Settings
Light Theme
Dark Theme

Helpt de zon bij herstellen van burnout?

Helpt de zon bij herstellen van burnout?
Apr 4, 2024 · 28m 10s

Helpt de zon bij herstellen van burn-out? Om te bekijken of de zon (zonlicht, warmte, gezelligheid, buitenlucht, wandelen, terrasjes, ontspannen, genieten) helpt bij het herstellen van burn-out, kun je er...

show more
Helpt de zon bij herstellen van burn-out?

Om te bekijken of de zon (zonlicht, warmte, gezelligheid, buitenlucht, wandelen, terrasjes, ontspannen, genieten) helpt bij het herstellen van burn-out, kun je er op twee manieren naar kijken:

Enerzijds hebben we de afgelopen 5 maanden in Nederland alleen maar slecht, regenachtig, donker en deprimerend weer gehad. Ik moet zelf al mijn uiterste best doen om positief te blijven! Terwijl ik prima weet hoe je dat doet en normaal gesproken super positief ben. 

Door het slechte weer zitten we meer binnen en als we naar buiten gaan dan trekken we dikke winterjassen aan. Binnen is het warm maar buiten is het vochtig, regenachtig, winderig en koud. Je moet rennen om droog bij de auto te komen. 

Anderzijds ga ik voor intensieve coaching vaak naar de zon (Zuid-Europa, Ibiza, Valencia). Dat is niet alleen heel prettig, maar het geeft vooral een enorme boost aan je herstelproces. In 4 dagen Coaching Retraite herstel je net zo snel als anders in 6 maanden. 

Ps. Dit resultaat komt natuurlijk óók door de super intensieve aandacht voor jou en je herstel en de afstand van huis en alle toestanden die je bezig houden. Maar het resultaat komt vooral door het heerlijke klimaat. 

Als ik dit resultaat namelijk vergelijk met een vier-daagse coaching retraite in Nederland, dan is het rendement enorm veel hoger. Misschien is de zon dan toch het verschil?! Of misschien de gehele omgeving die ingericht is op zonnig en warm weer?! 

Wat doet zon (zonlicht) met je lijf?
Zonlicht maakt allerlei prettige stofjes (hormonen) vrij in je lijf. Denk bijvoorbeeld aan: 
  • Dopamine geeft een gevoel van waardering door lekker en gezond eten, goed voor jezelf zorgen.
  • Oxytocine geeft een gevoel van liefde en zachtheid door socialising, mensen opzoeken, aanraking.
  • Endorfines geeft een gevoel van ontspanning door bewegen, plezier maken, genieten. 
  • Serotonine geeft een gevoel van welzijn door zonlicht, natuurlijke omgeving en meditatie. 
Heb je dit dan echt nodig om van burn-out te herstellen?  Nee hoor: Dat hoeft niet, maar het maakt het wel veel makkelijker.  En als je geen tijd of zin hebt om lang in je burn-out symptomen te blijven hangen, dan is het super zinvol!

Mijn ervaring en conclusie is dat het weer en met name de zon een enorm effect heeft op het herstellen van een burn-out.

Lees meer op mijn website: https://verheijdenconsult.nl
show less
Information
Author Jos Verheijden
Website -
Tags

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search