Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Vindmåleren på Europaforum

  • EP2024 / Økonomi – Mød Kristine Amalie (SF) og Abdinoor Adam Hassan (M)

    29 APR 2024 · Dagens emne er økonomisk politik. Vi har besøg af to kandidater til Europa-Parlamentet: https://sf.dk/politiker/kristine-amalie-rostgaard/ og https://moderaterne.dk/politikere/abdinoor-hassan/. De fortæller om deres syn på store emner som globalisering, økonomisk ulighed, vækst og finanskriser, ud fra et EU-perspektiv. Sidst i episoden kommer https://www.venstre.dk/personer/morten-loekkegaard med et par gode grunde til at stemme den 9. juni. Dagens vært og ordstyrer er William Hansen. Idé, tilrettelæggelse og klipning: Rasmus Skov Larsen.  https://elections.dk/europaparlamentsvalg-ep-valg/kandidattest-valgtest-europaparlamentsvalg-ep-valg2019-test-dig-selv-hvad-skal-jeg-stemme/
    39m 25s
  • EP2024 / Første valgmøde! – Mød Andi (S), Finn (RV), Abdinoor (M), Carsten (DF), Alexandra (V) og Michael (EL)

    27 DEC 2023 · Dagens episode er klippet sammen af optagelser fra en paneldebat med parlamentskandidater, som mødtes i Borgerhuset i Rudkøbing, den 7. oktober 2023. Må vi præsentere: Andi Helbo Sejersen fra Socialdemokratiet Finn Hartvig Nielsen fra Radikale Venstre Abdinoor Adam Hassan fra Moderaterne Carsten Sørensen fra Dansk Folkeparti Alexandra Sasha fra Venstre og vores sjette deltager, Michael Martin Jensen. Han stiller ikke selv op til Europa-Parlamentet, men repræsenterer Enhedslisten på Langeland. Faste lyttere vil genkende Finn Hartvig Nielsen fra tidligere episoder af Vindmåleren. Da han selv stiller op til valget, har han samtidig trukket sig fra redaktionen, så kasketterne ikke blandes. Panelet får spørgsmål fra publikum og når rundt om Ukraine, EU-udvidelser, halalcertificering, landbrugspolitik og mere til. Dagens vært er William Hansen. Ordstyrer: Cornelis ten Veen. Idé, tilrettelæggelse og klipning: Rasmus Skov Larsen.
    1h 17m 49s
  • Episode 25: Det polske valg

    21 DEC 2023 · Vi vender tilbage til Polen – og til spørgsmålet om demokrati og retssikkerhed. Svend Gottschalk Rasmussen, lektor emeritus ved Syddansk Universitet, giver en hurtig status på situationen efter det polske valg den 15. oktober 2023. Dagens vært er William Hansen. Idé, interview, tilrettelæggelse og klipning: Rasmus Skov Larsen.
    44m 7s
  • Lyt til Vindmåleren i foråret 2024

    20 DEC 2023 · EP24 nærmer sig!
    56s
  • Episode 24: Sundhedspolitik i EU

    6 JUN 2023 · Vi har dedikeret denne episode til vores tidligere huskomponist, Rasmus Jørgensen, som desværre døde af kræft i 2022 i en alder af kun 46 år. Denne gang ser vi nærmere på sundhedspolitik i EU. Det er et emne, som traditionelt ikke har fyldt meget i samarbejdet men som ser ud til at få større betydning i fremtiden. Vi får besøg af to eksperter – Rasmus Egmont Foss fra Tænketanken Europa og socialdemokraten Marianne Vind fra Europa-Parlamentet. Rasmus Foss vil fortælle om EU's håndtering af coronakrisen. Han har været med til at skrive rapporten https://thinkeuropa.dk/notat/2023-01-rapport-eus-pandemihaandtering (2023). Marianne Vind vil fortælle om sit og parlamentets arbejde med EU's strategi for at forebygge og bekæmpe kræft: https://health.ec.europa.eu/system/files/2022-02/eu_cancer-plan_en_0.pdf (2021). Eksemplerne corona og kræft viser, hvordan den sundhedspolitiske beslutningsproces fungerer meget forskelligt, alt efter om vi står med en uventet krisesituation eller med et velkendt og vedvarende sundhedsproblem. Der er dog et enkelt overlap mellem de to emner: Vacciner er vigtige, både når det handler om at håndtere epidemier og bekæmpe kræft. Dagens interviews er lavet af Helle Nielsen, Rasmus Skov Larsen og William Hansen. William Hansen er også dagens vært. Idé, tilrettelæggelse og klipning: Rasmus Skov Larsen. Pas godt på jer selv og jeres helbred!
    1h 7m 19s
  • Episode 23: Flygtninge, migranter og EU's ydre grænser, part II

    23 APR 2023 · I den forrige episode handlede det om flygtninge og migranter og hvordan vi håndterer de ydre grænser i EU. Vi fortsætter i flygtningesporet i denne episode. Vi ser nærmere på forsøgene på at lave flygtningeaftaler med Tyrkiet og Nordafrika og undersøger ideen om at etablere modtagecentre udenfor EU. Vi kommer også ind på, hvordan krigen i Ukraine påvirker situationen. Vi har atter besøg af Anne Ingemann Johansen fra Syddansk Universitet samt den tidligere MEP Peter Kofod fra Dansk Folkeparti og MEP Bergur Løkke Rasmussen fra Moderaterne. Dagens vært er William Hansen. Dagens interviews er lavet af Helle Nielsen, Rasmus Skov Larsen og William Hansen. Idé, tilrettelæggelse og klipning: Rasmus Skov Larsen.
    37m 8s
  • Episode 22: Flygtninge, migranter og EU's ydre grænser, part I

    23 APR 2023 · Denne episode handler om flygtninge og migranter og hvordan vi håndterer de ydre grænser i EU. Vi undersøger, hvad der har ændret sig fra flygtninge- og migrantkrisen i 2015 og frem til i dag. Vi udforsker også, hvilke forskellige holdninger til emnet, der findes i Europa-Parlamentet og EU's medlemslande. Vi har besøg af Anne Ingemann Johansen fra Syddansk Universitet samt den tidligere MEP Peter Kofod fra Dansk Folkeparti og MEP Bergur Løkke Rasmussen fra Moderaterne. Dagens vært er William Hansen. Dagens interviews er lavet af Helle Nielsen, Rasmus Skov Larsen og William Hansen. Idé, tilrettelæggelse og klipning: Rasmus Skov Larsen.
    57m 9s
  • Episode 21: Fra overvågning til kontrol

    10 DEC 2022 · Vindmåleren er tilbage med en ny kendingsmelodi og nye, friske ideer. Denne episode handler om de udfordringer, vi har med at beskytte vores persondata fra skumle kræfter – hvordan vi gradvist har opdaget, at der er et problem – og hvordan vi håndterer problemet på EU-plan. Persondata er kort fortalt oplysninger, som kan bruges til at identificere hver enkelt af os. For 10-15 år siden var det ret nemt at indsamle persondata på nettet. Mange af os delte uden videre vores personlige oplysninger på Facebook og andre dele af internettet, uden at tænke over, at det kunne give problemer. Siden er der opstået en ny bevidsthed om, at virksomheder og efterretningstjenester kan bruge persondata til at snage i vores privatliv, kortlægge vores adfærd og påvirke os gennem reklamer. Og derfor er der også begyndt at komme mere styr på nettet. De fleste af vores lyttere kender EU's cookiedirektiv fra alskens hjemmesider, hvor man skal sætte kryds ved, om siderne må gemme oplysninger om, hvordan man bruger dem. Mange er nok også bekendt med GDPR, som er EU's forordning om databeskyttelse. Den trådte i kraft i 2018. Ifølge den skal alle virksomheder og foreninger, som indsamler information om deres kunder, medlemmer og alle andre, have en datapolitik og klare regler for, hvad de gør med den information, de får fat i. Og vi andre skal selv sige god for, at vores informationer kan indsamles i første omgang. Men der findes også anden og mindre kendt EU-lovgivning, som regulerer brugen af vores persondata. Vi har interviewet to personer med stort kendskab til området: Gry Hasselbalch har været med til at grundlægge den europæiske tænketank DataEthics og har arbejdet med IT-lovgivning, persondata og kunstig intelligens i mange år. I episoden omtaler hun sin seneste bog, "Data Ethics of Power", som du kan finde på https://www.elgaronline.com/view/9781802203103.xml. Morten Løkkegaard sidder i Europa-Parlamentets gruppe Renew Europe for Venstre. Han er medlem af parlamentets udvalg LIBE – Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender. Her har han været med til at påvirke den nyeste lovgivning på området. Dagens vært er William Hansen. De to interviews er lavet af Helle Nielsen og Rasmus Skov Larsen. Idé, tilrettelæggelse og klipning: Rasmus Skov Larsen. Illustration: Pete Linforth / TheDigitalArtist. Titelmelodi: Toy Invention. Apropos persondata kan vi også anbefale episode 2 af podcasten Jagten på stjernerne: ”Frankenstein eller frihed – er techgiganterne gået for vidt?”. Her mødes de tre MEP’ere Christel Schaldemose (S), Morten Løkkegaard (V) og Karen Melchior (tidligere RV) for at diskutere cybersikkerhed, DSA og virksomheders brug/misbrug af persondata i dagligdagen: https://www.spreaker.com/user/epidanmark/jagten-paa-stjernerne-ep-2
    1h 8m 2s
  • Episode 20: Den sociale dimension IV – Europæisk mindsteløn

    8 MAY 2022 · Fjerde episode af en miniserie i fire dele om EU's sociale dimension. Denne gang ser vi nærmere på debatten om europæisk mindsteløn. De fleste EU-lande har en mindsteløn, der er fastsat af staten. Et mindretal har enten slet ingen mindsteløn eller en mindsteløn, der er resultatet af forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter (Danmark, Finland, Sverige, Østrig, Italien og indtil for nylig Cypern). Europa-Kommissionen har foreslået en fælleseuropæisk mindsteløn, der skal give et socialt sikkerhedsnet i lande som Italien. Imidlertid frygter danske modstandere, at en mindsteløn kan svække den danske model, hvor fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer forhandler om forholdene på arbejdsmarkedet. Det kan - måske - ske ved at domme fra Europa-Domstolen forskyder ansvaret for rimelige lønninger, så det gradvist glider væk fra arbejdsmarkedets parter og over til regeringen. Hvad er baggrunden for denne debat? Og mener vores eksperter, at en europæisk mindsteløn i Danmark er realistisk eller ej? Find ud af det i dagens episode! Vores gæster: Jens Arnholtz er arbejdsmarkedsforsker og lektor på FAOS ved Københavns Universitet. Han har beskæftiget sig med arbejdskraftens frie bevægelighed i EU gennem mange år. Marianne Vind sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og blev valgt i 2019. Hun er også med i parlamentets udvalg om Beskæftigelse og Sociale Anliggender. Tidligere har hun arbejdet i fagforeningen HK Privat. Nadja Abelgren (tidligere Lundholm) Olsen er EU-chef i fagforeningen 3F. Hun har det faglige ansvar for 3F's EU-indsats i København og Bruxelles. Mathias von Jessen har arbejdet i Europa-Parlamentet og var kandidat for Radikale Venstre ved parlamentsvalget i 2019. Her havde han europæisk arbejdsmarkedspolitik som en af sine mærkesager. Caroline de la Porte arbejder som professor med særlige opgaver på Copenhagen Business School og har beskæftiget sig med EU's socialpolitik i 20 år. Dagens vært er William Hansen. Hans to medinterviewere er Finn Hartvig Nielsen og Helle Nielsen. Illustration, produktion og klipning: Rasmus Skov Larsen. Titelmelodi: Rasmus Jørgensen.
    1h 35s
  • Episode 19: Den sociale dimension III – I Øst og Vest

    1 MAY 2022 · Tredje episode af en miniserie i fire dele om EU's sociale dimension. Denne gang kommer vi vidt omkring. Vi undersøger, hvor de forskellige grupper i Europa-Parlamentet stiller sig til social- og arbejdsmarkedspolitik, og hvad forskellen er på EU-landenes arbejdsmarkeder og traditioner. Groft sagt kan man opdele EU-landene i et Øst og et Vest - og Vest kan igen opdeles i et Nord og et Syd. Forskellen mellem Øst og Vest handler i høj grad om forskellige syn på, hvor omfattende regler der bør være for vandrende arbejdskraft. Samtidig har nogle østeuropæiske regeringer meget anderledes syn på værdier som ligestilling end dem, der er udbredt i Vesteuropa. Forskellen mellem Nord og Syd handler i høj grad om forskellige syn på økonomi, heriblandt austerity vs. her-og-nu-udgifter til sociale programmer. Du kan også høre lidt om børnepenge og europæiske fagforeninger. Vores gæster: Marianne Vind sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og blev valgt i 2019. Hun er også med i parlamentets udvalg om Beskæftigelse og Sociale Anliggender. Tidligere har hun arbejdet i fagforeningen HK Privat. Jens Arnholtz er arbejdsmarkedsforsker og lektor på FAOS ved Københavns Universitet. Han har beskæftiget sig med arbejdskraftens frie bevægelighed i EU gennem mange år. Stine Piilgaard Porner Nielsen er ph.d. i retssociologi og kandidat i EU-studier og har stor interesse for EU's sociale søjle. Caroline de la Porte arbejder som professor med særlige opgaver på Copenhagen Business School og har beskæftiget sig med EU's socialpolitik i 20 år. Mathias von Jessen har arbejdet i Europa-Parlamentet og var kandidat for Radikale Venstre ved parlamentsvalget i 2019. Her havde han europæisk arbejdsmarkedspolitik som en af sine mærkesager. Nadja Abelgren (tidligere Lundholm) Olsen er EU-chef i fagforeningen 3F. Hun har det faglige ansvar for 3F's EU-indsats i København og Bruxelles. Dagens vært er William Hansen. Hans to medinterviewere er Finn Hartvig Nielsen og Helle Nielsen. Illustration, produktion og klipning: Rasmus Skov Larsen. Titelmelodi: Rasmus Jørgensen.
    51m 20s
Aktuelle, tidligere og fremtidige parlamentskandidater og eksperter diskuterer EU-politik. (In Danish)
Contacts
Information

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search