow, forskningsprofessor, Nationalmuseet.
    28m
  • 2. Minen: Den eftertragtede undergrund

    17 JUN 2021 · Undergrunden i Grønland har altid været eftertragtet. Inuitterne handlede med fedtsten og meteorer, og i dag er det især de sjældne jordarter, der er eftertragtede af blandt andet forsvarsindustrien. Men hvem skal bestemme over, hvad der graves frem? Medvirkende: Søren Peder Sørensen, journalist, Frank Sejersen, lektor, KU samt Amalie Amma Faurschou, beboer i Qullissat.
    27m 56s
  • 1. Fortet: Pistolen under præstekjolen

    16 JUN 2021 · Det var ikke ligefrem en succes, da den norske præst Hans Egede lagde grunden til en dansk koloni i Grønland. For magtkampe, druk, udueligt mandskab og skørbug var ikke den bedste kombination. Den her historie handler om dengang, Danmark ville oprette et nyt fort og planlagde at tjene styrtende med penge – men hele projektet endte som en gigantisk fiasko og trækker i dag stadig sine tydelige spor. Medvirkende: Rasmus Voss, museumsinspektør, Nationalmuseet.
    29m 49s

Vores Tid fortæller om Grønlands og Danmarks fælles historie, fra historien om de allerførste mennesker, der ankom til landet, til oprettelsen af den danske koloni og stormagters forsøg på at...

show more
Vores Tid fortæller om Grønlands og Danmarks fælles historie, fra historien om de allerførste mennesker, der ankom til landet, til oprettelsen af den danske koloni og stormagters forsøg på at overtage landet. Om den eftertragtede undergrund, om da nazisterne kom til Grønland, om kampen om Hans ø og om da socialpolitikken kom til Grønland.

Vært og tilrettelægger: Lasse Telling.
show less
Contacts
Information

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search