Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

De unge forskere

  • Isalgers metabolom og mørkning på Grønlands indlandsis

    19 MAY 2023 · Laura Halbach fortæller om sin forskning i algers pigmentering på den grønlandske indlandsis. Vært Andrew Davidson møder Laura Halbach til en snak om undersøgelse af algernes liv og udvikling på den grønlandske indlandsis, og hvad vi kan lære af deres levevis på et så goldt område. Desuden snakker de også om at lave feltstudier i omgivelser, der er svært tilgængelige. Gæst: Laura Halbach Vært og mix: Andrew Davidson Lyddesign: Andrew Davidson Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets forskningsfond.
    22m 19s
  • Optimering og dataanalyse problemer i affaldshåndtering

    19 MAY 2023 · Maximiliano Cubillos fortæller om sin forskning i manglen på ordentlig analyse af affaldshåndtering. Igennem samarbejder med kommuner har han analyseret data, der kan bruges til at optimere ruter og håndtering. Vært Andrew Davidson møder Maximiliano Cubillos online til en snak om, hvordan man begynder at interessere sig for skrald og data kun kan bruges til så meget, mens ordentlig kommunikation om affaldshåndtering kan hjælpe med vores problemer med for meget skrald. Gæst: Maximiliano Cubillos Vært og mix: Andrew Davidson Lyddesign: Andrew Davidson Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets forskningsfond.
    21m 51s
  • Funktionel og mekanistisk undersøgelse af interferon signalering i det medfødte immunforsvar

    17 MAY 2023 · Louise Marie Dalskov Kjerulff fortælller om sin forskning i, hvordan vores krop kan genkende en virusinfektion, og hvordan det efterfølgende kan blive til et effektivt og målrettet immunforsvar. Vært Andrew Davidson møder Louise Marie Dalskov Kjerulff til en snak om, hvordan Louise først blev opmærksom på, hvordan cellelinjer kan give et misvisende billede af det antivirale forsvar, og hvordan hun efterfølgende udviklede en klinisk protokol som følge deraf. Gæst: Louise Marie Dalskov Kjerulff Vært og mix: Andrew Davidson Lyddesign: Andrew Davidson Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets forskningsfond.
    27m 18s
  • Digitale hjælpemidler i matematik – håb eller hype?

    17 MAY 2023 · Cecilie Carlsen Bach fortæller om sin forskning i elevers matematiske kommunikation i forbindelse med brugen af digitale hjælpemidler, herunder værktøjet GeoGebra, som hun har haft fokus på i sin afhandling, Mathematical communication competency in settings involving a dynamic geometry environment - hope or hype? Vært Maja Jensen møder Cecilie Carlsen Bach til en snak om hvorvidt de digitale værktøjer hjælper de unges læring eller om de i værste fald kan hæmme den. Gæst: Cecilie Carlsen Bach Vært og mix: Maja Jensen Lyddesign: Andrew Davidson Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets forskningsfond.
    29m 57s
  • Specialafsnit: Når commons opstår – og kollapser.

    17 MAY 2023 · Mette Løvschal fortæller om sin forskning i fohistoriske og nutidige commons - på dansk kunne man kalde det for fælleder. I dette specialafsnit af podcastserien møder vært Maja Jensen Mette Løvschal, der er arkæolog og professor ved Institut for Kultur og Samfund - Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier, og er modtager af Victor Albeck-prisen 2023. De taler om, hvordan disse commons er opstået og vedligeholdt gennem flere tusinde år, og hvorfor ser vi nu et kollaps af dem? Gæst: Mette Løvschal Vært og mix: Maja Jensen Lyddesign: Andrew Davidson Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets forskningsfond.
    23m 16s
  • Turner syndrom - fra epidemiologi til genetik

    17 MAY 2023 · Mette Viuff fortæller om sin forskning i Turner syndrom, hvor hun blandt andet har undersøgt, hvad det at mangle et x-kromosom gør i forhold til hvilke sygdomme, kvinderne er i risiko for at få. Vært Maja Jensen møder Mette Viuff til en snak om blandt andet, hvad en kønskromosomsygdom - som f.eks. Turner syndrom - egentlig er, og hvad det betyder for kvinder, når de mangler et x-kromosom. Gæst: Mette Viuff Vært og mix: Maja Jensen Lyddesign: Andrew Davidson Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets forskningsfond.
    21m 59s
  • Arters respons på miljøændringer

    23 MAY 2022 · Signe Normand fortæller om sin forskning i arters respons på miljøændringer i tid og rum. I dette specialafsnit af podcastserien møder vært Maja Jensen Signe Nordmand, der er professor på Institut for Biologi på Aarhus Universitet og er modtager af Victor Albeck-prisen 2022. De taler om, hvorfor skala-afhængighed i tid og rum er en udfordring for biologien, og hvordan data fra satellitter og droner samt flere 100 år gamle buske er med til at løse udfordringen. Gæst: Signe Normand Vært og mix: Maja Jensen Lyddesign: Andrew Davidson Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets forskningsfond.
    23m 44s
  • How to Solve the Challenges with IoT Data Communication

    22 MAY 2022 · Niloofar Yasdani fortæller om udbredelsen af Internet of Things (IoT) og det stigende behov for at forbedre datakommunikationen. I sin ph.d.-afhandling “Massive-scale IoT dynamic data updating and compression for a scalable IoT infrastructure” har Niloofar udviklet koncepter og teknikker, der kan effektivisere dataindsamling med IoT. Vært Maja Jensen møder Niloofar Yasdani til en snak om data, komprimering og energiforbrug. Gæst: Niloofar Yasdani Vært og mix: Maja Jensen Lyddesign: Andrew Davidson Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets forskningsfond.
    20m 29s
  • Specialafsnit: Kroppens forsvar mod infektion

    18 MAY 2022 · Søren Riis Paludan fortæller om immunsystemet, og hvordan virusinfektioner påvirker det. I dette specialafsnit af podcastserien 'De unge forskere' møder vært Maja Jensen Søren Riis Paludan, der professor på institut for biomedicin på Aarhus Universitet. Han er modtager af dette års Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris, og har forsket i immunsystemet og virus i 20 år. Gæst: Søren Riis Paludan Vært og mix: Maja Jensen Lyddesign: Andrew Davidson Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets forskningsfond.
    21m 44s
  • Hvad kan hjertestopbehandlingen lære af piloter?

    18 MAY 2022 · Kasper Glerup Lauridsen fortæller om kommunikation under hjertestopbehandling på hospitalet. Hvert år rammes cirka 3.400 danskere af hjertestop på hospitalet, og kun 1 ud af 30 overlever. I sin ph.d.-afhandling ”Improving Outcome from In-hospital Cardiac Arrest: Studies on Cardiac Arrest Teams” undersøger Kasper kommunikationen under en hjertestopbehandling på hospitalet. Vært Maja Jensen møder Kasper Glerup Lauridsen til en snak om, hvorfor hjertestopbehandlingen skal lade sig inspirere af piloter og standardisere kommunikationen, og hvordan det kan optimere hjertestopbehandlingen – og forhåbentligt redde flere liv. Gæst: Kasper Glerup Lauridsen Vært og mix: Maja Jensen Lyddesign: Andrew Davidson Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets forskningsfond.
    26m 16s

Mød de unge, seje phd’ere, som tager dig med på et eksklusivt kig ind i forskningens verden. Hør med, når modtagerne af Aarhus Universitets Forskningsfonds årlige ph.d-priser giver dig et...

show more
Mød de unge, seje phd’ere, som tager dig med på et eksklusivt kig ind i forskningens verden.

Hør med, når modtagerne af Aarhus Universitets Forskningsfonds årlige ph.d-priser giver dig et indblik i deres forskningsområder. Hvert afsnit tager udgangspunkt i ét eller flere områder, som de unge forskere har fordybet sig i og dedikeret utallige timer til at belyse noget helt specifikt og ofte ganske unikt.

Sammen med os kan du dykke ned i alt fra Harry Potter, jordforurening, forfatterfiguren i babylonske kulturer, hjertestop, kvartære dateringsmetoder, og meget, meget andet.

Produceret for Aarhus Universitets Forskningsfond af Videnslyd
show less
Contacts
Information

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search