Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Jødiske mysterier fra Danmarkshistorien

 • Episode 21-Under fremmed flag

  2 MAY 2024 · Hvem ville frivilligt melde sig til kamp og hvem er nogle af de personer i dansk jødisk historie, der har meldt sig i fremmed tjeneste? Lyt med når Bent og Bent bl.a. også spørger: ville jeg selv have kæmpet imod nazisterne? 
  33m 29s
 • Episode 20_Tusmørkehandler

  4 APR 2024 · Hvorfor blev de danske jøder i Theresienstadt ikke sendt videre til de berygtede udryddelseslejre? Var det samarbejdspolitiken, der holdt hånden over dem eller var det et led i højtstående nazisters private planer? Lyt med når Bent og Bent gennemgår, hvad indicierne peger på.
  22m 35s
 • Episode 19 - Jødiske læger

  1 FEB 2024 · Brandes var den første jøde, der fik rejst en statue efter sig i Danmark. Men der er ikke tale om ham med det moderne gennembrud. Derimod er der tale om Ludvig Israel Brandes, der på både lægelige og sociale områder ændrede mange ting i Danmark. Lyt med når Bent og Bent fortæller mere om Brandes, om andre jødiske læger og de særlige vilkår de var underlagt.
  21m
 • Episode 18 - Præsten og charmøren

  6 JUL 2023 · Den stærkt forgudede og let forkætrede. Præsten og charmøren. Den beåndede prædikant og billige visemager. Den geniale organisator og den selvbevidste diktator. Sådan beskrev tidligere overrabbiner Marcus Melchior én af sine forgængere. Lyt med når Bent og Bent fortæller mere om denne.
  32m 11s
 • Episode 17 - Jøden under træet

  1 JUN 2023 · Hvad er Oehlenschlaeger og Johanne Louise Heibergs forbindelse til "Jøden under træet"? Hvem var han og hvorfor blev han udvist af landet 2-3 gange? Lyt med når Bent og Bent fortællre om nogle af de mere ukendte skæbner og mærkere side af dansk jødisk historie.
  21m 21s
 • Episode 16 - En jødisk Jellingsten

  4 MAY 2023 · Findes der en jødisk Jellingsten og hvilken forbindelse har engelske flyvere til danske jødiske begravelsespladser? Lyt med når Bent og Bent kommer med nyt fra historien og bliv samtidig klogere på hvor de ashkenaziske og sefardiske jøder kom fra.
  20m 46s
 • Episode 15 - Begravet og gravet op igen

  6 APR 2023 · Under stor bevågenhed graver en gruppe københavnske jøder Jens Peder Gedeløche op fra Garnisons Kirkegården. Det er den antisemitiske politimester, der har beordret dem til det. Lyt med når Bent og Bent fortæller den utrolige historie fra 1700-tallets København om Jens Peder Gedeløche, der blev begravet hele tre gange.
  14m 41s
 • Episode 14 - Mejslet i sten

  2 MAR 2023 · Hvad har bilmærket Citroën og tv-serien Star Trek med dansk jødisk historie at gøre? Lyt med når Bent og Bent fortæller nærmere og åbner op for nogle af de mange historier der kan findes på de jødiske begravelsespladser rundt om i Danmark.
  24m 22s
 • Episode 13 - Et talgeni med en god sangstemme

  2 FEB 2023 · Saddelmager, vekselér og baron. Talgeni og god sangstemme. Lyt med når Bent og Bent fortæller om en af de mere farverige karakterer i dansk jødisk historie. Manden der sammen med Isak Glückstadt var medvirkende til oprettelsen af Landmandsbanken: Gottlieb Gedalia.
  16m 36s
 • Episode 12 - En lille undselig sten

  6 OCT 2022 · På begravelsespladsen på Møllegade i København ligger der blandt mange andre gravsten en lille undselig sten, hvorpå der kun står et navn. Lyt med når Bent og Bent opklarer, hvem stenen tilhører og baggrunden for stenens størrelse og sparsomme tekst.
  19m 24s

Journalist Bent Blüdnikow og tidl. overrabbiner Bent Lexner har været på jagt i arkiverne og deler ud af deres fund. Produceret af Dansk Jødisk Museum i samarbejde med Jødisk Informationscenter.

show more
Journalist Bent Blüdnikow og tidl. overrabbiner Bent Lexner har været på jagt i arkiverne og deler ud af deres fund. Produceret af Dansk Jødisk Museum i samarbejde med Jødisk Informationscenter.
show less
Contacts
Information
Author Dansk Jødisk Museum
Categories History
Website -
Email sbl@jewmus.dk

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search