Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Tasamız Tasarım

  • #16 I Oyun Tasarımı: Eğlence ve Deneyimi Hayal Etmek I Uğur Uzaslan

    1 MAY 2024 · Tasamız Tasarım’ın bu bölümünde oyun tasarımcısı Uğur Uzaslan ile birlikteydik. Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümünde tasarımla tanışan Uğur Uzaslan, insanlara zamanda kaybolma deneyimi yaşatma ve sosyal bir ortam oluşturma amacıyla yola masa oyunları tasarımı yolculuğuna başlıyor. Eğlencenin ve deneyim sürecinin tasarımı olarak oyun, hayatımızın her tarafında. Oyunu tasarlamak ihtiyacımız olan tek şey ise hayal gücü. Oyuncunun yaşayabileceği tüm deneyim süreçlerinin senaryolaştırılması olarak oyun, bir hikaye veya evrenin dışavurumu denebilir. Bir konsept tasarım ve gelişim süreci olarak oyun tasarlamanın da aşamaları olduğundan bahseden Uğur Uzaslan, bu süreci arkadaşları ve potansiyel müşterileri üzerinde test etmenin, oyuncuları gözlemlemenin ve onlardan ilham almanın önemine vurgu yapıyor. Peki milattan önce 3000’li yıllardan beri süregelen masa oyunları teknoloji ile birlikte dönüşecek mi? Yoksa dijital oyunlar masa oyunlarının yerini mi alacak? Tüm bu soruların cevapları bu podcastte!
    17m 28s
  • #15 I Ulaşımda Yenilikçi Çözüm: Paylaşımlı E-Skuterler | Naz Şerife Özcan

    17 APR 2024 · Tasamız Tasarım’ın bu bölümünde yüksek şehir plancısı Naz Şerife Özcan ile birlikteydik. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini kent içi ulaşım politikalarında önemli bir role sahip olan paylaşımlı e-skuterler üzerine yapan Naz Şerife Özcan, şehirleşmenin ve gündelik yaşam hızının artmasıyla geleneksel ulaşım planlama modellerinin sekteye uğramaya başladığını vurguluyor. Bu soruna yenilikçi bir çözüm sunan paylaşımlı e-skuterlerin kentlerimize yayıldığı hepinizin malumu… Karbon emisyonunun düşürülmesi ve sürdürülebilir olması sebebiyle avantajlı olduğu düşünülen paylaşımlı e-skuterler aslında pembe bir toz bulutu da değil. Özellikle toplu taşımadan veya yaya ulaşımından kullanıcılar toplayan paylaşımlı e-skuterlerin avantajlarının azaldığını belirten Naz Şerife Özcan, ayrıca bu ulaşım elemanının birtakım güvenlik ve mekânsal düzenleme problemleri yarattığını da düşünüyor. Bu sorunlarla baş etmenin yolu ise bisikletler gibi e-skuterleri de şehirlerin ulaşım politikalarına ve altyapılarına entegrasyonunu sağlamaktan geçiyor.
    31m 33s
  • #14 I Kamu Yararı Kim İçin? I Furkan Türk

    27 MAR 2024 · Tasamız Tasarım’ın bu bölümünde şehir plancısı ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu üyesi Furkan Türk’ü ağırladık. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlayan ve kentsel tasarım yüksek lisans eğitimine devam eden Furkan Türk, yaşadığımız çevredeki kentsel mekanın ve bağlamın gündelik yaşam pratiklerimizi derinden etkilediğini düşünüyor. Bundan dolayı şehir planlama yaklaşımında en uygun tercih katılımcı planlama yaklaşımı. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde… Akıllara gelen soru ise şöyle; KAMU YARARI KİM İÇİN? Ancak şehir planlama disiplininde dengeleri değiştiren bir diğer önemli parametre ise küresel ısınma ve iklim değişikliği. Furkan Türk ise bu konuda şehir ve bölge plancılarına kentsel yerleşim alanlarının ve kent içi ulaşım ağının büyük bir rolü olduğuna değiniyor. Peki günümüzün yükselen trendi yapay zeka şehir planlama süreçlerine nasıl dahil olabilir? Geleceğin akıllı şehircilik sistemlerinin tasarımında nasıl katkı sağlayabilir? Bu sistemlerin yaşam kalitesine etkisi nedir? Tüm bu soruların cevapları bu bölümde!
    26m 45s
  • #13 I Renk, Malzeme ve Müşteri Arakesitinde İç Mimarlık | Aylin Karanfil

    13 MAR 2024 · Tasamız Tasarım’ın bu bölümünde iç mimar ve çevre tasarımcısı Aylin Karanfil ile birlikteydik. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun olan Aylin Karanfil, sanat ağırlıklı bir fakültede eğitim görmenin bir iç mimarlık öğrencisini çokça beslediğini vurguluyor. Böyle bir fakültede yaşanılan ortamın ve deneyimin, geleceğin mekan yapıcıları için önemli bir katkısı olduğu bir gerçek. İç mimarlığın odaklandığı bir takım tasarım parametreleri var elbet. Bunlardan bazıları; renk, malzeme, doku, fonksiyonellik, ergonomi, aydınlatma tasarımı, sürdürülebilir tasarım vb. Peki bunların dışında iç mimarlar nelerle uğraşır? Bir mekanı ve müşteriyi analiz etme süreci nasıl organize edilir? Bir mekanın sunduğu görsel ve dokunsal deneyim kullanıcıyı nasıl etkiler? Mekanın ruhu, o mekanda yaşanan duygusal ve estetik deneyimi, belki de hazzı, nasıl şekillendirir? Tüm bu soruların cevapları bu bölümde!
    21m 36s
  • #12 I Endüstriyel Tasarım Zenginler İçin Mi? I İlknur Türkün

    28 FEB 2024 · Tasamız Tasarım’ın bu bölümünde endüstriyel tasarımcı İlknur Türkün ile birlikteydik. Endüstriyel tasarım, günlük hayatta kullandığımız her türlü ürünün, mobilyanın, ambalajın ve hatta kullanıcı arayüzlerinin tasarımını kapsayan geniş bir disiplin. Bu podcast bölümünde endüstriyel tasarımın ne olduğunu ve neler yapabileceğini inceliyoruz. Ayrıca, endüstriyel tasarım eğitimi alırken karşılaşılan zorluklar, staj deneyimleri ve iş arama süreçleri gibi konuları da ele alıyoruz. Endüstriyel tasarımın sadece zenginler için olmadığı ise tam bir tartışma konusu. Ancak İlknur Türkün, endüstriyel tasarımın yalnızca lüks üretimi kapsamadığını, her türlü sosyoekonomik durumdan gelen kişileri de içerdiğini en basit ürünlerden olan bardak tasarımı üzerinden açıklıyor. Peki gelişen yapay zeka araçları ve teknolojileriyle birlikte endüstriyel tasarım nasıl bir dönüşüm geçirecek? Makineler insanların ihtiyaçlarını insanlardan daha iyi analiz edebilir mi? Tüm bu soruların cevapları bu bölümde!
    14m 44s
  • #11 I Peyzaj mı, Yeşil Makyaj Mı? I Gül Sayan Atanur

    14 FEB 2024 · Tasamız Tasarım’ın bu bölümünde Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gül Sayan Atanur’u ağırladık. Doğanın ve yaşadığımız çevrenin tasarımının bir boyutu olan peyzaj mimarlığını konuştuğumuz bu bölümde peyzaj mimarlığına halkın bakışını, ekonomik problemlerden nasıl etkilendiğini ve küresel ısınma ve iklim krizi bağlamında dönüşümünü masaya yatırdık. Gül Sayan Atanur günümüzde peyzajın yeşil bir makyaj elemanı olarak kullanıldığını, bu değişimin de yaşam tarzımızın değişiminden kaynaklandığını vurguluyor. Bütüncül bir biçimde kent planlamasına entegre edilmesi gereken peyzaj, günümüz kentsel/kamusal alanlarının en büyük problemlerinden biri…
    35m 11s
  • #10 I Sanatı Hikayeleştirmek: Küratör Nedir, Ne Yapar? I Filiz Ağdemir

    31 JAN 2024 · Tasamız Tasarım’ın bu bölümünde bağımsız küratör Filiz Ağdemir’le sergilerin tasarlanma süreçleri üzerine konuştuk. Bir meslekten öte entellektüel bir çaba ve uzmanlık alanı olan küratörlük aslında çeşitli festival, etkinlik ve galerilerde organizasyon yapma ve yürütme işi, ya da kısaca bir sürecin tasarımı. Sergi küratörlüğü içerisinde sanatçıyı, sanat eserini, izleyiciyi ve mekanı aynı potada eritmeye çalışan çok aktörlü bir hikayeleştirme süreci. - Peki sergileri tasarlarken neden bir hikayeye ihtiyaç duyarız? - Bu hikayede serginin aktörleri olan sanatçı, sanat eseri, özellikle de izleyici ve mekan nerede durur? - Dönüşen ve dijitalleşen sanat ortamında küratörlük pratiği nasıl bir evrime uğramakta? Tüm bu soruların cevapları yeni bölümümüzde!
    35m 37s
  • #9 I Yapay Zeka, Tasarım ve Mimarlık I Nihat Eyce

    17 JAN 2024 · Tasamız Tasarım’ın bu bölümünde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinden Nihat Eyce’yi ağırladık. Alan Turing’in 1950 yılında ortaya attığı “makineler düşünebilir mi?” sorusuyla başlayan ve günümüzde yapay zekaya evrilen bu süreç, Nihat Eyce’ye göre yeni şeyler yaratma konusunda birtakım yeteneklere sahip olsa da tasarım gibi daha derin ve net olarak tariflenemeyen konularda henüz olgunlaşmış değil. Ancak tasarımcıların çeşitli konularda ilham almak amacıyla faydalanabilmeleri mümkün. Buradaki en önemli nokta ise yapay zekanın ne kadar çok ve doğru veriyle beslendiği. Yapay zekanın özellikle mimarlık ve tasarım alanlarında paradigmal dönüşümü başlattığını düşünen Nihat Eyce, özgünlük, yaratıcılık ve insanın duygusal bağlamını algılama konusunda eleştirilen ve “taklitçi” olmakla yaftalanan yapay zeka araçları konusunda şu soruyu ortaya atıyor; yapay zekadan bizi mükemmeliyetçi bir bakış açısıyla anlamasını beklerken günümüz mimarlığında mimarlar insanları ne kadar anlıyor ve onların ihtiyaçlarını benimseyebiliyor?
    30m 55s
  • #8 I Mimarlar Neden Her Sektörde? I Selva Kaya

    3 JAN 2024 · Tasamız Tasarım’ın bu bölümünde mimar ve illüstratör Selva Kaya’yı ağırladık. Mimarlık yapmanın yanı sıra bir hobi olarak başladığı kolaj çalışmalarında kendini daha özgür hissettiğini belirten Selva Kaya, günümüz Türkiye’sinde mimarlığın hiç de “sanat” ile ilişkilendirilmediğinden yakınıyor. Belki de bu durum onu daha sanatsal ve sınırsız bulduğu başka bir alana itiyor: dijital kolaj, yani illüstrasyon. Peki mimarlık eğitimi almış kişiler neden her sektörde? Yoga eğitmeni, mobilya tasarımcısı, performans sanatçısı, yazar, dekor/sahne tasarımcısı, dövme sanatçısı, grafik tasarımcı, küratör, iletişim uzmanı vb. birçok meslek alanında kendilerine alan açıyorlar/kendilerinden nasıl söz ettiriyorlar? Selva Kaya bunu mimarlık eğitiminin çok yönlü, ufku genişleten, çözüm odaklı ve interdisipliner yapısıyla açıklıyor. Unutulmamalıdır ki en geniş anlamıyla mimarlık, yalnızca mekânın değil, yaşamın tasarlanmasıdır.
    29m
  • #7 I Yapılı Çevrelerin Farkında Mıyız? I Sebla Arın Ensarioğlu

    20 DEC 2023 · Tasamız Tasarım’ın bu bölümünde Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Sebla Arın Ensarioğlu ile birlikteydik. Kentleri, sağlıklı kentsel çevreleri ve bu alanların tasarımını konuştuğumuz bu bölümde Türkiye’deki yapılı çevre farkındalığı üzerinde durduk. Sebla Arın Ensarioğlu bu farkındalığın artırılmasının toplumun geneline yayılması ve farklı grupların katılımıyla mümkün olabileceğini vurguluyor. Türkiye’deki yapılı çevre farkındalığı ise tarihi yapı, koruma değeri kavramları gibi maalesef yeterli düzeye sahip değil. Ancak bu eksiklik okul öncesi dönemden başlayarak eğitim sisteminin içine entegre edilerek ve bu bilinçle yaşadığımız kentsel çevrelerin daha sağlıklı olmasını talep ederek aşılabilir.
    25m 14s

Tasamız Tasarım podcast serimize hoşgeldiniz! Bu podcast serimizde tasarımın farklı boyutlarını ele alarak üretim süreçlerinin hayatımızı nasıl etkilediğini ve hayatımızdaki yerini keşfediyoruz. Bu bölümlerde, farklı disiplinlerde çalışan konuklarımızın deneyimlerine ve...

show more
Tasamız Tasarım podcast serimize hoşgeldiniz!

Bu podcast serimizde tasarımın farklı boyutlarını ele alarak üretim süreçlerinin hayatımızı nasıl etkilediğini ve hayatımızdaki yerini keşfediyoruz. Bu bölümlerde, farklı disiplinlerde çalışan konuklarımızın deneyimlerine ve tasarım deyince akıllarına ne geldiğine odaklanacağız. Yani kısaca tasarımın günlük ve profesyonel hayatlarımızda hangi pratiklerle var olduğunu anlamaya çalışacağız.

Peki bu program nasıl ortaya çıktı? Bildiğiniz üzere Nilüfer bu sene sosyal değişim için tasarım başlığını benimseyerek sosyal ve mekansal çalışmalarda yeni anlayışlar geliştirme amacıyla ‘İkinci Yüzyıl İçin Tasarım’ temasını odağına aldı. Biz de bu temaya uygun olarak Tasamız Tasarım podcast programımızda farklı disiplinlerde çalışan konuklarımızla konuları öznel perspektiflerden ele alarak sohbet edeceğiz.
show less
Contacts
Information

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search