Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Kurtuba Oranı | The Cordoba Ratio

  • Mutluluğun Mimarisi 2. Okuma | The Cordoba Ratio Reads | Kurtuba Oranı Okumaları

    6 AUG 2020 · Tıpkı benim gibi dediğiniz bir bina var mı? Sorusuyla Mutluluğun Mimarisi metnini konuşmaya devam ediyoruz. Soruyu Rüveyda’nın Bakü rotaları ve Haydar Aliyev Kültür Merkezi’yle cevaplayarak başlıyoruz. Rüveyda: ‘’…tıpkı havadaymış hissini veren yeşilinle bol olduğu bir yapı.’’ Reyhan, Ankara Aslanhane Cami’sini örnek vererek oradaki ‘’…nişler içerisinde oturup pencereden bakmak’’ deneyiminden bahsediyor. Doğa, Kars Ani Harabeleri’ni hatırlatarak ‘’…bizden yüzyıllar önce var olmuş bu yapıda bir şeyler hissediyor olma’’ durumundan bahsediyor. Sümeyye, ismi bu okuma grubuna ilham olan Kurtuba’yı ‘’…adı geçtiği her an büyülü bir havaya katıyor’’ örnek vererek kurtuba oranının peşinde olduğu detayını ekliyor. Zeynep, bir hatırlama olarak ‘’…Şanlıurfa Halfeti’nin topoğrafyanın suyla birleştiği anı’’ karşımıza getiriyor. Ali Burak, tren istasyonlarını ve yolculuğu seven biri olarak Fas Casablanca Tren İstasyonunu ‘’…kendine has ölçeği, malzemeleri, treninizi beklerken cephedeki ışık ve gölgeyi görebilirsiniz’’ bizim için anlatıyor. İsmail bu soruyu hala düşünenler arasında olarak cevapsız bırakıyor. Rafet, bu bölümde çokça konuştuğumuz ‘’…Villa Savoye’de size benzeyen ne görüyorsunuz’’ sorusuyla Le Corbusier’i anarak cevaplıyor. Kitap bağlamında konuşmaya devam ediyoruz. Sizlerin de bu soruya cevaplarını duymak isteriz. Peki binaları kendilerine benzetenler olarak bu bölümde kimler konuşuyor; Ali Burak Cesur, Doğa, İsmail Kaplan, Rafet Barkın Barkın, Reyhan Nazlıaydın, Rüveyda Eslem Yaşar, Sümeyye Yıldız, Zeynep Gül Bağan. Keyifli Dinlemeler!
    54m 17s
  • Mutluluğun Mimarisi İlk Okuma | The Cordoba Ratio Reads | Kurtuba Oranı Okumaları

    5 JUL 2020 · Kurtuba Oranı kritiğe ikinci kitabı ‘’Mutluluğun Mimarisi’’ metniyle devam ediyor. Reyhan’ın jüri haftası olmasına rağmen kitabın rahat okunabildiği detayıyla giriş yaptığımız bölümde; ev ve mekanla olan ilişkiler, mimarinin gerekliliği ve dürüstlüğü, güzel ve çirkin meselesi, yapılarla alakalı deneyimleri konuşuyoruz. Arada Tenin Gözleri metninden sonra izlediğimiz ve konuştuğumuz Yan Pencere filmine Rüveyda hatırlatmada bulunarak bu kitapla daha anlaşılır olabileceği detayını ekliyor. Hayatın her zaman kusursuz olmadığı bilinciyle insanın güzele olan zaruri ihtiyacını unutmadan okumaya devam ediyoruz. Bir dipnot olarak Alain de Botton'u bu okumadan haberdar edip küçükte olsa bir dönüş alıyoruz. Kendimizin hatırlatıcıları olarak bu bölümde kimler konuşuyor; Ali Burak Cesur, Doğa Bilgin, İsmail Kaplan, Reyhan Nazlıaydın, Rüveyda Eslem Yaşar, Sümeyye Yıldız, Zeynep Gül Bağan. Keyifli Dinlemeler!
    54m
  • Tenin Gözleri 2. Okuma | The Cordoba Ratio Reads | Kurtuba Oranı Okumaları

    28 JUN 2020 · Juhani Pallasmaa’nın Mimarlık ve Duyular: Tenin Gözleri kitabının ikinci ve son kısmını konuşuyoruz. Hayatın süreklilik kazanmasında mekânız olarak konuştuğumuz bu bölümde birçok isim, birçok mesele kitap bağlamında ‘’ele alıyoruz’’. Başlıklar üzerinden kendimizin mekânlarla ilgili deneyimleri de bu konuşmalara eşlik ederken zamanı esneterek olduğumuz geometriler içerisinde ‘’görme ve diğer duyular’’ meselesini anlamaya ve anlamlandırmaya devam ediyoruz. Göz uyuşukluğuna iyi gelecek bu bölümde kimler konuşuyor; Abdullah Başaran, İsmail Kaplan, Reyhan Nazlıaydın, Rüveyda Eslem Yaşar, Sümeyye Yıldız, Zeynep Gül Bağan. Keyifli Dinlemeler!
    1h 19m 3s
  • Tenin Gözleri İlk Okuma | The Cordoba Ratio Reads | Kurtuba Oranı Okumaları

    21 JUN 2020 · İlk bölümümüzde Finlandiyalı mimar Juhani Pallasmaa’nın Mimarlık ve Duyular: Tenin Gözleri kitabını konuşuyoruz. Zoom ile mekansız olarak bir araya geldiğimiz bu konuşmaları, ilgililerine sunmaktan keyif duyarız. Peki ilk bölümde kimler konuşuyor; Abdullah Başaran, İsmail Kaplan, Reyhan Nazlıaydın, Rüveyda Eslem Yaşar, Sümeyye Yıldız. Keyifli Dinlemeler!
    1h 2m 27s

Kurtubalı mimar Rafael de la-Hoz altın oranın evrenselliğini göstermeyi amaçladığı bir mimari çalışma esnasında, Kurtuba şehrindeki yapılarda bu oranı tarayarak şunu buldu: ‘’O oranı bulmak yerine, çağlar, kültürler, tipolojiler ya...

show more
Kurtubalı mimar Rafael de la-Hoz altın oranın evrenselliğini göstermeyi amaçladığı bir mimari çalışma esnasında, Kurtuba şehrindeki yapılarda bu oranı tarayarak şunu buldu: ‘’O oranı bulmak yerine, çağlar, kültürler, tipolojiler ya da stiller üzerinden günümüze kadar bilinmeyen ve bulunması unutulan harmonik dikdörtgenlerden tamamıyla farklı bir oran modülü ortaya çıktı.’’Arayışı onu şehrin kendisinde gizli başka bir oranın keşfine götürdü. Bizlerde böylelikle aramızda yüzyıllar bulunan o mimarı anımsayıp, yeni kurduğumuz grubumuzun adını ‘’kurtuba oranı/the cordoba ratio’’ olarak belirliyoruz. Mekân merkezli okumalar ile bizlerde yaşamın kendisinde gizlenmiş bu oranları arıyoruz.

Keyifli Dinlemeler!
show less
Contacts
Information
Author Cordoba Ratio
Categories Books
Website -
Email cordobaratio@gmail.com

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search