Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Güvenlikleştirme Durağı

  • #16 | Doların Adı Yok

    6 JAN 2022 · Bu bölümde bir siyasal iletişim hatası olarak olarak doların ticari/gerçek değerinden sembolik değere indirgenmesini ve bunun üzerinden siyasal iletişim yapılmasını değerlendirdik. Bir benzerinin de ekonomik büyümeye yapıldığını, ancak bu ikisi arasındaki çalışma farkını ortaya koyduk. Dolayısıyla, Türkiye’de “simülatif düşünce”ye ve enteresan işlere vardık. Mutlu yıllar, keyifli dinlemeler!
    17m 58s
  • #15 | İktidarın Gölgesinde Anonimleşmek

    17 DEC 2021 · Bu bölümde son zamanlarda iktidar tarafından sosyal medyanın düzenli olarak güvensiz bir yer olarak adlandırılmasından, iktidarın gücünü burada nasıl gösterdiğinden ve bunun nereye kadar sınırlı olduğunu konuştuk. Keyifli Dinlemeler!
    17m 23s
  • #14 | The Dark ‘Night’ Rises

    4 DEC 2021 · Bu bölümde gündemin en tepesindeki ekonomik güvensizliklerimizden ve doların yükselişinin nasıl güvenliğe bağlandığından bahsettik. Para politikasının güvenlikle alakasından, Türkiye’nin Çin ve Rusya mesajlarından, bunun ne anlama geldiğinden ve ekranda gördüğümüzün neyi amaçladığından bahsettik. Yine ülkeyi kurtaramadığımız ancak siyasetin ne olduğunu anlamaya çalıştığımız bir bölüm oldu. İyi dinlemeler! Linkler: Etyen Mahçupyan’ın Serbestiyetteki yazısı: İktidar Yeni Bir Resmi İdeoloji Öneriyor, https://serbestiyet.com/yazarlar/iktidar-yeni-bir-resmi-ideoloji-oneriyor-76895/
    18m 27s
  • #13 | İdeolojiler Üstü- Hasır Altı

    17 NOV 2021 · Bu bölümde gündelik hayatlarımızla ve ekonomimizle doğrudan ilişkili olan güvensizliklerimizi ele aldık. Nasıl bir “demokrasi”de yaşadığımızı ve demokrasinin nasıl yeniden tanımlandığını konuşarak; ideolojiler üstü meselelerin mevcudiyetini, siyasîler ideolojiler üstü bir mesele çağrısı yaptığında bunun siyasi boyutunun ne olduğunu ve bu söylemin halktan neden kabul gördüğünü konuştuk. İyi dinlemeler!
    16m 6s
  • #12 | Siyasete Soru Sorarak Düşünmek ve Fatih Terim

    4 NOV 2021 · Bu bölüme disiplinli düşünmeyi, toplumsal olaylar karşısında sorular sorarak düşünmeyi ve bu sorulara cevaplar arayarak, aynı sorular üzerinden tartışmanın hangi temellerle gerçekleşeceğini konuşarak başladık. Belli patternleri aramayı, olayları ahlaki açıdan mı yoksa ontolojik ve epistemolojik açıdan mı konuşacağımızı Galatasaray ve Terimball örneği üzerinden açıkladık. Toplumda tartışamamanın temel ve basit kaynağının aynı disipline cevap vermeden tartışmak olduğunu söyledikten sonra bunu güvenlik siyasetine ve güvenliğin siyasi oluşuna uygulayarak, bizi dinlemeni size ne getirebileceğini de keşfetmiş olduk. Keyifli Dinlemeler!
    18m 54s
  • #11 | Neden Siyasetle İlgileniriz?

    20 OCT 2021 · Yeni sezonumuzun açılışında, somut konuşmak nedir ve siyasetle neden ilgileniriz? Sorusunu eleştirel güvenlik çerçevesinden ele aldık. Keyifli Dinlemeler!
    18m 58s
  • #10 | From Russia With Love

    8 JUL 2021 · Bu bölümde Türkiye’nin Batı’yı güvenlikleştirmesiyle ana akım medyaya ve hükümetin söylemine yansıyan Yeni Avrasyacılık’ın ne olduğunu konuştuk. Türkiye’nin Rusyayla yakınlaşmasına meşruluk yaratması için kullandığı güvenlikleştirici söylemden iç politikanın da etkilendiğini, bununla ilişkili olarak da aslında militarizmi öne çıkaran “Bizim Çocuklar” söyleminin devletin vatandaşına sunduğu bir kapı olarak ortaya çıktığını konuştuk. Daha sonra, bu uygulamaya popüler kültürde geniş bir görünürlük kazandırıldığından bahsettik. Bu görünürlüğü ve iç politika söylemini desteklemek için de imgeler-pozlar diplomasisinin gerçek diplomasiyle ikâme edilişini konuştuk. Gelecek sezonda daha iyi yayınlarda buluşmak dileğiyle, iyi dinlemeler!
    25m 48s
  • #09 | “Bizim Çocuklar” Vatandaşlığı: Askere Yazılma, Asker Ol

    3 JUL 2021 · Aydan Gülerce’nin “Türkiye’de her geçen gün biraz daha var oluşuna ciddi tehdit algılayarak sıkışmışlık yaşayan sadece iktidar değil, halk.” sözlerinden yola çıkarak vatandaşlık tanımlarıyla sosyal güvenlikleştirme ilişkisini konuştuk. Bu çerçevede Türkiye'de makbul vatandaş üzerinden sosyal güvencesizliği, “Görünürlük kazanılmaz, verilir.” argümanını öne çıkararak eleştirel bir şekilde açıkladık. Bu açıklamalar üzerinden Türkiye’yi inceledik: İstanbul sözleşmesinden çıkışı “çoğunluğun azınlığı vs. azınlığın çoğunluğu” üzerinden, cemaatlerin ve Bizim Çocuklar’ın da yer aldığı yeni makbul vatandaş yaklaşımını, bu yaklaşımın kurumsallaştırılmaya çalışıldığını açıklamaya çalıştık. Sonuçta, ekonomik güvencesizlik içerisinde yaşayan gençlerin vatandaşlık görevlerini hayat meşgalesi yaptığını, yani devlet tarafından güvencesizliğe çözümün, yine devletin güvenlikleştirme politikası sonucu, “askere yazıl, milliyetçiliğe oy ver” denklemi üzerinden kurulduğunu anlattık. İyi dinlemeler!
    23m 1s
  • #08 | Toplum Sözleşememesi ve Değerlerimiz

    12 JUN 2021 · Bu bölümümüz yedinci bölümün devamı niteliğinde. Mülteci meselesi ve güvenlikleştirme ile açılış yaptığımız bu bölümde “boomer”lardan, değerlerimizden ve toplumsal sözleşmeden bahsetmeye devam ettik. Türkiye'de bir toplumsal sözleşmenin varlığı, bu toplumsal sözleşmenin geleceği ve güvenlikleştirme ile bu konunun bağlarını konuştuk. Kapanışı ise Avrupa'da mültecilerin güvenlikleştirilmesinin toplumsal sözleşmenin niteliğine işlediğini ve bunun muhtemel geleceği üzerine yaptık. Toplumsal sözleşmeler ve güvenlikleştirme teorisi üzerine konuştuğumuz bu bölümde sizlere olabildiğince muhabbet tadında bir podcast hazırladık. İyi dinlemeler.
    19m 8s
  • #07 | Toplumsal Güvenlik ve Devlet Fetişi

    12 JUN 2021 · Bu bölüme Machiavelli Pod’a atıfta bulunarak toplumları bir arada tutan ve devleti de bir organizatör olarak meşrulaştıran toplum sözleşmesini; Hobbes (otoriter), Locke (liberal) ve Rousseau’ya atıf yaparak sohbet tadında ve somut bir şekilde sizlere açıklayarak başladık. Uyanış Büyük Selçuklu dizisinden alıntılar yaparak, toplumu bir arada tutan ve imzaladığımız varsayılan hayalî bir sözleşmenin nerelere varabileceğini konuştuk. Toplumda “bizi biz yapan” değerleri eğer imajlar üzerinden kurgularsak bunun vatandaşları bir devlet fetişizmine götüreceğinden ve diğer vatandaşların da bu hayalî sınırlara karşı güvenlik tehdidi olarak kurgulanmasına yol açabileceğinden, Nazi Almanyası ve Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinden karşılaştırmalı örnekler vererek tartıştık. Sorunların güncel Türkiye’deki yansımaları için ise 8. bölümümüzü dinlemeyi unutmayın! İyi dinlemeler.
    19m 16s
Furkan Küçükmeral ve Onur Tuğrul Karabıcak güvenlikleştirme kavramı etrafındaki akademik tartışmalara odaklanıyorlar.

PodcasterApp.net
Information
Author Podcaster
Categories Social Sciences
Website -
Email -

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search