Settings
Light Theme
Dark Theme
Podcast Cover

Bisikletli Gazete Söyleşileri

  • PARÇALANMA'nın yazarı Gül Özen'le Söyleşi

    4 DEC 2023 · F. Gül Özen, Parçalanma adlı romanında Türkiye’den Almanya’ya, Naime’den Naomi’ye uzanan yolculukta geçmişiyle bugünü arasında gidip gelen göçmen bir kadının yaşadığı ruhsal parçalanmayı ele alıyor. Danimarka’da yaşayan F.Gül Özen’le İngiltere’nin ardından geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de yayımlanan kitabı hakkında sohbet ettik. https://pressdionysus.com/product/paracalanma-schadenfreude-f-gul-ozen/ https://www.kitapyurdu.com/kitap/parcalanma-schadenfreude/656888.html
    31m 54s
  • Evini sanat galerisine çeviren Veysel Baba'yla söyleşi

    23 NOV 2023 · Londra’nın doğusunda, Hoxton bölgesinde yaşayan “Veysel Baba” ismiyle tanınan Veysel Yıldırım, binlerce sanat eserinin bulunduğu evinin kapısını sanatseverlerin ziyaretine açtı. Veysel Baba ile “Sistine Chapel London” namı diğer “Veysel Baba Sanatevi”’ni konuştuk. http://www.bisikletligazete.com/2023/11/evini-sanat-galerisine-cevirdi.html
    21m 25s
  • Londra Bisiklet Kulübü'nün kurucularından Özgür Korkmaz'la söyleşi

    26 SEP 2023 · Londra Bisiklet Kulübü (LBK), düzenlediği etkinlikler ve gerçekleştirdiği projelerle Londra’da yaşayan Türkiyeli toplumun bisikletle buluşmasına önemli katkılar sağlıyor. LBK’nin kurucularından Özgür Korkmaz ile yürüttükleri projeler ve çalışmaları hakkında sohbet ettik.
    20m 56s
  • Faruk Eskioğlu'yla LONDRA'DA BİZİMKİLER kitabı üzerine

    11 SEP 2023 · Bisikletli Gazete söyleşilerinin bu bölümünde, gazeteci Kemal Erdemol'un, gazeteci, yazar Faruk Eskioğlu'yla LONDRA'DA BİZİMKİLER adlı üç ciltlik kitabı üzerine yaptığı söyleşiyi yayınlıyoruz.
    16m 24s
  • Oyuncu Feride Morçay’la göçmenlik ve tiyatro üzerine söyleşi: “Tiyatro bana var olduğumu hissettirdi”

    11 AUG 2023 · Feride Morçay, 19 yaşında medya eğitimi için geldiği Londra’da araya giren birçok eğitim ve iş deneyiminin ardından bugün hayatını oyuncu olarak sürdürüyor. Başrolünü oynadığı Hayfever aldı oyunun ‘’Keep it Fringe Fund’ ödülünü almasıyla bu sıra dışı oyunu iki hafta boyunca sergilemek üzere Edinburgh’a giden Feride Morçay’la göç hikâyesi, oyunculuk ve tiyatro üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
    31m 23s
  • Müge Çetinkaya, LONDRA NOTLARI kitabını anlatıyor

    26 JUL 2023 · Müge Çetinkaya, "Londra Notları" kitabının yazılma serüvenini ve kitabının içeriğini anlatıyor... Merhaba ben Müge Çetinkaya, Londra Notları dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Londra’yla ve oradan gördüğüm dünyayla ilişkimi anlattığım bir kitap. İsminin çağrıştırabileceği üzere bir gezi rehberi değil fakat kitapta, Londra’da yaşayan bir Türk olarak hayatımı şekillendiren mekanlara yer verdim. Ve bu mekanları, okuyucuya “ben de mutlaka buralara gitmek ve görmek istiyorum” dedirten kendime has bir duyguyla yazdım. Gezip görmenin ötesinde, o mekanları gerçekten solumak ve oralarda vakit geçirmek isteğini uyandıran satırlarla. Kitap bir günlük de değil fakat pandemi döneminde hemen hemen her gün yazma vaktini bulduğum için gün gün yazılmış bir kitap. Yani hayatımı anlatmıyorum. Süreci kitap yazarak değerlendirdiğim için de mutluyum çünkü bütün dünyanın mağruz kaldığı bir durumu, hem sosyolog kimliğimle hem de yoğun kısıtlamalarla yaşayan bir birey olarak değerlendirdim. Her okuyuşumda iyi ki yazmışım diyorum, çünkü o gunleri unuttukca daha da değerlenen satırlar yazmışım. Yeri geldiğinde kaynak olarak da kullanıbilecek bir kitap. Bu sizi yanıltmasın çünkü okurken oldukça keyif alabileceğiniz, ılımlı ve zaman zaman da güldüren bir kitap Londra Notları. Ayrıca kitap kendi yazılma sürecini de anlatiyor, okuyucu icin değişik bir deneyim. Kitapta her birimizin olduğu gibi benim de o dönemde sınanan, zorlanan ya da güçlenen insan ilişkilerini de bulacaksınız. Yani evlerimize kapandığımız o günlerde yalnızlık da dahil beni besleyen ne varsa içtenlikle anlattığım bir kitap. 75 küçük bölümden oluşuyor. Keyifli okumalar dilerim.
    1m 33s
  • Viyana'da Yeni Hayat: ALİ GEDİK'İN GÖÇ HİKÂYESİ BÖLÜM II

    24 APR 2023 · Ramazan Yaylalı’nın Ali Gedik’le gerçekleştirdiği söyleşinin ikinci ve son bölümünde göçmenliğin zorlu ilk yıllarını geride bırakan Ali Gedik’in Viyana macerasına tanıklık edeceksiniz. Gedik, Viyana’da kendi deyimiyle bir süre “gurbet içinde gurbet” yaşasa da kısa sürede Viyana’ya adapte olup burada bir gençlik merkezinde sosyal danışman olarak çalışmaya başlayacak ve bir dizi tesadüf sonucu Şivan Perwer’le tanışacak, bu tanışıklık bir dostluğa dönüşecek ve kendisiyle Avusturya’da birçok konser organizasyonu düzenleyecektir. Bu söyleşinin başlıkları şöyle; • Ali Gedik’in zorlu evlenme macerası… Dört defa istemelere gitmelerine rağmen kaynanasının kızını vermek istememesi. • Müstakbel eşiyle paspas altına mektup bırakmak suretiyle uzun süre yazışmaları… • 1983’de eşi Sevim’i başka bir şehre kaçırması… Eşinin deyimiyle “sen kaçırmadın, biz birlikte kaçtık!” • 1986’da kızları Orkide’nin doğması. • 1989’un sonunda zorlu mücadelenin sonucunda Avusturya vatandaşlığını alması. • Mücadele arkadaşlarıyla, Türkiye’deki sorunlar dışında Avusturya’daki sorunlara da eğilme gerekliliği konusunda yaşadığı çatışmalar… • 1990, Ekim’inde Avusturya’da genel seçimler öncesinde kendisine Yeşiller’den adaylık teklifinde bulunulması. Bulunduğu siyasi yapının bu teklifi “burjuva partisine girelim, belki bize bir faydası olur” şeklinde karşılaması. • Bir göçmen olarak Yeşiller Partisi’nden ikinci sıra aday gösterilmesi. • “Eyaletteki oy oranı düşünüldüğünde ben milletvekili olamazdım, ama bir göçmen olarak ikinci sıradan aday gösterilmem sembolik olarak müthiş bir mesajdı.” • Adaylığına ilişkin olarak Avusturya basınının ırkçı neşriyata başlaması… Bir göçmen işçinin aday olmasına, onları temsil edeceğine tahammül edememeleri. • Gelen tepkiler üzerine Yeşiller Partisi’nin Ali Gedik’ten geçmişini inkar eden ve ortamı yumuşatacak bir açıklama istemesi. Bunun üzerine adaylıktan çekilmesi. • Bu adaylığı nedeniyle iki seneye yakın süre iş bulamaması… • Bunun üzerine Voralberg eyaletinden 1993’te Viyana’ya taşınmaya karar vermesi. • “Viyana’ya geldiğim ilk yıl gurbet içinde gurbet yaşadım.” • Voralberg ‘i özlemesi… • 1994’te Viyana’da bir gençlik kuruluşunda, gençlik danışmanı olarak işe başlaması… • Fabrika işçiliğinden sosyal danışmanlığa gelmesi entegrasyon sürecini hızlandırması. • Dönemin Viyana’da yaşayan göçmen gençlere ilişkin gözlemler… • Kürt siyasal hareketine yakın durması. • Şivan Perwer’le ilginç tanışma hikâyesi… • 2002’de Şivan Perwer’le Avusturyalı sanatçı Willi Resetarits ile ortak projede bir araya getirilmesi. Avusturya’da bir konser organizasyonu yapılması. • Daha sonra bu birlikteliğin birçok verimli çalışmaya vesile olması…
    1h 17m 4s
  • "Pazarcık'ta dünyaya geldim, Avusturya'da dünyayı gördüm"

    13 APR 2023 · Göçmenlerin Gündemi programın'nda, Ramazan Yaylalı Avusturya'da göçmen hikâyeleri biriktirmeye devam ediyor. Bu bölümde , 15 yaşında Avusturya’da yaşayan amcasıyla birlikte Maraş, Pazarcık ilçesinden göç yollarına düşen, 1976’dan bu yana Avusturya’da yaşayan Ali Gedik'in göç hikâyesini dinleyeceksiniz. 👉 Pazarcık dışında yerleşim yeri görmeyen bir çocuğun yurt dışına göç ettikten sonra yaşadığı çatışmalar ve dönüşüm… 👉Avusturya’ya mı yoksa Avusturalya’ya mı gittiğini bilmediği için Almanya’ya gidiyorum diyerek bu kafa karışıklığına çözüm bulması… 👉Oturumunu çabuk alması için Avusturya’da amcası tarafından ortaokula kaydedilmesi… 👉Okulda yaşadığı kültürel çatışmalar ve dilini bilmediği bir yerde yaşadığı zorluklar… 👉Kırk yıl sonra iki okul arkadaşını tekrardan bulma hikâyesi… 👉“Türkiyeli misafir işçilerin” içinde bir çocuğun yaşadığı yalnızlık duygusu… 👉Üç aylık okul macerasının ardından yabancılar polisine giderek bir yıllık oturum izni alması… 👉Türkiye’de evli olan ama Avusturya’daki kadınlarla ilişki yaşayan göçmen işçiler… 👉17 yaşına girdiği ilk gün düzenli fabrika işçiliğine başlaması… 👉Düzenli olarak çalışmanın ona kattığı “konfor” ve “güven”… 👉Üç yılın ardından Türkiye’ye izne gidecek olmanın onda yarattığı heyecan… 👉Türkiye’de Kürt/ Alevi olmaktan, Avusturya’da göçmen olmaya egemen kültür karşısında yaşadığı kimlik ve aidiyet sorunları… 👉Avusturya’da kendi kimliğini, köklerini keşfetmeye başlaması… 👉Maraş katliamının ve 12 Eylül 1980 darbesinin yurt dışındaki yankıları… Türkiye’den gelen devrimcilerin Avusturya’daki göçmenler üzerindeki etkisi… 👉Türkiye’den gelen göçmenler arasındaki politik ayrımların ortaya çıkmaya başlaması… 👉Avusturya’da yarım asra yakın yaşamanın ona neler kattığı… 👉Bir göçmen olarak inşa ettiği “melez kimliğin” boyutları… 👉Dünya vatandaşı olmak; göçmenliğin pozitif yanları nelerdir?
    57m 16s
  • Göçmenseniz hayata 'en alttan' başlıyorsunuz

    5 APR 2023 · Göçmenlerin Gündemi programında Ramazan Yaylalı, Tunceli Belediyesi eski eş başkan yardımcısı Hüseyin Tunç’la göçmenlik deneyimini konuştu. Avusturya’da göçmenlerin yaşadıkları zorluklar nelerdir? Avusturya’da göçmenler ırkçılığa ve ayrımcılığa uğruyor mu? Avrupa’da her şey güllük gülistanlık mı? Sosyalistler göç meselesine nasıl bakmalılar? Son yıllarda Türkiye’den gelen göçmenler ne umuyor ne buluyorlar? Türkiye’ye geri dönmeyi düşünüyor mu?
    33m 19s
  • Depremzedelere psikolojik ilk yardım nasıl yapılır?

    14 FEB 2023 · Travma psikoterapisti İlknur Şahin, afet bölgesinde gönüllü çalışanlar için “Psikolojik İlk Yardım” ilkelerini esas alan bir rehber hazırladı.
    9m 58s
Bisikletli Gazete söyleşilerinde göç ve göçmenliğin dolayımındaki konular konuşuluyor.
Contacts
Information

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search