Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Actualitatea în Lumină

  • Episodul 23: Sistemul de pensionare, situația din municipiul Bălți și demisia avocatului poporului

    14 DEC 2021 · Subiectul 1: Reforma sistemului de pensionare Primul subiect ține de reforma sau schimbările care s-au făcut recent în sistemul național de pensionare. Parlamentul a adoptat pe data de 6 decembrie proiectul de Lege privind modificarea sistemului public de pensii înregistrat sub numărul 363 din 22 noiembrie 2021. Autorul proiectului este deputatul PAS Dan Perciun, care este totodată și Președintele Comisiei parlamentare de protecție socială, sănătate și familie. Subiectul 2: Situația din municipiul Bălți Turul doi al alegerilor locale din Bălți urma să aibă loc pe data de 5 decembrie, dar nu a avut loc din cauza suspendării și ulterior a retragerii Marinei Tauber. Având în vedere că orice tip de alegeri sunt un bun indicator al democrației și statului de drept, am decis să fac câteva remarci în contextul celor întâmplate. Subiectul 3: Demisia avocatului poporului Pe data de 09 decembrie, Parlamentul a votat pentru demiterea Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al poporului. Cu 88 de voturi pentru, practic unanim, Parlamentul a adoptat Hotărârea de demisie a Dnei Moloșag din funcția de Avocat al poporului. Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda.
    23m 33s
  • Episodul 22: Reforma audiovizualului și procurarea biletelor la loterie

    23 NOV 2021 · În această ediție discutăm în prima parte despre reforma audiovizualului, iar în a doua despre procurarea biletelor de loterie. Veți putea afla câți bani se acumulează de la procurarea biletelor de loterie în comparație cu banii pe care îi cheltuim pentru drumuri sau banii pe care Guvernul îi va oferi pentru subvenționarea gazelor naturale. Audiție plăcută. Subiectul 1: Reforma audiovizualului   Primul subiect din ediția de astăzi este reforma serviciilor media audiovizuale ale Republicii Moldova. Recent Parlamentul a efectuat modificări esențiale în Codul serviciilor media audiovizuale, Legea 174 din 2018. Subiectul 2: Procurarea biletelor la loterie   Un alt subiect care mi-a atras atenția săptămâna aceasta a fost dezbaterea din Parlament la proiectul de lege care prevede interzicerea publicității la jocurile de noroc. Dintr-un articol publicat de agenția de presă IPN aflăm că zilnic în Republica Moldova se vând aproximativ 1.3 milioane de bilete de loterie. În ultimii 4 ani de zile, acest sector a cunoscut o creștere exponențială. Podcastul „Actualitatea în Lumină” este o analiză a evenimentelor principale care au loc în țară și peste hotare sau la opiniile care sunt exprimate în public de persoane influente prin prisma conceptului creștin despre lume și viață. Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda. Urmăriți în fiecare zi de marți „Actualitatea în Lumină” pe Spreaker și Anchor.
    20m 58s
  • Episodul 21: Noul Guvernator al Statului Virginia și Căderea Zidului Berlinului

    12 NOV 2021 · Subiectul 1: Alegerea Guvernatorului statului Virginia Unul din evenimentele centrale din Statele Unite ale Americii care a avut loc săptămâna trecută a fost alegerea Guvernatorului statului Virginia Glenn Youngkin. Am decis să mă opresc la alegerea lui Youngkin, deoarece campania electorală și ulterior alegerile propriu zise au scos în evidență câteva subiecte importante de ordin moral. Printre acestea sunt dreptul părinților la educarea copiilor și problema avorturilor. Înainte însă ca să trecem la analiza acestor subiecte, vreau să mă opresc puțin la sistemul de vot din Statele Unite ale Americii Subiectul 2: Căderea zidului Berlinului Marți, 9 noiembrie 2021, s-au împlinit 32 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Căderea Zidului Berlinului este un simbol puternic al reunificării Germaniei și al căderii Cortinei de Fier, dar și un moment culminant în prăbușirea regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est. Căderea Zidului a fost și un preludiu a prăbușirii Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste sau URSS, din care a făcut parte și Republica Moldova. Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda. Abonați-vă la podcastul „Actualitatea în Lumină” pe Spreaker.com sau pe Anchor.com 
    25m 52s
  • Episodul 20: Teoriile conspiraționiste și summit-ul G20

    3 NOV 2021 · Subiectul 1: Atractivitatea teoriilor conspiraționiste Una dintre caracteristicile ființei umane este de a fi lesne crezătoare în multe lucruri. Iar acest aspect îmbinat cu puterea tehnologiilor digitale, în special a rețelelor de socializare, determină atractivitatea extrem de mare a feluritor teorii conspiraționiste. La aceste două elemente mai putem adăuga și neîncrederea tot mai mare față de autorități, neîncredere pe care noii conspiraționiști o utilizează la maximum. Care ar trebui să fie totuși răspunsul nostru la valul enorm de mare de propagare a teoriilor conspiraționiste? Subiectul 2: G20 și COP26 Sfârșitul săptămânii trecute și începutul săptămânii curente au fost marcate de două evenimente internaționale majore. Primul eveniment a fost întrunirea liderilor grupului numit G20 la Roma, Italia. Iar al doilea, eveniment este Summit-ul de la Glasgow, Scoția, numit COP26. La întrunirea de la Roma au participat liderii celor mai dezvoltate țări din lume. Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda.
    24m 58s
  • Episodul 19: Interviu cu Veaceslav Ioniță

    29 OCT 2021 · Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi Consiliul Suprem de Securitate al țării pentru a evalua situația din sistemul energetic, care se confruntă cu o situație de criză acută, după ce Gazprom a redus livrarea gazelor și cere Chișinăului un preț mult mai mare. Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în domeniul energetic, am discutat cu domnul Veaceslav Ioniță, expert la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul. Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda.
    26m 3s
  • Episodul 18: Convenția de la Istanbul și criza gazelor naturale din Republica Moldova

    21 OCT 2021 · Subiectul 1: Ratificarea convenției de la Istanbul Voi începe emisiunea de azi cu analiza ratificării Convenției de la Istanbul sau Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Săptămâna trecută, pe data de 14 octombrie curent, Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura a doua proiectul de lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul. Subiectul 2: Criza gazelor naturale Miercuri 13, octombrie, a fost instituită alerta în sectorul de gaze naturale. Criza în acest sector a survenit ca urmare a expirării la 30 septembrie a contractului pentru tranzitarea și furnizarea gazelor naturale dintre Moldovagaz și Gazprom. Având în vedere că este un subiect de maximă actualitate, care ar putea să afecteze viața cetățenilor Republicii Moldova, voi încerca să ofer câteva idei și gânduri care să ne ajute să gândim creștinește la ceia ce se întâmplă în jurul nostru. Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda.
    25m 52s
  • Episodul 17: Alexandr Stoianoglo și feminizarea funcțiilor

    14 OCT 2021 · Subiectul 1: Alexandr Stoianoglo Cel mai sonor eveniment al săptămânii trecute și curente este suspendarea și reținerea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Reținerea unui Procuror General în funcție este un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova și un caz extrem de rar în istoria altor țări. De aceea, nu este de mirare faptul că acest caz rămâne în continuare în centrul atenției publice. În ceea ce urmează voi încerca să punctez câteva lucruri importante de care trebuie să ținem cont atunci când este vorba de asemenea situații. Subiectul 2: Feminizarea funcțiilor Într-un articol publicat de către Ziarul de Gardă citim că pe data de 30 septembrie, Cabinetul de miniștri al Republicii Moldova a aprobat noua structură a Clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova. Documentul prevede expunerea la feminin a ocupațiilor din Clasificator, conform propunerilor Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, precum și a recomandărilor instituțiilor europene privind asigurarea principiului egalității și echității între femei și bărbați. Astfel, funcțiile vor fi feminizate în mod oficial. Podcastul „Actualitatea în Lumină” este o analiză a evenimentelor principale care au loc în țară ori peste hotare sau la opiniile care sunt exprimate în public de persoane influente prin prisma conceptului creștin despre lume și viață. Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda. Urmăriți în fiecare zi de marți „Actualitatea în Lumină” pe Spreaker și Anchor. 
    23m 50s
  • Episodul 16: Libertatea religioasă și sesiunea APCE (Strasbourg)

    6 OCT 2021 · Subiectul 1: Libertatea religioasă și sesiunea APCE (Strasbourg) Săptămână trecută, începând cu data de 27 septembrie, la Strasbourg a avut loc sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Republica Moldova a fost reprezentată de o nouă componență a delegației noastre naționale formate în baza rezultatelor alegerilor parlamentare din 11 iulie curent. Totodată, voi analiza discursul lui Peter Szijarto, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei din perspectiva la trei subiecte: libertatea religioasă, libertatea de exprimare și legea Ungariei privind educarea copiilor în conformitate cu convingerile părinților. Subiectul 2: Premieră în Moldova. Doi transsexuali au recurs la operație de mărire a sânilor. Pe data de 24 septembrie, portalul Publika.md a publicat un reportaj cu următorul titlu: Premieră în Moldova. Doi transsexuali au recurs la operație de mărire a sânilor. În cadrul acestei emisiuni am atras atenția de multiple ori la faptul că viteza de schimbare în societate, în special, la capitolul moralității este una foarte mare. Iată că titluri de știri pe care le citeam doar în țările considerate liberale, deja încep să devină o realitate și pentru noi. Subiectul 3: Necrolog Mămica În încheiere doresc să revin la ceea ce am menționat la începutul podcastului. Este o notă mai mult personală. Cu durere în suflet, doresc să vă anunț că pe data de 29 septembrie, 2021, a plecat la Domnul Mămica mea în vârstă de 83 de ani. Plecarea ei a lăsat un gol adânc în sufletul meu. Ea a fost femeia care mi-a dat viață, un dar unic pe care Dumnezeu l-a dat femeii prin actul creației. Doar femeile pot da naștere unei noi vieți pe acest pământ, un element important și relevant, în special, în contextul subiectului discutat anterior.
    19m 36s
  • Episodul 15: Majorarea pensiilor și Summitul conservator din Bratislava

    23 SEP 2021 · Subiectul 1: Majorarea pensiilor Pe data de 8 septembrie, Guvernul condus de Natalia Gavriliță a aprobat proiectul de lege care prevede majorarea pensiei minime pentru limita de vârstă la suma de 2000 lei și indexarea pensiilor cu 3,86 % începând cu data de 1 octombrie. În acest context vom face o scurtă excursie în istorie pentru a înțelege mai bine sistemele moderne de pensionare Subiectul 2: Alegerile parlamentare din Germania Al doilea subiect despre care aș vrea să discut sunt alegerile parlamentare din Germania planificate pentru această duminică, 26 septembrie. Alegerile întotdeauna sunt importante. De fiecare dată putem identifica momente care ar putea crește însemnătatea și relevanța alegerilor pentru viitorul unei țări, viitorul unei regiuni sau chiar viitorul națiunilor. Deși la această oră, încă nu cunoaștem care vor fi rezultatele alegerilor, sunt câteva lucruri pe care le cunoaștem. Cunoaștem, spre exemplu, faptul că după aproape 16 ani la conducerea celei mai mari economii europene, Angela Merkel va demisiona din funcția de Cancelar al Germaniei. Subiectul 3: Summitul conservator din Bratislava La inițiativa unui grup de deputați din Parlamentul Slovaciei, cu susținerea mai multor organizații non-guvernamentale, pe data de 20 septembrie a fost organizat un Summit în susținerea valorilor conservatoare. Conservatorismul este ca focul în vatră, dacă vrem ca focul să nu se stingă, atunci este nevoie să aruncăm mereu în el lemne, iar acest Summit este un lemn bun pentru a menține focul conservatorismului în Europa. Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda. Urmăriți săptămânal podcastul „Actualitatea în Lumină” pe Spreaker.com și Anchor. 
    23m 14s
  • Episodul 14: Cazul Nataliei Morari și demiterea Comisiei Național a Pieței Financiare

    14 SEP 2021 · Săptămâna trecută spațiul mediatic a fost bulversat de dezvăluirile jurnalistei Natalia Morari. Iar Parlamentul a demis conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Continuăm să analizăm cotidianul și evenimentele de actualitate prin prisma lentilelor creștine. Vă invit la o  nouă ediție a podcastului „Actualitatea în Lumină”. Subiectul 1: Cazul Nataliei Morari Jurnalista Natalia Morari, într-o postare surprinzătoare, a anunțat săptămâna trecută că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, acuzat și condamnat în mai multe dosare penale legate de fraude bancare. Platon a fugit din Republica Moldova după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și din spusele lui în prezent se află în Marea Britanie. Reacțiile din partea celor mai mulți cetățeni, dar și mai important din partea comunității mass-media, confirmă faptul că ceea ce s-a întâmplat reprezintă o încălcare severă a eticii jurnalistice. Pentru noi ca și creștini, cei care înțelegem că trăim într-o lume care zace în cel rău, într-o lume dominată de păcat, existența unei etice profesionale este extrem de importantă. În renumita sa carte Etica Protestantă și Spiritul Capitalismului, sociologul german Max Weber a arătat că anume etica și înțelegerea protestantă a lumii au influențat în mod determinant dezvoltarea capitalismului și construcția societăților vestice așa cum le cunoaștem astăzi. Subiectul 2: Demiterea in corpore a conducerii Comisiei Naționale a Pieței Financiare Săptămâna trecută au fost demiși cei 4 membri ai consiliului de administrare a Comisiei Naționale a Pieței Financiare. CNPF este o instituție din subordinea Parlamentului, care supraveghează piața de asigurări, piața de creditare nebancară, piața de capital și altele. Discuțiile aprinse din plenul Parlamentului au generat reacții pe rețelele de socializare dar și în presă. Problemele principale pentru care a fost acuzată Comisia includ deficiențele existente pe piața asigurărilor dar și tendințele de îndatorare a populației la rate exorbitante practicate de organizațiile de creditare nebancară. Analizând detaliat întrebările acordate de deputați, putem învăța foarte multe despre conceptul pe care-l au ei asupra economiei și dezvoltării unui stat. Iar pentru noi, cei care dezbatem evenimentele naționale și internaționale prin prisma conceptului creștin despre lume și viață această analiză devine și mai important. Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda.
    19m 29s

Dragi prieteni, doresc să vă aduc la cunoștință că am decis să lansez un podcast. Scopul podcastului este să ofere o analiză a evenimentelor principale care au loc în țară...

show more
Dragi prieteni,
doresc să vă aduc la cunoștință că am decis să lansez un podcast. Scopul podcastului este să ofere o analiză a evenimentelor principale care au loc în țară sau peste hotare prin prisma conceptului creștin despre lume și viață.
Numele podcastului este: Actualitatea în lumină. În acest prim episod, am prezentat în partea introductivă motivația lansării podcastului. Apoi m-am oprit la primul eveniment abordat, și anume la Decretul de dizolvare a Parlamentului semnat de către Doamna Maia Sandu și la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, care vor avea loc pe 11 iulie a.c. Vă invit să urmăriți acest podcast care va ieși o dată pe săptămână, de regulă, în ziua de marți.
Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda.
show less
Contacts
Information

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search