Forråelse kan ske alle steder. Og alle er i risiko for forråelse. Det er et af budskaberne fra Dorthe Birkmose, der er med som ekspert i alle 6 afsnit af ”Forråelsens ansigter”

Mange har set de voldsomme dokumentarprogrammer, hvor medarbejdere i omsorgssektoren begår overgreb mod borgerne på den ene eller anden måde. De fleste husker nok episoden med den 90-årige Else på Plejehjemmet Kongsgården, der hænger i en lift og råber, at det gør ondt, mens personalet passivt ser til.

Men forråelse handler om meget andet end voldsomme overgreb. Det kan være at vende hovedet den anden vej, når en kollega taler grimt til en borger. Eller det kan være at lade telefonen ringe, når den såkaldt besværlige pårørende ringer.

I seks programmer går vi helt tæt på forråelsens mange udtryk og ansigter. Podcastserien vil vende perspektivet mod borgerne, de ansatte, ledere, politikere og pressen. Og vi vil i serien etablere en samtale på tværs af alle perspektiver.

I alle 6 programmer er psykolog Dorthe Birkmose med som fast ekspert. Dorthe er psykolog og hun har beskæftiget sig med forråelse de sidste 18 år. Hun skrev i 2013 bogen ”Når Gode mennesker handler ondt”. Og hendes seneste bog ”Mennesket er motiveret” handler om, hvordan faglighed er et alternativ til forråelsen, som Dorthe ser som en form for mestringsstrategi for mennesker i afmagt.

Podcastserien er udgivet af Socialt Indblik www.socialtindblik.dk

Tilrettelæggelse og redigering: Niels Svanborg
Musik: Johannes Elslo
Forråelse kan ske alle steder. Og alle er i risiko for forråelse. Det er et af budskaberne fra Dorthe Birkmose, der er med som ekspert i alle 6 afsnit af ”Forråelsens ansigter” Mange har set de voldsomme dokumentarprogrammer, hvor medarbejdere i omsorgssektoren begår overgreb mod borgerne på den ene eller anden måde. De fleste husker nok episoden med den 90-årige Else på Plejehjemmet Kongsgården, der hænger i en lift og råber, at det gør ondt, mens personalet passivt ser til. Men forråelse handler om meget andet end voldsomme overgreb. Det kan være at vende hovedet den anden vej, når en kollega taler grimt til en borger. Eller det kan være at lade telefonen ringe, når den såkaldt besværlige pårørende ringer. I seks programmer går vi helt tæt på forråelsens mange udtryk og ansigter. Podcastserien vil vende perspektivet mod borgerne, de ansatte, ledere, politikere og pressen. Og vi vil i serien etablere en samtale på tværs af alle perspektiver. I alle 6 programmer er psykolog Dorthe Birkmose med som fast ekspert. Dorthe er psykolog og hun har beskæftiget sig med forråelse de sidste 18 år. Hun skrev i 2013 bogen ”Når Gode mennesker handler ondt”. Og hendes seneste bog ”Mennesket er motiveret” handler om, hvordan faglighed er et alternativ til forråelsen, som Dorthe ser som en form for mestringsstrategi for mennesker i afmagt. Podcastserien er udgivet af Socialt Indblik www.socialtindblik.dk Tilrettelæggelse og redigering: Niels Svanborg Musik: Johannes Elslo read more read less
 • 17. ”Vi skal sige det højt i stedet for at vende det indad.” Om at fortælle om moralsk stress og forråelse og blive lyttet til
  11 Apr, 2024 - 43:37
 • 16. Når en løsning på forråelse gør mere skade end gavn. Om quickfixes, alibisme og doublebind
  4 Apr, 2024 - 37:07
 • 15. Når tavshed bliver til forråelse
  27 Mar, 2024 - 34:27
 • 14. "Den dårlige samvittighed æder mig op". Om moralsk stress og om at se på hele medarbejdergruppen, når forråelsen hærger
  21 Mar, 2024 - 36:42
 • 13. "Der er en stemning af ligegyldighed". Om den passive forråelse, og om forråelse, der nærmest sidder i væggene
  21 Mar, 2024 - 50:09
 • 12. ”Vi er nødt til at have det her vilde problem filtret lidt fra hinanden.” Med Dorthe Birkmose
  21 Mar, 2024 - 23:28
 • 11. Moralsk stress skubber de dygtige medarbejdere ud. Med Nana Vaaben
  30 Nov, 2023 - 55:39
 • 10. Vi udpiner medarbejderne i velfærdssektoren. Med Susanne Ekman
  26 Oct, 2023 - 60:58
 • 9. Maj var rystende bange for at fortælle om virkeligheden – og hun er ikke alene. Med Maj Thorsen
  19 Oct, 2023 - 47:28
 • 8. Vi er nødt til at fortælle politikerne om virkeligheden. Med Pernille Dam Marcussen
  19 Oct, 2023 - 39:08
 • There are no episodes.
Loading