Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

GameChanger

  • Stéphanie Frappart: Sådan brød hun gennem glasloftet og blev topdommer

    24 APR 2024 · Hvordan ville du have det, hvis du hver dag gik på arbejde velvidende, at en fejl ikke kun ville få konsekvenser for dig, men for alle, der går med samme drømme? Det ansvar følte den internationale topdommer, Stéphanie Frappart, i lang tid overfor piger og kvinder, hver gang hun gik på banen for at dømme fodbold på allerhøjeste niveau. Den 40-årige franskmand anses i dag for at være en af de bedste – hvis ikke den bedste – kvindelige fodbolddommer. Stéphanie var den første kvinde til at dømme en Ligue 1 kamp i hjemlandet, ligesom hun var den første kvinde til at dømme en UEFA Champions League-herrekamp. I 2022 blev hun ligeledes den første kvinde, der dømte en VM-herrekamp. Det har ikke været uden bump på vejen at træde ind i en branche, som er mandsdomineret. Hvordan Frappart har formået at bryde gennem glasloftet og sætte turbo på sin professionelle dommerkarriere hører du om i denne podcast. Interviewet er lavet i forbindelse med Fodboldens Kongres 2024, og Heidi Frederikke Sigdal er vært. Key-takeaways: - Hvordan lige muligheder skabes mellem køn i fodbold - Hvordan lige muligheder både skal gælde for spillere, på ledelsesgangene, i medierne og i dommerfaget - Hvad det vil sige og kræver at være rollemodel for andre dommertalenter - Hvordan det har været at skifte fra en spillerkarriere til en dommerkarriere - Hvordan Stéphanie Frappart har forvandlet drømmen en professionel dommerkarriere til virkelighed - Hvilke udfordringer hun har mødt - og overvundet - på vej til toppen - Hvordan presset på hende som dommer har ændret sig - Hvordan fodboldverdenen fælles tager ansvar for at skabe lige muligheder.
    30m 13s
  • Thomas Thomasberg: Her er de taktiske fordele ved at bruge fem udskiftninger

    10 APR 2024 · FC Midtjylland drager nytte af regelændringen til fem udskiftninger. Men hvordan? Et mere komprimeret kampprogram var en af konsekvenserne, da coronapandemien ramte i 2020. Som følge heraf blev vedtog IFAB (International Football Association Board), at de nationale ligaer kunne sætte antallet af udskiftninger op fra tre til fem. De to ekstra udskiftninger var tænkt som en midlertidig regelændring for at beskytte spillerne og deres helbred i det sammenpressede program. https://www.dbu.dk/media/dqzl5nd2/fodboldloven-2022-23.pdf i 3F Superliga og NordicBet Liga og har samtidigt betydet, at cheftrænernes spillermateriale på ligeledes er øget med to spillere (fra syv til ni). Regelændringen har haft en væsentlig betydning for det fodboldspil, du kender. Men ét er, at antallet af udskiftninger og spillere på bænken er steget med to. Noget andet er, hvilke muligheder det giver træneren. Thomas Thomasberg er med i denne podcast for at fortælle om, hvilken betydning udskiftningsmulighederne har for spillet i FC Midtjylland. Årsagen til, at det netop er FC Midtjylland, du hører nærmere om, er, at Thomasberg er den cheftræner i 3F Superliga, som oftest benytter sig af alle fem indskiftninger i kampene.  https://gamechanger.nu/podcast/thomas-thomasberg-her-er-de-taktiske-fordele-ved-at-bruge-fem-udskiftninger/. Key-takeaways: - Hvordan fem frem for tre udskiftninger er et taktisk redskab FC Midtjylland - Hvordan det påvirker trupsammensætningen og giver plads til flere specialistspillere - Hvordan det muliggør skift i formation og ændring af kampens udtryk - Hvordan indskiftninger kan give spillere et "mentalt boost" - Hvordan det giver et hurtigere kamptempo og at "presse ressourcerne" ud af spillerne - Hvorfor fem udskiftninger særligt er en fordel hos topholdene med bredeste trupper - Franculino Djú og Darío Osorio som "de gode indhop"
    31m 27s
  • Explicit

    TrænerDNA: Hvem er Lene Terp?

    27 MAR 2024 · Kort sagt har Lene Terp et CV med mange facetter: Siden juli 2023 har Lene Terp været cheftræner for Fortuna Hjørring, og inden da var hun landstræner for Færøernes kvindehold. Det danske kvindelandshold har hun også været omkring, da hun i 2017 som assistenttræner var med til at tage EM-sølvet hjem. Lenes CV omfatter titler som blandt andet cheftræner hos Kolding Q og SønderjyskE Fodbold, talentchef for pige- og kvindefodbolden hos Dansk Boldspil-Union og træner på Oure Sportsefterskoles pigefodboldlinje. En tur til USA har der været plads til, hvor hun var assistenttræner hos University of Michigan. Lene Terp har en kandidatgrad i Idræt og Sundhed fra Syddansk Universitet, en master i Business Coaching fra Copenhagen Coaching Center, og så har hun været medforfatter til lærebøger om boldspil, didaktik og leg. Hvordan de mange facetterer definerer Lene som træner, kommer du tæt på i denne episode af TrænerDNA, hvor du hører hende fordele 100 point på fem byggesten: - Lederskab og menneskelige relationer (tid: 00:00) - Beslutningstagning og hurtige reaktioner (tid: 13:40) - Taktisk håndværk og fodboldforståelse (tid: 22:20) - Mediehåndtering og kommunikationsevner (tid: 37:10) - Følgeskab på nye idéer og trends (38:10). Du hører blandt andet om, hvordan observation er et element i Lenes ledelesesstil, og hvorfor 'at trække sig' er vigtigt i forhold til beslutningstagning. Du hører også, hvordan det er at komme til en ny klub og skulle "rydde bordet" for at lave et taktisk setup ud fra sit spillermateriale. Eftersom Lene gennem sin uddannelse og karriere har beskæftiget sig meget med 'leg', fortæller hun både om, hvordan arbejdspladsen skal være en legeplads for hende, og hvordan hun bruger leg som element i træningerne i Fortuna Hjørring.
    48m 43s
  • Kenneth Heiner-Møller: Tag teamet ud af de vante rammer og få et stærkere samarbejde

    20 MAR 2024 · I 2022 påbegyndte en samlet landstrænergruppe og et performance-team en proces med målet om at skabe og integrere en fælles og tidssvarende spillestil, som går på tværs af danske landshold uanset køn og alder. Produktet af det tværgående samarbejde er https://www.dbu.dk/landshold/den-roede-traad-2-0/ og er en videreudvikling af Den Røde Tråd, som blev lanceret i 2008 under Morten Olsen som herrelandstræner. Den opdaterede version af Den Røde Tråd 2.0 er sammenfattet og illustreret i en spillestilsbold, men det er ikke dén bold, denne podcast dykker ned. Kenneth Heiner-Møller er Talent- og Udviklingschef i DBU, og han har været tovholder på processen og flettet trådene sammen til dén fællestråd. Med en række eksempler fra arbejdsprocessen bag Den Røde Tråd 2.0 giver denne podcast dig inspiration til at sætte struktur på et samarbejde, som kræver, at flere trænere og fagligheder trækker i samme retning. Faglighed er i sig selv ikke det vigtigste. Rammesætningen og sammenhængskraften er lige så. Selvom det kan lyde banalt med en sommerhustur til Vesterhavet, har turen væk fra de vante hverdagsrammer i Fodboldens Hus været et vigtigt greb i forhold til at styrke samarbejdet, som i sidste ende har mundet ud i et ønsket produkt: Den Røde Tråd 2.0. Key-takeaways: - Hvorfor dansk fodbold har behov for 'Den Røde Tråd 2.0' - Hvordan den fungerer som et kommunikationsværktøj internt på landsholdene - Hvordan du skaber en mere fokuseret samarbejdsproces væk fra de vante rammer - Hvorfor et sommerhus er et godt greb til at rammesætte samarbejde og sætte relationer i perspektiv - Hvordan du strukturerer vidensdeling og bryder en proces ned i bidder - Hvordan et fællessprog på tværs af afdelinger fører til udnyttelse af ressourcer.
    26m 55s
  • Fem kendetegn: Sådan lykkes du med at opbygge relationskompetence

    13 MAR 2024 · God fodboldtræning handler ikke kun om trænerens fodboldfaglighed, men i høj grad også om trænerens evne til at skabe relationer. Det gælder både egne relationer til spillerne og at sætte rammerne for, at spillerne får stærke relationer til hinanden. I denne podcast dykker vi derfor ned i relationer som begreb, og hvad det egentligt vil sige at have relationskompetence. Og endnu vigtigere: Hvordan bliver du relationskompetent, og hvordan bruger du kompetencen i praksis? Med i studiet er Louise Klinge, som er børne- og skoleforsker og medlem af Børnerådet. I https://www.phdcup.dk/finalister/louise-klinge. Louises forskning i relationskompetence - og hendes definition af begrebet - får du her perspektiveret og oversat til fodboldsprog med hjælp fra Claus Frank-Nielsen, som er projektleder hos DBU Talenttræner. Mennesker er født til at indgå i et samspil, relationskompetence handler overodnet om at kunne afkode andre mennesker, reagere hensigtsmæssigt og at have situationsfornemmelse. Selvom det kan lyde enkelt, at du bare skal kunne afkode andre, er det (formentligt) ikke helt sådan, når du ankommer til træning en tirsdag eftermiddag efter arbejde, du har fået for lidt søvn, og sulten har meldt sin ankomst. Lyt med, når Louise og Claus kommer omkring tre faktorer, der påvirker, om du lykkes med at handle relationskompent. Relationskompetence avler relationskompetence, og derfor får du fem effektive greb, du kan bruge til at styrke din relationskompetence uanset niveau. Key-takeaways: - Hvorfor relationer er et vilkår, men ikke automatisk er positive - Hvad det vil sige at have 'relationskompetence' som fodboldtræner - Hvilke tre faktorer der afgør, om du kan handle relationskompetent - Hvordan du arbejder ud fra princippet 'kend din spiller' - Hvordan måden at være relationskompetent i bredde- og elitefodbold både er ens og forskellig - Hvordan du med fem effektive greb lykkes med at skabe relationer til spillerne - og imellem spillerne - Hvorfor du skal designe opgaver i stedet for løsninger.
    37m 51s
  • David Nielsen: Du skal se trænerens personlighed på holdets præstationer (genhør)

    6 MAR 2024 · Efter syv år er David Nielsen nu tilbage som cheftræner i Lyngby Boldklub. En klub, som han førte tilbage til landes bedste liga i 2016/2017-sæsonen, og som i selvsamme sæson vandt bronzemedaljen. Derfor kan du nu (gen-)høre denne podcast fra maj 2023, hvor David Nielsen tager dig med til kamp. Mens mange trænere lever for træningsbanen, ånder David Nielsen for kampdagen og lever bedst på sidelinjen. Her skal du også føle, at det der fedt at være træner, uanset om I vinder eller taber. Ifølge David skal du se trænerens personlighed på holdets præstationer, og det gælder om at have en særlig connection til sine spillere. Trænerstil, "den optimale" forberedelse og præstationer går hånd i hånd, og i David Nielsens drejebog starter forberedelsen på næste kamp allerede, når der er ti minutter tilbage af den igangværende. Men hvad skal der ellers foregå før, under og efter? Hvordan ser hans rutiner ud? Hvordan sætter han sine spillere op til at præstere? Key-takeaways - Hvordan kontrol af følelser er en del af kampforberedelse - Hvad skal der ske til den sidste træning, i omklædningsrummet og fra sidelinjen? - Hvordan påvirker interviews og medier spillernes kampforberedelse? - Hvordan du får dine styrker frem ved at kigge på modstanderen - Hvordan du får hul igennem til dine spillere med din kommunikation og udstråling - Hvordan du gør kampdagen ukompliceret for spillerne med god stemning og interne konkurrencer - Hvad du skal holde øje med, når kampen er fløjtet i gang - Hvor mange justeringer spillere klare af justeringer undervejs - og hvilke signaler justeringer sender.
    25m 21s
  • Sådan kan 'self-reported athlete data' gøre dine spillere mere kampklar

    28 FEB 2024 · Vil du monitorere, hvordan dine spillere responderer på træning, er det en fordel at inddrage både de objektive og subjektive perspektiver. Eller med andre ord: Det, du og spillerne kan måle og sætte tal på, og det, I kan fornemme, mærke og føle. Her kommer self-reported athlete data (på dansk selvrappoterede spillerdata) ind i billedet. Kort fortalt er det et værktøj til monitorering, hvor den enkelte spiller giver egne input til deres performance og tilstand - både fysisk og mentalt. https://www.maloneperformance.com/ er med i studiet for at give dig viden om, hvad selvrapporterede data er, og hvordan spillere og trænerstab kan bruge det som værktøj. Selvrapporterede spillerdata er ikke nyt i sig selv, men værktøjet er i konstant forandring, og mulighederne for monitorering bliver flere i takt med den teknologiske udvikling. Selvrapporterede spillerdata udføres typisk ved hjælp af en spørgeskema-baseret tilgang, hvor spillerne indrapporterer på en skala fra ét til 10 på specifikke parametre. Der findes en række apps, som gør værktøjet lettilgængeligt for alle niveauer - og altså ikke kun for elitespillere. I podcasten får du tips til, hvordan du og dine spillere kan implementere selvrapporterede spillerdata som en del af jeres kampforberedelse og træning, således således praktikere, specialister og andre relevante i trænerstaben kontinuerligt kan overvåge og følge med i træningsbelastning og -respons, og om spilleren indrapporterer afvigelser i den fysiske og mentale parathed. Mulighederne er mange, og derfor fortæller James Malone også om nogle af faldgruberne. Ingen datatype kan stå alene, men i et samspil skaber de en forståelse for spilleren, når der gælder restitution og performance. Fodboldspillere har i dag mange touch points (fysiske trænere, fysioterapeutere og trænere), som hver især har interesse i forskellige data om spilleren. Det er vigtigt ikke bare at samle data, fordi det er muligt, ligesom selvrapporterede data ikke skal være (endnu) en byrde uden for banen Afslutningsvist fortæller James Malone om, at feedbacken på og fortolkningen af de selvrapporterede data skal forberedes, således dataene fører til reelle handlinger. Key-takeaways - Forskellen på objektive og subjektive data - og samspillet mellem de to datatyper - Selvrapporterede spillerdata er monitoreringsværktøj til både fysisk og mental restitution og performance - Smartphones og apps gør værktøjet lettilgængeligt - Selvrapporterede spillerdata kan aldrig stå alene, men kan hjælpe trænerstaben med at træffe beslutninger - Undgå, at monitorering bliver et "forstyrrende element" uden for banen - Selvrapporterede spillerdata er ikke kun for elitefodboldspillere - Der er behov for "træning" i feedback og fortolkning af data.
    18m 28s
  • TrænerDNA: Hvem er Kent Nielsen?

    21 FEB 2024 · Kent Nielsen har mere end 500 Superliga-kampe på CV'et, og han har dermed rekorden som den træner med flest kampe nogensinde i den bedste, danske liga. Trænerkarrieren startede på Hessel Gods Fodboldkostskole, mens han sideløbende trænede Grenaa IF, som han rykkede fra serie 3 til Jyllandsserien. I AC Horsens fik Kent sit første, permanente cheftrænerjob på eliteniveau, og han var i klubben fra 2001-2008. Herefter fulgte Brøndby IF, AaB, OB, og siden 2019 har han stået i spidsen for Silkeborg IF. DBU's pris Årets Træner har han modtaget i 2006 og 2014, hvor andre danske træner har belønnet ham for sin trænergerning. Inden Kent besluttede sig for at drive trænerkarrieren videre, var han forsvarsgeneral i Brønshøj BK og Brøndby IF. Efter en tur til udlandet - nærmere bestemt Aston Villa F.C. fra 1989 til 1991 - sluttede han sin professionelle spillerkarriere i AGF i 1994. Han er noteret for 54 landskampe, og i medaljeskabet har Kent dén i guld fra EM 1992. Dog stod det ikke skrevet i kortene, at Kent ville og skulle være cheftræne. Hvorfor det alligevel gik den vej, og hvordan han beskriver sig som træner, hører du om her, når han fordeler 100 point på fem byggesten i sit TrænerDNA: - Taktisk håndværk og fodboldforståelse (tid: 02:29) - Lederskab og menneskelige relationer (tid: 17:25) - Beslutningstagen og hurtige reaktioner (tid: 27:35) - Følgeskab på nye idéer og trends (tid: 30:15) - Mediehåndterning og kommunikation (tid: 38:30) Find mere fodboldfaglig viden på https://gamechanger.nu/. Tilmeld dig vores månedlige nyhedsbrev og få indhold direkte i indbakken.
    48m 34s
  • Right to Dream og ISS: Sæt fokus på intern rekruttering og fasthold talentfulde medarbejdere

    14 FEB 2024 · Hvordan gør du din organisation mest attraktiv i en tid, hvor konkurrencen om talentfulde medarbejdere er stor? Der er kamp om kernetalenterne og for at holde fast i og tiltrække de dygtigste medarbejdere, skal du bringe noget særligt med til bordet. Her kommer intern rekruttering, talentidentifikation og karrieremuligheder (såkaldte pathways) ind i billedet, og det hører du om i denne podcast, hvor Mads Davidsen, Gorup Head of Football hos Right to Dream, og Christian Lauritzen, People & Culture Director hos ISS, er med i studiet. De to gæster kommer fra vidt forskellige brancher, men alligevel er der en række ligheder i perspektiverne og tilgangene, når det kommer til fastholdelse og drage nytte af det potentiale, som nuværende ansatte har. Du hører Mads fortælle om at rekruttere "Right to Dreamers." Det vil sige en type, som taler ind i organisationens mål og værdier om psykologisk sikkerhed, lavt ego og fladt hierarki. Og her hører du om ansættelsen af Johannes Hoff-Thorup som cheftræner. Hvordan bruger sætter talentmassen i spil og identificerer talenter, får du inspiration til, når Christian fortæller om tre talentnivauer, og hvordan du kan "sætte dit skyggehold". Lignende eksempler får du fra Right to Dream, hvor Jessie Davis først var et spillertalent, og blev så identificeret som fremtidigt sportsdirektør. Her var "mentortræning" (det vil sige træning fra kollegaer i ledelse og fodboldfaglighed) et vigtigt element i den interne rekruttering. Key-takeaways: - Hvad intern rekruttering betyder, og hvad fordelene og risiciene er - Hvordan fodboldorganisationer henter inspiration fra andre branchers tilgang til medarbejder udvikling - og omvendt - Tre talentniveauer i intern rekruttering, og hvordan du sætter dit "skyggehold" - Johannes Hoff-Thorup, Jessie Davis og Kasper Fangel (Group CEO hos ISS) som eksempler på intern rekruttering - Internt rekrutterede medarbejdere som organisationens kulturbærere - Pathways som motivation til fastholdelse i en tid, hvor der er kamp om de dygtigste medarbejdere - Hvordan du skaber relationer, der får medarbejdere til at komme tilbage til din organisation. Find mere fodboldfaglig viden på https://gamechanger.nu/. Tilmeld dig vores månedlige nyhedsbrev og få indhold direkte i indbakken.
    42m 35s
  • TrænerDNA: Hvem er Glen Riddersholm?

    31 JAN 2024 · I denne udgave af TrænerDNA kommer du tæt på Glen Riddersholm. Glen var tilknyttet FC Midtjylland fra 1999 til 2015 - kun afbrudt af to år som ungdomslandsholdstræner. Da han vendte tilbage i 2008, var det først som assistenttræner og siden som cheftræner, og i 2015 førte han klubben til det danske mesterskab. Umiddelbart efter, at mesterskabet blev sikret, gik Glen og FCM hver til sit. I 2016/2017 stod han i spidsen for AGF, som han førte til pokalfinalen, og ligeledes førte han SønderjyskE til pokalfinalen to år i træk. I 2021 fik Glen sit første job i en udenlandsk klubsom assistenttræner i belgiske KRC Genk. Næste skridt i karrieren blev cheftrænerjobbet i IFK Norrköping i Allsvenskan, hvor han stoppede i november 2023. I talende og skrivende stund er næste skridt i karrieren uvis. Denne historik, og hvordan den har formet Glens måde at være træner på, hører du om her, når han fordeler 100 point på fem byggesten: - Følgeskab på nye idéer og trends (tid: 04:50) - Beslutningstagning og hurtige reaktioner (tid:13:35) - Mediehåndtering og kommunikationsevner (tid: 22:05) - Taktisk håndværk og fodboldforståelse (tid: 32:35) - Lederskab og menneskelige relationer (tid: 41:20). Du kommer med omkring, hvordan Glen analyserer sin stab for at finde tendenser, psykologien i det sidste kampkvarter, og hvordan forskellige typer klubber betyder forskellige former for mediehåndterning. Du får eksempler på det taktiske håndværk i AGF, FCM og SønderjyskE, ligesom du hører, hvordan en træner skaber relationer og leder i en ny klubkultur. Find mere viden om fodbold på https://gamechanger.nu/ - og skriv dig på til nyhedsbrevet. Så får du indhold direkte i din indbakke én gang i måneden.
    50m 22s

GameChanger. Fodbold. Viden. Udvikling. GameChanger er en vidensplatform skabt i samarbejde mellem DBU og Divisionsforeningen, og som samler, inspirerer og faciliterer den faglige fodboldsamtale. Vores ambition er at formidle om...

show more
GameChanger. Fodbold. Viden. Udvikling.

GameChanger er en vidensplatform skabt i samarbejde mellem DBU og Divisionsforeningen, og som samler, inspirerer og faciliterer den faglige fodboldsamtale. Vores ambition er at formidle om fodboldspillet og gøre dansk fodbold endnu stærkere i en tid, hvor spillet udvikler sig eksplosivt.

Her kan du lytte til vores podcasts, som gennem unikke og relevante cases giver dig teoretisk og praksis indblik i udviklingen af viden og kompetencer - både hos trænere, specialister, spillere og klubber i fodboldens verden.

Samtidig vil vi inspirere andre interessenter såsom medier, forskere og studerende, der vil dykke længere ned i fodboldens faglighed samt de strategiske indsatser og temaer, der har betydning for nutiden og fremtiden.

Hos GameChanger finder du viden:
- Børnefodbold
- Spillets udvikling og data
- Sportslig ledelse
- Sportsfysiologi
- Sportspsykologi
- Talentudvikling

Tak, fordi du lytter med!
show less
Contacts
Information

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search