Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

HøjskoleÅnd

 • Fortælling: Den glemte astronaut | Sang: Vi ser det i de klare nætters himmel

  7 APR 2021 · De fleste forbinder månelandingen med øjeblikket, hvor Neil Armstrong sætter sine (og menneskehedens) første skridt på månen. I dag skal du høre om begivenheden set fra den mørke side af månen. En fortælling om astronauten, der ikke tog nogle historiske skridt og ikke sagde nogle berømte ord. Jonas Møller fra Højskolernes Hus tager dig med i kredsløb om månen og giver dig historien om rummets Jens vejmand – den glemte astronaut. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”Vi ser det i de klare nætters himmel”. Tekst af Thorkild Bjørnvig og musik af Lasse Skovgaard. Sangen er nummer 21 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.
  17m 40s
 • Fortælling: Peter Freuchen og min far | Sang: For vist vil de komme

  6 APR 2021 · Kan man redde sit liv ved at skide i bukserne? Under en oprydning på loftet finder Julie Hauge Andersson, højskolelærer og viceforstander på Gerlev Idrætshøjskole, en gammel bog om Grønland med en dedikation af ingen ringere end den berømte polarforsker og opdagelsesrejsende Peter Freuchen. Bogen sætter gang i en fortælling, der handler om tilfældighed, mod, eventyrlyst – og om at lære sin egen fortid og familie at kende. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”For vist vil de komme”. Tekst af Lisbeth Smedegaard Andersen og musik af Bent Fabricius-Bjerre. Sangen er nummer 469 i Højskolesangbogen, og den er en af de 167 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.
  12m 42s
 • Fortælling: Mørkets hjerte | Sang: Stille nat

  17 MAR 2021 · I dagens fortælling kan du blive klogere på, hvorfor den skotske kilt er et eksempel på god integration, og hvordan vi danskere opfører os religiøst uden at være synderligt religiøse. Men vi starter i 1890’erne, hvor Jesper Trier Gissel fra Nørgaards Højskole med udgangspunkt i klassikeren ”Mørkets hjerte” af Joseph Conrad, tager os med på en floddamper op ad Congofloden under Kong Leopold den 2. af Belgiens rædselsregime. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”Stille nat”. Tekst af Halfdan Rasmussen og musik af Kristian Bisgaard. Sangen er nummer 469 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.
  22m 10s
 • Fortælling: Utopi og drømmekraft | Sang: De unges sang

  10 MAR 2021 · Midt i en krisetid rammes vi af spørgsmålet om, hvorvidt verdens tilstand kan forandres. Er det utopisk at drømme om en bedre verden? Med afsæt i en fortælling om den mexicanske oprørsbevægelse Zapatisterne, vil Clara Nepper Winther, lærer på Krogerup Højskole, generobre utopibegrebet og indgyde mod til at tro på, at verden kan blive et bedre sted. Et sted, vi tør håbe på og arbejde for. For med kriser kommer ofte et vendepunkt og en mulighed for at se fremad. Se med. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”De unges sang”. Tekst af Dy Plambeck og musik af Irene Becker. Sangen er nummer 224 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.
  18m 28s
 • Fortælling: Småt brændbart | Sang: Er Vesterhavet vest nok

  3 MAR 2021 · Da Mette Fredriksen lukkede landet ned, fik Kristian, som så mange andre midaldrende mænd, tid til at tage på genbrugsstationen, hvor han stødte han på et fænomen, der satte gang i tankerne og gjorde ham opmærksom på et nærmest eksistentielt problem: Småt brændbart! Containeren, hvor vi dumper det affald eller de tanker, vi ved ikke, hvad vi ellers skal stille op med. Lyt med, når Kristian fra Hadsten Højskole filosoferer over hverdagens banaliteter og livets store spørgsmål på en østjysk genbrugsstation. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”Er Vesterhavet vest nok”. Tekst af Mads Eslund fra Testrup Højskole og melodi af Marianne Søgaard fra Silkeborg Højskole. Sangen er nummer 416 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.
  12m 40s
 • Fortælling: Kunsten at blive dansk | Sang: I mit grænseland

  24 FEB 2021 · "Jeg kommer fra Danmark, men jeg er ikke dansker". Emilie Brøndum Reeh, tidligere elev på Brenderup Hojskole, er vokset op i Zimbabwe, Mozambique og Vietnam. Her får du fortællingen om hendes møde med dansk kultur, og om hvordan man blender ind i dansk ungdomsliv uden at kunne li' øl eller vide, hvordan man besvarer spørgsmålet "hva' så?" Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”I mit grænseland”. Tekst af Lars Lilholt og melodi af Nikolaj Busk. Sangen er nummer 233 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen
  10m 24s
 • Fortælling: Utilstrækkelig | Sang: Blomsterkransebrud

  17 FEB 2021 · "Er jeg god nok? Har jeg gjort nok? Jeg føler mig forkert, selvom jeg prøver at gøre alting rigtigt" Christian Hjortkjær, lærer på Silkeborg Højskole, griber fat i en af tidens stærkeste følelser: Utilstrækkeligheden og giver et bud på, hvorfor den har slået rødder i en ungdomsgeneration, der er så pligtopfyldende og kompetente, at de bliver syge af det. Lyt til podcasten og find ud hvorfor Google, Bilka-tøj og Magnumreklamer siger noget om samfundets moral, og hvad det er, der gør det svært at være ung i dag. Christian har skrevet bogen Utilstrækkelig, der er nomineret til Politikens Litteraturpris 2020. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”Blomsterkransebrud”. Tekst og melodi af Sara Grabow Sangen er nummer 171 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen
  20m 32s
 • Fortælling: "Og du så, der var én at se" | Sang: Vi henter tidevandet ind

  10 FEB 2021 · Har du nogensinde gjort en gestus, der satte spor i en andens liv? I dette afsnit af Højskole Ånd fortæller Sine, lærer på Egå Ungdoms-Højskole, om en efterskoleforelskelse, der med tre små virkemidler gjorde hende til hovedrollen i en romantisk film. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”Vi henter tidevandet ind”. Tekst af Jens Rosendal og melodi af Rasmus Skov Borring. Sangen er nummer 157 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.
  12m 2s
 • Fortælling: Dommedag nu? | Sang: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage

  5 FEB 2021 · Dagens fortælling tager os tilbage til den nordiske mytologi og fortællingen om Ragnarok – Gudernes endeligt. Undergangsforestillingerne er en dyster omgang, men det er også en historie om håb, kærlighed og vigtigheden af at skabe fælles fortællinger, der kan kaste lys over vores liv, når det ser allermørkest ud. I en tid med global pandemi, klimakrise og politisk uro minder Claus Staal fra Den Internationale Højskole os om, at vi mennesker altid har frygtet døden og dommedag. Derfor kan vi med fordel spejle nutiden og vores frygt for fremtiden i fortidens fortællinger om vores på én gang forfærdelige og forunderlige tilværelse. Rasmus Skov Borring og Julie Maria spiller indleder afsnittet med sangen ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage”. Tekst af Naja Marie Aidt og melodi af Janne Mark. Sangen er nummer 163 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.
  13m 52s
 • Fortælling: En enkelt tand i overmunden | Sang: Der findes en frihed

  29 JAN 2021 · Fotograf og højskolelærer Joachim Adrian fra Grundtvigs Højskole fortæller om sit mærkværdige møde med den forunderlige Raymond. Revisoren Raymond Jensen forlader sin kæreste, sin by og krydser Atlanten uden at se sig tilbage. I Montreals natteliv udlever han sine drømme og hemmeligheder i jagten på den ultimative frihed. ”En enkelt tand i overmunden” er en fortælling om frihed og kærlighed. Om ensomhed og venskab. Og om at turde tage en chance. Sangen som indleder Joachims fortælling hedder ”Der findes en frihed”. Tekst af Jesper Kallesøe og melodi af Erik Sommer. Sangen er en af de 151 nye sange i Højskolesangbogen, hvor den har fået nummer 211.
  20m 18s

HøjskoleÅnd er en onlineserie på 10 afsnit, hvor højskolefolk bringer højskolen ud i verden i en tid, hvor højskolerne ikke kan lukke verden ind. Serien indeholder foredrag og fortællinger fra...

show more
HøjskoleÅnd er en onlineserie på 10 afsnit, hvor højskolefolk bringer højskolen ud i verden i en tid, hvor højskolerne ikke kan lukke verden ind. Serien indeholder foredrag og fortællinger fra dygtige formidlere i højskoleverdenen, og hvert afsnit starter med en ny sang fra den nye højskolesangbog. Du får et nyt afsnit HøjskoleÅnd hver onsdag.

HøjskoleÅnd er en del af ”Højskole for hele Danmark” – en virtuel højskole, hvor du kan finde foredrag, morgensang, undervisning, podcasts, hverdagstips og inspiration i en tid, hvor vi nok alle sammen har brug for oplivning, oplysning og ånd – på afstand.

➡️Læs mere om Højskole for hele Danmark
https://www.hojskolerne.dk/hojskoleforheledanmark
show less
Information
Author Højskolerne
Categories Society & Culture
Website -
Email -

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search