Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Pionererne

  • Pionererne: Episode 8 - Den socialdemokratiske fortælling

    16 NOV 2020 · Gæster: Historiker Martin Ejner Olsen Grunz og borgmester i Holbæk Christina Krzyrosiak Hansen I dagens 8. og sæsonens sidste episode af Pionererne skal vi tage et nærmere kig på den socialdemokratiske fortælling - i form af en række store farvestrålende malerier, som Socialdemokratiet har bestilt og udsmykket sit gruppeværelse med. Og det er jo blevet moderne, at fortælle sin historie. Særligt hvis man er socialdemokrat. Der skrives bøger, holdes foredrag, laves radio - og nu også spændende kunst.
    1h 7m 22s
  • Pionererne: Episode 7 - Et ligestillet Danmark

    16 NOV 2020 · Gæst: Mette Frederiksen Der skulle gå 96 år fra danske kvinder fik lov til at tage del i demokratiet - til at Danmark fik sin første kvindelige statsminister. Det er ikke sikkert vi kommer til, at skulle vente lige så længe på den næste kvindelige statsminister - i hvert fald stiller Socialdemokratiet igen med en kvindelig statsministerkandidat, som meget vel kan blive Danmarks næste statsminister i løbet af det næste halve år, nemlig Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, som er dagens gæst i denne episode af Pionererne. Her ser vi både tilbage på Mettes vej ind i politik, valgnederlag og sejre og tager et kig i krystalkuglen til det socialdemokratiske drømmesamfund om et ligestillet Danmark.
    56m 33s
  • Pionererne: Episode 6 - Fra bykonger til bydronninger?

    16 NOV 2020 · Gæster: Winni Grosbøll og Sophie Hæstorp Andersen Kun 11 ud af 98 borgmestre er kvinder. Hvorfor er det et problem? Er vi for dårlige til at opstille kvinder, eller har kvinderne bare ikke lyst til at stille op? Hvorfor endte de med at gå efter borgmesterkæden? Kan de mærke forskel på, hvilke kampe de har været igennem i forhold til at blive borgmestre og på deres mandlige kollegers vej? Kvinder i kommunalpolitik udgør ca. 30 % herhjemme. I Sverige har tallet de sidste 20 år ligget over 40 %. Er det den danske politiske kultur den er gal med? Eller hvorfor er der den forskel?
    1h 6m 24s
  • Pionererne: Episode 5 - Den første hjerter dame

    16 NOV 2020 · Gæster: Lizette Risgaard og Nina Groes Kvindekamp er også arbejdskamp. Fagbevægelsen har været en central del af ligestillingskampen med eksempelvis KADs pres på LO for at støtte kravet om ligeløn. Nu har LO fået den første kvinde i spidsen for de knap 1 million medlemmer med den tidligere kontorassistent Lizette Risgaard. Lizette blev kendt for selv at sætte sit hold efter valget til formand. Hvordan har ligestillingskampen udviklet sig i fagbevægelsen? Er man nødt til at være hård i filten for at sidde på toppen af dansk fagbevægelse, og hvilke ligestillingskampe er de vigtigste i dag? Ligestillingspolitik er ikke ligefrem high politics på Christiansborg, men da #metoo sidste år eksploderede herhjemme åbnede det for en fornyet ligestillingsdebat. 80 procent af danske kvinder har på et tidspunkt været udsat for sexchikane. Er #metoo en mulighed for fagbevægelsen?
    55m 40s
  • Pionererne: Episode 4 - Den første på den største post

    16 NOV 2020 · Gæster: Helle Thorning-Schmidt og Cecilie Bonderup Hun blev Danmarks første kvindelige statsminister. En ligestillingsmilepæl. Men SRSF-regeringen blev ikke kendt på ligestillingspolitikken – hvorfor fyldte det ikke mere? Hvor oplevede hun som statsminister de største forskelle på, hvordan hun og mandlige kolleger blev målt? I sin tid efter statsministerposten har hun været engageret i blandt andet kommissionen for at styrke kvindefodbold og for pigers og kvinders rettigheder ude i verden som international direktør for Red Barnet - fylder ligestillingskampen mere i dag? Hvordan gør vi det ens for mænd og kvinder at stille op?
    46m 46s
  • Pionererne: Episode 3 - De første kvinder på mandeområder

    16 NOV 2020 · Gæster: Pia Gjellerup og Gitte Lillelund Bech Pia Gjellerup blev landets første kvindelige finansminister i 2000. Gitte Lillelund blev den første forsvarsminister i 2010. Hvorfor gik der så længe? Er kvinder bare ikke interesserede i økonomi og krig? Kunne de mærke, at de var de første kvinder på ellers mandsdominerede områder? Var noget lettere eller sværere? I dag er kun 4 ud af 17 medlemmer i Folketingets finansudvalg kvinder. Det gælder 5 ud af 29 i transportudvalget. I socialudvalget er der omvendt flest kvinder. Vi tager temperaturen på ligestillingen på borgen i dag.
    53m 35s
  • Pionererne: Episode 2 - Kvinder med kant

    16 NOV 2020 · Gæst: Ritt Bjerregaard Ingeborg Hansen bliver i 1950 den første kvindelige parlaments-formand, da hun bliver formand for Landstinget. En overset og måske glemt del af Danmarks ligestillings-historie. Nok er Landstingets politiske betydning på det tidspunkt aftagende, men udnævnelsen kommer ovenpå et sværdslag i efterkrigsårene, hvor Ingeborg som den eneste i Rigsdagen stemmer imod at indføre dødsstraf – med tilbagevirkende kraft. Alligevel gør hun comeback. Hvordan lykkes hun med at holde fast i sit eget synspunkt i så højpolitisk en sag? Kan vi drage paralleller til politik i dag – er der forskel på, hvordan kvinder og mænd behandles? Skinger eller stålfast? Ritt Bjerregaard var selv blandt de første på en lang række poster. Blandt andet som formand for statsrevisorerne. Hun havde også sine meningers mod og lod sig ikke presse af folkedomstolen i pressen. Ritt har netop skrevet sine erindringer, hvor hun fortæller meget som kvindekampen som en gennemgående politisk kamp for hende. Hvorfor er det så vigtigt? Hvad kan vi gøre anderledes for at få flere kvinder frem på banen?
    56m 13s
  • Pionererne: Episode 1 - De første kvinder på magtens højborg

    16 NOV 2020 · Gæster: Jytte Hilden og Pia Fris Laneth For 100 år siden blev de første fire kvinder valgt ind i Folketinget, heriblandt Helga Larsen. Hun har i dag givet navn til Helga-netværket i Socialdemokratiet, der arbejder for flere kvinder i politik. Men hvorfor er der overhovedet behov for det i dag? Hvilken kamp lå forud for, at vi rent faktisk var så hurtigt fremme i ligestillingsskoene i Danmark? Og hvad var det Nina Bang kunne? Vi fremhæver ofte hvor langt fremme Danmark var med udnævnelsen af Nina Bang som verdens første parlamentarisk valgte minister i 1924. Men den næste kvindelige minister udnævnes først i 1947 og også i dag er der en underrepræsentation af kvinder i Folketinget og også i regeringen og indtil for nylig var kvinder repræsenteret med 0 i regeringens magtfulde udvalg.
    1h 2m 36s

I Danmark var vi først med de første i verden. Det er 100 år siden kvinderne kom i Folketinget og fik kæmpet sig ind i magtens korridorer. Men hvem var...

show more
I Danmark var vi først med de første i verden. Det er 100 år siden kvinderne kom i Folketinget og fik kæmpet sig ind i magtens korridorer. Men hvem var de første, der tog magten og står som forbilleder i dag? Hvilken rolle spillede arbejderbevægelsens kvinder i at flytte hegnspælene for kvinder i politik? Og hvor står ligestillingskompasset i dag? Velkommen til Pios podcast om pionererne. Om de første kvinder på de største poster. Dine værter er de socialdemokratiske folketingsmedlemmer Rasmus Horn Langhoff og Lea Wermelin.
show less
Information
Author Netavisen Pio
Categories Politics
Website -
Email -

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search