Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Teknofilia

  • Sosyal medya devleri, Türkiye'de dize gelmedi mi, işin aslı ne?

    26 JUN 2021 · Sedat Peker’in video ve tweet paylaşımları, Türkiye'de gündem olmaya devam ederken, ilk defa YouTube ve Twitter ile diğer sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirme kararı alındı. Bu karar, teknoloji devlerini geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası ile karşı karşıya bıraktı. Şu ana kadar Türkiye'nin bu kararı yerine getirilmiş değil... 1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası, Türkiye’de 1 milyon ve üzeri kullanıcı sayısına sahip platformların temsilci atamasını zorunlu kılmıştı. YouTube, Twitter, Facebook, TikTok ve Pinterest gibi devler, platformları adına Türkiye’ye temsilcilerini atamışlardı. Peker kararının yerine getirilmemesinin ardından bazı bilişim uzmanları, "Sosyal medya devleri Türkiye'de dize getirilemedi" yorumları yapmaya başladı. Peki işin aslı ne, eğer bu kararlar uygulanmazsa hangi süreç devreye girer? Ahval editörleri Ali Aslangül, Ali Abaday ve Evren Dede, Teknofilia'da bu sorunun cevabı üzerinden değerlendirmelerini yapıyorlar. Öte yandan haftalardır devam eden kripto para, UFO ve uzay konularındaki son gelişmeleri de ele alan editörler, yakın gelecekte dünyayı nelerin bekleyebileceği konusundaki yorumlarını paylaşıyorlar.
    47m 5s
  • Dünya'da istenmeyen adam, 11 dakikalık yolculuğa çıkıyor

    18 JUN 2021 · Dünyanın en zengin insanları çoğu zaman rol model olurlar. Kimi zaman ise nefret objesi hâline gelirler. Bunlardan birisi de, her yıl dünyanın en zenginleri listesinde zirvelerde yer alan Amazon'un sahibi Jeff Bezos. Bezos, 20 Temmuz'da ABD’nin Teksas eyaletinden havalanacak Blue Origin roketi ile birlikte 11 dakikalık bir uzay yolculuğuna hazırlık yapıyor. Milyarder iş insanını yolculuğunda kardeşi Mark Bezos’un yanı sıra, açık artırmada 28 milyon dolar ödeyen bir talihli katılacak. Ancak, dünyanın en zengin insanının Dünya’ya geri dönmesini istemeyen bir topluluk, internette bir imza kampanyası başlattı. Altı binden fazla imzanın toplandığı kampanyada Bezos, Süpermen’in azılı düşmanı Lex Luthor’a benzetildi. Ahval editörleri Ali Aslangül, Ali Abaday ve Evren Dede, Teknofilia'da Bezoss'un neden Dünya'da istenmeyen adam ilan edildiğini, kendisine yönelik tepkilerin geçerliliği olup olmadığını konuştular. Bezoss'un uzay yolculuğunun nasıl olacağını da kamuoyu ile paylaşılan bilgiler eşliğinde değerlendirdiler. “Jeff Bezos'un Dünya'ya Yeniden Girişine İzin Vermeme Kampanyası” adlı girişim, “İinsanlığın kaderi sizin ellerinizde. Bezos’u Dünya'dan uzak tutalım” ifadeleriyle destekçi bulmaya çalışıyor. Bununla birlikte, 30 yıl önce online alışveriş potansiyelini fark ettikten ve Amazon'u bir internet kitapçısı olarak kurduktan sonra 193,4 milyar dolarlık (Forbes, 2021) net servete sahip olan dünyanın en zengin insanı, gelecek ay şirketin zirvesindeki pozisyonunu bırakıyor. Diğer taraftan Bezos, Amazon üzerinden rekabete aykırı uygulamalar yaptığı iddiasıyla sıklıkla eleştirildi. Ayrıca, düşük ücretler, çalışanların sürekli gözetimi ve ücretsiz fazla mesai de dahil olmak üzere Amazon'daki tartışmalı çalışma politikaları nedeniyle bir hedef hâline geldi. Öte yandan Teknofilia yayınında bu hafta Almanya'da istihbarat kurumlarına WhatsApp ve benzeri uygulamalardan yapılan şifreli yazışmaları okuma imkânı veren yasa tasarısı Federal Meclis’ten geçmesi de ele alındı. Hükümetin hazırladığı ve daha önce Bakanlar Kurulu'ndan geçen tasarı 280'e karşı 355 oyla kabul edildi, 4 milletvekili çekimser kaldı. Böylelikle özellikle ülkenin iç istihbarat servisi Alman Anayasayı Koruma Teşkilatına (BfV) WhatsApp ve benzeri uygulamaları izleme imkânı verilecek ve BfV’nin kişileri takip etmesinin önündeki engeller kalkacak. Ahval editörleri, bu izlemenin hangi şartlar oluştuğunda gerçekleşeceği konusunu masaya yatırıyor ve istihbarat kafasına göre her mesaja ulaşabilecek mi sorusuna cevap arıyorlar. Alman hükümeti bu yasayla özellikle aşırı sağla mücadelede BfV ile Askeri İstihbarat Servisi (MAD) arasındaki iletişimi iyileştirmeyi de hedefliyor. Muhalefet partileri ise yasayı vatandaşların haklarına müdahale olarak değerlendiriyor.
    1h 6m 52s
  • Gerçekler açığa çıktı: Teknoloji milyarderleri nasıl ‘sıfırladı’?

    11 JUN 2021 · New York merkezli araştırmacı gazetecilik kuruluşu ProPublica; Jeff Bezos, Elon Musk ve Michael Bloomberg gibi dünyanın en zengin insanlarının hemen hemen hiç vergi ödemediğini belgeledi. Buna göre Amazon kurucusu Bezos 2007 ve 2011, Tesla kurucusu Elon Musk ise 2018 yılında hiç gelir vergisi ödemedi. 15 yıldan uzun süredir ABD Vergi Dairesi'ne (Internal Revenue Service) gönderilen vergi beyannamelerinden alınan bilgilere dayanan belgeler, teknoloji milyarderlerinin vergi borçlarını nasıl “sıfırladıklarını” ortaya koydu. Peki, bu ifşaat, milyarderlerin vergi beyannamelerinde yasa dışı işler çevirdiği anlamına mı geliyor, ABD Vergi Kanunu bu konuda nasıl bir kapı açıyor? Ahval editörleri Ali Aslangül, Ali Abaday ve Evren Dede, Teknofilia yayınında bu hafta bu sorulara yanıt ararken, teknoloji dünyasında öne çıkan diğer gelişmeleri de ele alıyorlar.
    38m 3s
  • Elon Musk neyin peşinde, Obama 'yeni nesil savaş' hazırlığının mesajını mı verdi?

    4 JUN 2021 · Teknoloji dünyasında artık Elon Musk’sız bir gündem neredeyse hiç olmuyor. Son haftalarda kripto para piyasasındaki manipülasyoncu tavırları ile tepkileri üzerine çeken Musk, bir kez daha yine sahnedeydi.  Bitcoin’i Tesla ödeme opsiyonları arasından çıkararak düşüşü tetikleyen Elon Musk sonrasında elindeki Bitcoin yatırımını sattığını ima ederken çark ederek satmadığını söylemişti. Musk bu kez ayrılma imasıyla Bitcoin’e bir kırık kalp emojisi bırakarak yüzde 8 civarında düşmesine neden oldu.  Teknofilia yayınında bu hafta Elon Musk neyin peşinde sorusuna yanıt arıyoruz. Yayında Bitcoin üzerinden Türkiye’deki kripto para piyasasının hacmini de Merkez Bankası'nın ilk kez gündeme getirdiği raporundan ayrıntılarla konuştuk. ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) elindeki UFO görüntüleri hakkındaki tartışmalar da yine bu haftanın öne çıkan başlıklarındandı.  Ülkenin San Diego kenti kıyılarında siyah bir objenin denize inerek ortadan kaybolduğu görüntülerine ilişkin ABD’nin eski başkanı Barack Obama yeni açıklamalarda bulundu.  Obama, ABD'nin uzaylılara kendini savunmak için silah sistemlerine çok daha fazla para harcayabileceği ve yeni dinlerin ortaya çıkabileceği konusunda uyardı. Obama’nın açıklamaları, ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün UFO'larla ilgili gizli dosyalarına ilişkin raporunu açıklamaya hazırlandığı sırada gelirken, “Uzaylıların olduğu bilgisinin, insanların ortak noktalarını pekiştireceğini düşünüyorum” ifadesi yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi. Ahval editörleri Obama’nın mesajları üzerinden uzay ve uzaylıların varlığına ilişkin tezler konusunda değerlendirmelerini paylaştılar.
    54m 13s
  • Pandoranın kutusu açıldı, film dünyasında dengeleri değiştirecek satın alma

    28 MAY 2021 · Teknoloji dünyasında son bir haftada yaşananları konuştuğumuz Teknofilia yayında bu hafta sosyal medya devi Facebook’un koronavirüsle ilgili pandoranın kutusunu açan kararı, film dünyasında dengeleri değiştirecek satın almayı ve öne çıkan başlıkları ele aldık. Facebook, salgının kaynağının insan yapımı olduğu yönündeki paylaşımlara getirdiği yasağı kaldırdığını duyurdu. Facebook'un internet sitesinden yapılan açıklamada, "Virüsün kökenine ilişkin devam eden araştırmalar ışığında ve halk sağlığı uzmanlarına danışmamız sonucunda, insan yapımı olduğu veya üretildiği iddialarını artık engellemeyeceğiz" ifadesine yer verildi. Açıklamada, salgınının değişen doğasına ayak uydurmak için sağlık uzmanlarıyla çalışmaya devam edileceği, yeni gerçekler ve eğilimler ortaya çıktıkça Facebook politikalarının düzenli olarak güncelleneceği kaydedildi. Facebook, Şubat 2021'den bu yana buna izin vermiyordu. Ahval editörleri Ali Abaday, Ali Aslangül ve Evren Dede, Teknofilia'da Facebook’un bu adımı üzerinden “Sansür, acaba sosyal medya şirketlerinin görevi mi?” sorusuna cevap arıyorlar. Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise Amazon’un, 8,45 milyar dolara Metro Goldwyn Mayer'i satın almasıydı. MGM’nin kütüphanesinde 4 bini aşan film ve 17 binden fazla televizyon içeriği bulunuyor. Amazon’un hisseleri haber sonrasında yüzde 0,5 yükseliş kaydetti. Amazon'un bu satın alması 2017 yılındaki 13,7 milyar dolarlık Whole Foods alımından sonraki en büyük ikinci anlaşma oldu. Abaday, “stream dünyasında bir ya da iki şirketin düşmesine yönelik tarihin ilk adımı” olarak yorumluyor bu satın almayı. “Çok erken bir tahmin belki ama ilerisi için inanılmaz önemli bir satın alma” diyen Abaday, “Artık Amazon’un elinde dev bir arşiv var. Netflix’in giderek ivme kaybeden içerik yelpazesini kırabilecek bir durumdan bahsediyoruz” diyor.
    1h 4m 6s
  • Uzay'a yolculuk fiyatları belli oldu, Obama'dan kafaları karıştıran UFO mesajı

    21 MAY 2021 · Teknoloji dünyasında yine sıcak gelişmelerin yaşandığı bir haftayı geride bıraktık. Dünyanın en zengin insanlarından biri olan ve SpaceX ile Tesla’yı yöneten Elon Musk, kripto para piyasasında spekülatif hareketlerine devam ediyor. Tesla'nın satış planından vazgeçmesi sonrası Bitcoin'e darbe indiren Musk, bu kez Starbase (STAR) Coin'e el veren paylaşımları ile gündem oldu. Musk'ın paylaşımı sonrasında Starbase Coin'de rekor yükselişler yaşandı. Öte yandan haftanın en flaş gelişmesi ise, WhatsApp'ın Türkiye'de kullanıcılara gizlilik sözleşmesi dayatmasından vazgeçmesi oldu. Rekabet Kurumu’nun başlattığı soruşturma kapsamında savunması alınan WhatsApp temsilcileri, güncellemenin Türkiye’de yürürlüğe girmeyeceğini iletti. Sözleşmeyi kabul edenler dahil sözleşmeden muaf tutulacak ve güncellemeye onay vermelerini talep eden bildirimler almayacak. Ahval editörleri Ali Abaday, Ali Aslangül ve Evren Dede, Teknofilia'da bu hafta teknoloji dünyasındaki son gelişmeleri ele aldı. Dede, Abaday ve Aslangül, WhatsApp'ın Türkiye'de neden pes ettiğini ve bunun bir zafer olup olmadığını tartışırken, gündemin öne çıkan başlıkları arasındaki Uzay ve UFO'ya dair açıklamaları da yorumluyorlar. Amazon'un kurucusu Bezos'un uzay şirketi Blue Origin, uzay yolculuğunda bir kişilik koltuğu müzayede ile satışa çıkarmıştı. Açık artırma devam ederken şirket New Shepard roketindeki bir koltuk için verilen en yüksek teklifi de açıkladı. Buna göre teklif, çoğu insan için 2.6 milyon dolar gibi astronomik sayılabilecek bir rakam oldu... Japon milyarder Maezawa ise, 8 Aralık'ta Baykonur Uzay Üssü'nden Rus Soyuz MS-20'ye gitmeyi planladığı uzay seyahatine ilişkin 20 milyon ila 40 milyon doları gözden çıkardığı açıkladı. Bu fiyatlar gerçekten de astronomik mi, sıradan vatandaşların Uzay'a yolculuk hayali bir hayalden öte değil mi? Ahval editörleri konuya ilişkin örneklerle değerlendirmeler yapıyorlar. Öte yandan Pentagon geçtiğimiz günlerde 'Tanımlanamayan Hava Olayları'nı gösteren birkaç videonun gerçek olduğunu ve ABD ordusu tarafından kaydedildiğini doğrulamış ve gündem olmuştu. O tartışmaların ardından bir açıklama da ABD Eski Başkanı Barack Obama'dan geldi. Komedyen James Corden'in The Late Show programına katılan Obama, kafaları karıştıran şu açıklamayı yaptı: "Uzaylılar söz konusu olduğunda, size yayında söyleyemeyeceğim bazı şeyler var" dedi ve "Gerçek şu ki, göreve geldiğimde 'uzaylı veya uzay gemilerini sakladığımız bir laboratuvar var mı?' diye sordum. Biraz araştırma yaptılar ve cevapları 'hayır' oldu" diye ekledi. Ama gerçek şu ki, gökyüzünde tam olarak ne olduklarını bilmediğimiz nesnelerin görüntüleri ve kayıtları var. Nasıl hareket ettiklerini yörüngelerini bilmiyoruz. Kolayca açıklanabilecek bir kalıpları yoktu. Bence insanlar bunun ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Ama bunun hakkında bugün size rapor edeceğim hiçbir şey yok." Uzaylılar gerçekten var mı, yoksa süper güçler bir planın parçası kapsamında mı UFO iddialarını gündeme getiriyorlar? Bu haftaki yayında ayrıca bir dönem internet tarayıcıları piyasasında yüzde 95'lik bir pazar payına sahip olan Internet Explorer'ın çöküş hikâyesi de işleniyor. Son olarak yapay zekânın durdurak bilmeyen gelişimini de değinilen yayında, Google'un cilt hastalıklarını tespit eden uygulaması ve dublajlı filmlerde devrim niteliğindeki çeviri teknolojisi ile Twitter'ın mavi tiki tüm kullanıcılara açması masaya yatırılıyor.
    1h 12m 26s
  • 'Mars İmparatoru’nun kripto zokası, WhatsApp'ın ‘15 Mayıs oyunu’

    14 MAY 2021 · Teknoloji dünyasında yine kripto paraların damgasını vurduğu bir haftayı geride bıraktık. Dünyanın en zengin insanlarından biri olan ve SpaceX ile Tesla’yı yöneten Elon Musk, daha önce Bitcoin ile araç satın almaya yeşil ışık yaktıkları Tesla araç satın alma planını askıya alma kararı aldığını duyurdu.  Space X aracılığıyla Mars’a yatırım yapan ve kendisini “Mars’ın İmparatoru” ilan eden Musk, “Bitcoin üretirken kullanılan fosil yakıtların ve özellikle kömürün hızla artması endişe yarattı. Dolayısıyla Bitcoin kullanarak otomobil ve araç satın alma uygulamamızı askıya aldık” dedi. Kripto para piyasalarını sarsan ve yoğun eleştirilerin yönelmesine neden olan karar için “Musk’ın zokası” benzetmesi yapılsa yeridir. Musk, deyim yerindeyse Bitcoin’e satış koyarken, son dönemin yükselen kripto para birimi Dogecoin güzellemelerine başlamış durumda. Daha birkaç ay öncesine kadar çok bilinmeyen Dogecoin, bugün piyasanın en güçlü üçüncü oyuncusu konumunda ve Musk’ın SpaceX yörüngeye uydu yerleştirme ücretini Dogecoin olarak kabul edeceğini açıklaması ile yükseliş trendini daha da yukarılara taşıma yolunda. Ahval editörleri Ali Abaday, Ali Aslangül ve Evren Dede, Teknofilia'da bu hafta Elon Musk’ın kripto para dünyasındaki spekülatif hareketlerinin ardında yatan nedenleri ve teknoloji dünyasında yaşanan son gelişmeleri ele alıyor.  Bu haftaki yayında Facebook tarafından satın alınan WhatsApp'ın gizlilik sözleşmesi için belirlediği son uzatma tarihi olan 15 Mayıs’tan sonra ne olacağı da masaya yatırıldı. WhatsApp, 2021 başında gelen tepkiler üzerine eni gizlilik sözleşmesinin onaylanma tarihini 15 Mayıs'a erteleme kararı almıştı.  WhatsApp AB başta olmak üzere bazı ülkeler hariç dünya genelinde bu yeni sözleşmenin onaylanmasını zorunlu tutmuştu. Türkiye de onay zorunluluğunun bulunduğu ülkelerden biriydi. Ancak şirket 15 Mayıs öncesi bir taktik değişikliğine gitti ve bu tarihe kadar sözleşmeyi onaylamayanların hesabını askıya almama kararı aldı. Ancak burada da sosyal medya devinin bir “oyun” planladığı “Kullanıcıları neler bekliyor?” sorusuna verdikleri cevaplarda ortaya çıktı. Öte yandan SpaceX’in uydudan internet projesi Starlink ile Google arasında Amazon’a gol sayılabilecek yeni bir anlaşma bu haftanın öne çıkan konularındandı. Google, kullanıcılarına daha iyi hizmet vermek adına SpaceX ile bir anlaşma yaptıklarını açıkladı. Anlaşma kapsamında artık Google Cloud veri merkezlerinde Starlink kullanılacak. Anlaşmanın detayları henüz açıklamanmasa da, Amazon’un da bir bulut servisi göz önünde bulundurulunca iki devin Jeff Bezos’u alt etme girişiminde ortaklık kurduğu yorumları ağırlık kazandı. Yayında son olarak YouTube’un TikTok’a rakip olarak devreye soktuğu Shorts'un etkinliğini artırmak amacıyla içerik üreticilere gelecek yıl boyunca 100 milyon dolar ödeme yapacağını açıklaması konuşuldu. Teknofilia’da yayın boyunca şu sorulara yanıtlar aradık: - Elon Musk’ın Bitcoin zokası sonrası kripto para dünyasını neler bekliyor? - Bitcoin, Ethereum ve Dogecoin’den sonra piyasanın yükselen yeni yıldızı kim? - WhatsApp’ın “15 Mayıs oyunu” ne, bu tarih sonrası kullanıcıları neler bekliyor? - Video platformlarının geleceğinde format değişikliği kaçınılmaz mı? - YouTube, Shorts üzerinden kullanıcılara para vaadi ile TikTok ve Reels’e rakip olabilecek mi? - Google’un Starlink’le yaptığı anlaşma, Amazon’un bulut projesine darbe indirir mi? - Clubhouse rüzgârı söndü mü, Twitter Spaces ölü doğan bir proje mi?
    1h 24m 26s
  • Kripto parada bundan sonrası ve Apple'ın 5 bin liralık 'anahtarlığı'

    23 APR 2021 · Kripto paralar son ayların en çok konuşulan, aynı zamanda en çok da tartışma konusu olan konuların başında geliyor. SpaceX CEO’su Elon Musk’ın Bitcoin’e yaptığı dev yatırımlar sonrası bu piyasada dengeler değişirken, Türkiye pazarında ise kelimenin tam anlamıyla skandal bir vurgun yaşandı. Thodex adlı kripto para alım satım işlemini gerçekleştiren şirketin 26 yaşındaki CEO’su Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolar ile yurt dışına kaçtığı söyleniyor. Arnavutluk’a gittiği belirlenen ve bu ülkeden kırmızı bülten talebi ile iadesi istenen Özer ise suçlamaları reddederek siber saldırı altındaki şirketini güçlendirmek adına müşterilerle görüşmeye gittiğini iddia ediyor. Ülkeye döneceğini söylese de ağabeyinin medyaya yansıyan ifadelerine göre, “ailesini de çarpıp kaçmış” gözüküyor... Ahval editörleri Ali Abaday, Ali Aslangül ve Evren Dede, Teknofilia'da bu hafta Thodex skandalı sonrası Türkiye’deki kripto para piyasasının nereye evrileceğini irdeliyor. Bu konuda bir kitap da kaleme almış olan Ali Abaday’a göre kripto para konusu uzun süreli ve araştırma isteyen, risklerin de göze alınması gereken bir konu. Şu an için dünya genelinde madeni paralarda yaşanan çöküşün paniğe yol açmasının normal olduğunu söyleyen Abaday, uzun vadeli olarak yatırım yapmanın tam da sırası olduğu görüşünü dile getiriyor. Yayında Apple’ın yeni tanıttığı ürünleri de konuşan editörler, geçmişe yolculuk yaparak Macintosh’tan iMac’e nasıl bir değişim yaşandığını ele alıyorlar. Apple’ın belki de en tartışmalı ürünü olmaya aday cihaz takip anahtarlığı olarak adlandırılan AirTag’in fiyat politikasını masaya yatıran editörler, karşıt görüşlerini dile getiriyorlar ve “Bir anahtarlığa 5 bin lira öder misiniz?” sorusuna cevap arıyorlar. Yayında son olarak NASA’nın, Mars’ta oksijen üretmeyi başarmasını da değerlendiren Ahval editörleri, Perseverance ile Kızıl Gezegene gönderilen "Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi (Moxie)" adı verilen cihazın gelecek adına büyük bir adım attığını söylüyorlar. Editörler, “Mars’ta yaşam artık çok uzak değil mi?” sorusunu etraflıca ele alıyorlar ve olasılıklar üzerinden yorumlarını paylaşıyorlar.
    1h 17m 1s
  • Bitcoin hesapları haciz mi edilecek?

    17 APR 2021 · Kripto paralar son ayların en çok konuşulan, aynı zamanda en çok da tartışma konusu olan konuların başında geliyor. SpaceX CEO’su Elon Musk’ın Bitcoin’e yaptığı dev yatırımlar sonrası bu piyasada dengeler değişti. Bitcoin, rekor kıran çıkışlarına bir yenisini daha ekleyerek 68 bin doların üzerini de gördü. Bitcoin'in değeri, bazı büyük şirketler tarafından yapılacak ödemelerde kabul edilmeye başlanmasıyla birlikte 2020 sonlarından bu yana üçe katlanmış durumda. Ancak bazı analistler, Bitcoin'in değerini 60 bin doların üzerine taşıyan bu son yükselişin kısmen ABD'de koronavirüs salgını nedeniyle kabul edilen 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinden kaynaklandığını belirtiyor. Türkiye’de ise Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni yönetmeliği ile, 30 Nisan'dan itibaren kripto varlıkların ödemelerde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak. Düzenlemenin yatırımcıları ve finans dünyasını nasıl etkileyeceğiyle ilgili hem soru işaretleri hem de tepkiler söz konusu. En merak edilen soruların başında ise, “Kripto para hesabına haciz gelir mi?” var. Ahval editörleri Ali Abaday, Ali Aslangül ve Evren Dede, Teknofilia'da bu hafta kripto para piyasasında yaşanan son gelişmeleri ve Neuralink ile beyne çip yerleştirme projesini ele alıyor. Türkiye’deki uzmanların genel icra kanununa göre, Türk kripto para borsalarında kişinin borcu olup olmadığının tespitinin mümkün olduğuna dikkat çektiklerini hatırlatan editörler, yurt dışı kripto para borsalarında paranın tespitine ilişkin bir düzenleme bulunmadığına dikkat çekiyorlar. Özellikle genç yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği kripto para piyasasının uzun vadede yasaklanma gibi bir yolla kontrol altına alınamayacağı görüşü üzerinde duran Ahval editörleri, ancak belirli kısıtlamalar ile etki gücünü kırmanın planlanabileceği görüşünü dile getiriyorlar. Türkiye'de kripto paraya haciz konulduğuna dair haberlere dikkat çeken editörler, bu durumun İstanbul İcra Daireleri’nde meydana geldiğini aktarıyorlar. Bunun da sadece Türk kripto para borsalarında borç tespiti ile mümkün olabileceğine işaret ediyorlar. Elon Musk'ın insan beyne çip takma projesi Neuralink'teki yeni gelişmeleri de ele alan Abaday, Aslangül ve Dede, Musk'ın bu yıl içinde insanlara çip takmayı istediğine dair iddiaların üzerinde dururken, dokuz yaşındaki Pager isimli maymunun beynine implant takılarak yapılan deneyi yorumluyorlar. İki farklı bilgisayar oyununu başarıyla oynayan maymun joystick kullanırken diğer yandan da ekranın altında yer alan bir pipetle muzlu süt içiyordu. Musk Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "İlk Neuralink ürünü, felçli bir kişinin akıllı telefonu, baş parmak kullanan birine göre daha hızlı kullanmasını sağlayacak" ifadesini kullandı. Musk çipin kafatasına yerleştirilmesi sayesinde kablosuz şarj edilebildiğine vurgu yaparak şunları ekledi: "Daha sonraki sürümler, beyindeki Neuralinklerden vücut motor/duyusal nöron kümelerindeki Neuralinklere sinyalleri aktarabilecek ve böylece, örneğin belden aşağısı felç olanların tekrar yürümesini sağlayacak. Çip, kafatası içerisine yerleştiriyor ve kablosuz şarj edilebiliyor. Bu sebeple implant yapılan kişi normal görünüyor ve bir rahatsızlık duymuyor." Peki, sağlıkta devrim olacak bu projenin komplo teorilerine kapı aralayan yanları var mı?
    57m 30s
  • Kişisel veriler ortalığa saçıldı: Hangi bilgileriniz 'kirli pazarda' satışta?

    9 APR 2021 · Teknoloji dünyasında tam anlamıyla cerahat patlaması yaşanan bir haftayı geride bıraktık. Türkiye’nin en büyük online yemek alışverişi sitelerinden Yemeksepeti'ne düzenlenen saldırı sonrası bu kez Facebook ve LinkedIn’de 500 milyonun üzerinde kullanıcının bilgilerinin hacklendiği açığa çıktı. Business Insider’ın bir hacker platformunda 106 ülkeden 533 milyon Facebook kullanıcısının telefon numaraları ve kişisel verilerinin online ücretsiz paylaşıldığını haberleştirmesi sonrası ortaya çıkan skandal da Türkiye’den de yaklaşık 20 milyon kullanıcının bilgilerinin çalındığı düşünülüyor. BTK, bu konudan Facebook'tan açıklama isterken, sosyal medya devi daha çok elektronik posta adresleri ve telefon numaralarının açığa çıktığı hack saldırısının 2019 yılında gerçekleştiğini söylüyor. Buna göre dev sızıntı, ABD'de 32 milyon, Türkiye'de 20 milyon, İngiltere’de 11 milyon ve Hindistan'da 6 milyon kullanıcıdan gelen verileri içeriyor. Ahval editörleri Ali Abaday, Ali Aslangül ve Evren Dede, Teknofilia'da bu hafta dev veri skandalı başta olmak üzere teknoloji dünyasında yaşanan son gelişmeleri ele alıyor. Insider’ın tespitine göre çalınan veriler şöyle sıralanıyor: Telefon numaraları Facebook kimlikleri Tam adları Konum ve yer Doğum tarihlerini Biyografiler E-posta adresleri Bu veriler “dark web” olarak adlandırılan internet dünyasında satışa çıkarılmış durumda. Peki, başımız belada mı? Facebook Sözcüsü Alon Gal’ın, “Siber suçlular tarafından Facebook profillerini taklit ederek dolandırıcılık için kullanılabilir durumda” açıklamasına dikkat çeken Ahval editörleri, “Bu sözler işin vahametini ortaya koyuyor” değerlendirmesini yapıyorlar. 500 milyonun üzerinde bir kişisel veri hırsızlığını düşününce hemen her Facebook ya da LinkedIn kullanıcısının bu ağa dahil olması kaçınılmaz gözüküyor. Yine de emin olmak için bazı arama yöntemleri mevcut. Ahval editörleri, bu noktada "Have I Been Pwned" internet sitesini tavsiye ediyor. Bu siteye girdiğinizde telefon numaranızı ya da elektronik posta adresinizi arama bölümüne eklemeniz yeterli. Site size bugüne kadar hangi bilgilerinizin, hangi saldırı ve platformlardan sızdırıldığını söylüyor. Öte yandan Firefox Monitor de alternatifler arasında. monitor.firefox.com adresinden yine benzer şekilde kontrol yapabiliyorsunuz. Teknofilia’da ayrıca Foreign Affairs’te çıkan Çin’in Tekno-Otoriterliğinin nasıl küresel bir tehdit hâline geldiğini irdeleyen makale de ele alınıyor. Çin hükümetinin kendi vatandaşları ve diğer ülkelerin vatandaşları hakkında casusluk yapmak için teknolojiyi “rahatsız edici” bir şekilde kullandığının ayyuka çıkmasına dikkat çeken editörler, Çin'in teknoloji devlerini, casusluk teşkilatına dönüştürme gayretlerinin hangi boyutlara geldiğini analiz ediyor. Bu tehditten yola çıkarak Çin’e karşı bir alternatif oluşturulmaması durumunda dünyayı nasıl bir geleceğin beklediğine dair öngörüler sıralanıyor. #hacksaldırısı #kişiselveriler #teknoloji
    1h 6m 15s
Ahval editörleri ile dijital zamanlar...
Information
Author Ahval
Categories Technology
Website -
Email -

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search