00:00
34:41
De «tre store» indeksinvestorene - BlackRock, Vanguard og State Street - er største aksjonær i 88 % av selskapene i S&P500, et av de store amerikanske børsindeksene. Man kan på mange måter si at de eier verden.

I denne episoden av Pengeland får vi besøk av Robin Wigglesworth, som er journalist i Financial Times, der han dekker globale finansmarkeder. Høsten 2021 ga han ut boken Trillions – How a band of Wall Street Renegades invented the index fund and changed finance forever om fremveksten av indeksfondet.

Vi snakker med ham om maktkonsentrasjon i fondsinvesteringer, og om hvor vanskelig det er å vite hvem fondene investerer på vegne av. Ingrid forsøker også å finne ut om hennes investeringer i indeksfond kan regnes som etiske.

Programledere: Julie Kristine Wood og Ingrid Hjertaker.
Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard.
Bilde: Privat


Episodenoter:

Boka til Robin Wigglesworth: https://www.akademika.no/trillions/wigglesworth-robin/9780241422052

Rapporten fra Tax Justice Norge om eierskap i norsk vindkraft: https://taxjustice.no/artikkel/skatteparadis-i-norsk-vindkraft
De «tre store» indeksinvestorene - BlackRock, Vanguard og State Street - er største aksjonær i 88 % av selskapene i S&P500, et av de store amerikanske børsindeksene. Man kan på mange måter si at de eier verden. I denne episoden av Pengeland får vi besøk av Robin Wigglesworth, som er journalist i Financial Times, der han dekker globale finansmarkeder. Høsten 2021 ga han ut boken Trillions – How a band of Wall Street Renegades invented the index fund and changed finance forever om fremveksten av indeksfondet. Vi snakker med ham om maktkonsentrasjon i fondsinvesteringer, og om hvor vanskelig det er å vite hvem fondene investerer på vegne av. Ingrid forsøker også å finne ut om hennes investeringer i indeksfond kan regnes som etiske. Programledere: Julie Kristine Wood og Ingrid Hjertaker. Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard. Bilde: Privat Episodenoter: Boka til Robin Wigglesworth: https://www.akademika.no/trillions/wigglesworth-robin/9780241422052 Rapporten fra Tax Justice Norge om eierskap i norsk vindkraft: https://taxjustice.no/artikkel/skatteparadis-i-norsk-vindkraft read more read less

2 years ago #finans, #indeksfond, #pengeland, #økonomi