Settings
Light Theme
Dark Theme

Q&A: Praatje poep

Q&A: Praatje poep
Jul 30, 2018 · 11m

Als wij aan iemand vragen, hoe zit het met je ontlasting, krijgen we vaak het antwoord: gewoon, normaal. Maar wat is nou eigenlijk normale poep? Wanneer je vanaf kleins af...

show more
Als wij aan iemand vragen, hoe zit het met je ontlasting, krijgen we vaak het antwoord: gewoon, normaal. Maar wat is nou eigenlijk normale poep?
Wanneer je vanaf kleins af aan maar 1 of 2 keer per week naar de wc gaat, en dan een uur op de wc zit om vervolgens keutels uit te poepen, is dat waarschijnlijk normaal voor je geworden. Maar dat is zeker niet hoe je ontlasting hoort te zijn. Om aan te geven hoe gezonde poep er uit ziet hebben we hieronder de Bristol Stool Chart toegevoegd, zodat je een beter beeld hebt bij de verschillende soorten ontlasting.

Wat hoort er nog meer bij normale ontlasting?

Het stroomt er niet uit.
Je zit geen uren op de wc.
Je kan soepel en snel naar de wc, zonder dat je hoeft te persen
Je hoeft jezelf niet 4 keer per dag te verschonen omdat het lekt.
Je kan dagelijks 1-3 keer naar de wc, of in ieder geval volgens je eigen regelmatige patroon.
Je moet maar 1-2 keer vegen om schoon te worden (echt waar, als je 10 x moet vegen moet je toch even kijken of je niet iets kan aanpassen aan je voedingspatroon).
Het doet geen pijn en je voelt geen kramp.
Je poep ziet er uit als type 3 of 4.
Je poep blijft niet drijven of plakken aan de pot.
Er vallen geen doden nadat je naar het toilet geweest bent en de volgende persoon komt na jou.
Heb je regelmatig diarree of juist konijnenkeutels? Vallen anderen half dood neer als ze na jou het toilet gebruiken? Heb je een hele rol wc papier nodig omdat je maar blijft vegen? Heb je een opgeblazen gevoel? Of ben je na jouw poep beurt wel even bezig om al je sporen uit te wissen?
Dit kan allemaal wijzen op een verstoorde spijsvertering, en op een voedingspatroon dat niet optimaal is voor jouw lichaam. Het is belangrijk dat je dit goed in gaten houdt, want je darmgezondheid is dé graadmeter voor je algehele gesteldheid.

Scheten
Nu we het toch over poep hebben, kunnen we dit ook wel bespreken. Hoe zit het met de lucht in je darmen, en de scheten die daar bij horen?
Heb je veel lucht in je darmen en laat je knal scheten, dan kan het goed zijn dat je (bepaalde) koolhydraten niet goed kan verteren, en/of dat je teveel suiker eet.

Laat je van die zachte glijscheten die niemand hoort, maar wel een heel leger kunnen laten flauwvallen? Dan is je eiwitvertering wellicht niet optimaal, en kan je niet tegen alle eiwitsoorten, of heb je last van bacteriën die te veel afvalstoffen in je darmen achterlaten.

Moet je jezelf verschonen of even checken nadat je een scheet hebt gelaten, en/of blijft je poep aan de pot plakken? Dan kan het zijn dat je het soort vetten dat je eet niet goed kan verteren.

Even je poep checken
Zeg nu eens eerlijk, hoe ziet jouw dagelijkse ontlasting er uit? Als het er uit ziet als type 4 heb je een normale ontlasting. Blijf zo doorgaan. Moet je wel 10 keer vegen voordat je je broek op kan hijsen? Of, heb je ander type ontlasting, probeer dan het volgende:

Beïnvloed je verteringsproces positief door: Beter kauwen op je voedsel. Dit voorkomt schrokken, waardoor je ook nog eens langer over je maaltijd doet. Neem rustige en kleine happen. Spoel je eten niet weg met drinken. Drink kleine slokjes tussendoor. Als je dorst hebt, drink dan een groot glas water VOORDAT je aan je maaltijd begint.
Drink meer water. Begin de dag bijvoorbeeld ook met een groot glas water. Je darmvlokken lijken een beetje op zeewier. Als er voldoende vocht in je lichaam bevindt, nemen ze de meeste voedingsstoffen op. Gedurende de nacht drogen deze darmvlokken een beetje uit. Door iedere ochtend te beginnen met een glas water maak je je spijsvertering wakker en geef je je zeewier een goede start. Dit kan je lichaam helpen om afvalstoffen op te ruimen
Vind je het lastig om koud water te drinken als je wakker bent, neem dan lauwwarm water. Je kan ook kiezen voor smaakje, zoals water met citroen, munt of gember.
Een goed opgestart metabolisme, betekent meer energie! Dus start je dag goed.
Eet meer (rauwe) groenten.
Eet minder bewerkte voeding.
Ga meer bewegen. Dit hoeft niet direct fanatiek sporten te zijn, maar wandelen en fietsen is ook prima.
Poephouding
Dan gaan we het nog even hebben over de houding. Van nature horen we gehurkt te poepen. Maar we schatten in dat je vanochtend niet gehurkt op de wc hebt gezeten. Tegenwoordig zijn er wel krukjes verkrijgbaar waar je je voeten op kan zetten, waardoor je in een hurkhouding komt te zitten. Maar waarom zou je dat doen?
Als je staat trekt een spier aan rondom het onderste gedeelte van je darmen waar je dikke darm overgaat in je endeldarm. Als je op een stoel of op het toilet zit ontspant deze spier zich gedeeltelijk.
Hierdoor heeft je ontlasting moeite om naar buiten te komen. Als je hurkt ontspant deze spier zich volledig en kan de ontlasting soepeler zijn weg naar buiten vinden.

Timing
Moet je nodig? Ga dan direct naar het toilet. Sommigen van ons voelen zich ongemakkelijk om bij een vreemde naar het toilet te gaan, maar ophouden is niet echt gezond. Maar wat gebeurt er als we het (lang) ophouden?
Er wordt meer vocht uit je ontlasting gehaald waardoor je last kan krijgen van verstopping. Daarnaast kan je lichaam de afvalstoffen niet direct kwijt. Ook ga je met een buik vol poep hoger ademhalen (onbewust), waardoor je lichaam denkt dat het zich in een stress situatie bevindt. Nog meer stress….en dat alleen maar omdat je je poep ophoudt.

Probiotica.
Een veelbesproken onderwerp de afgelopen jaren is probiotica. Heb je last van je darmen, neem dan probiotica. Dat lost alles op. Maar werkt dit nou echt?

Het doel van probiotica is om het darmmilieu (tijdelijk) te verbeteren. De meeste probiotische bacteriën blijven niet voor eeuwig in je darmen hangen. Als je het milieu in je darmen verbeterd kunnen je eigen goede bacteriën weer hun werk gaan doen, en settelen in je darmen.
Maar als jij ondertussen naar de Maccie blijft gaan, zal je begrijpen dat je darmen weinig kunnen veranderen en optimaliseren. Daarom is het slikken van probiotica veel effectiever als je intussen ook andere stappen zet om je gezondheid te verbeteren. Begin met het eten van onbewerkte voeding, meer water drinken, meer vezels eten, en haal meer vitamine en mineralen uit groenten, plantaardige vetten en fruit. Elimineer daarbij ook de producten uit je dagelijkse voedingspatroon waar jouw lichaam niet goed tegen kan.

Weerstand en energie
Je darmflora werkt nauw samen met je immuunsysteem. Je darmen zitten wel aan de binnenkant, maar eigenlijk is een soort open buis dat heel nauw in contact staat met de buitenwereld, en dat van alles naar ontvangt.

Natuurlijk zijn er altijd mensen die dit lezen die zeggen, ‘maar ik eet al jaren kant en klaar maaltijden, ga wekelijks naar de Maccie en ik ben nooit ziek’. Maar wie zegt dat als je niet ziek bent, je wel gezond bent?
Vaak hebben we meer klachten dan dat we zelf in eerste instantie denken. Hoeveel mensen hebben geen klachten of kwaaltjes, die ondertussen al normaal zijn geworden waardoor ze zich er niet meer bewust van zijn. Dit refereert naar onze vorige Fix It Post, toen we beschreven over wat er in de huidige maatschappij ‘normaal’ is geworden. De mensen zijn tegenwoordig misschien niet ziek, maar zijn oververmoeid, hebben een burnout, ontwikkelen allergieën, hebben last van overgewicht of hebben regelmatig last van darmklachten. Maar om je uit de droom te helpen: een gezond mens heeft geen last van huiduitslag, slaapproblemen of buikklachten. Nu lijkt dit misschien nog niet zo erg, maar als je over 10 jaar ziek wordt krabbel je wellicht achter je oor, en had je dit wellicht kunnen voorkomen door je voedingspatroon en je levensstijl te optimaliseren.

#vermoeidheid.
Je darmflora is nogal zelfredzaam. Ze produceren 40% van de energie die ze nodig hebben zelf. De binnenste cellaag van je darm vernieuwd zichzelf iedere 72 uur. Dat kost energie.
Stel je voor, je hebt te weinig darmbacteriën, dan blijft de productie van die energie achterwege. Dat moet je ergens anders vandaan halen. En waar haal je dat vandaan? Precies: je eigen voorraadkast aan energie. Bovenstaande kan dus een verklaring zijn voor je (chronische) vermoeidheid.

Daarbij produceert je darmflora ook een aantal belangrijke vitamines, zoals vitamine B en K. Vitamine B zijn zeer belangrijk voor een gezond energieniveau.
Zoals al eerder benoemd bij het drinken van water in de ochtend, zorgt je darmflora samen met je lever voor een goede afvoer van afvalstoffen.
Werkt je darmflora niet lekker door alle troep die jij naar binnen werkt, mis je een groot gedeelte van de opbouwende energie en vitamines, én je hebt een minder effectief afvalsysteem. Logisch dat je moe bent, toch?

Nou kan je ons niet vertellen na het lezen van dit stuk dat je niet achter je oor bent gaan krabbelen. Neem je gezondheid eens beter onder de loep. Check je poep, verander je voeding en houdt in gedachten dat je met een goede levensstijl veel meer kan doen dan je nu in eerste instantie denkt.

We willen dat jij je beter en energieker voelt. Wellicht heb je nu helemaal niet meer het idee hoe dat eigenlijk voelt, omdat je al zo gewend bent aan hoe je je dagelijks voelt. Volg onze tips, lees de blogs en bekijk de video’s. Heb je vragen, stel ze ons gerust! En laat ons over een tijdje weten hoe je je voelt en wat er allemaal is veranderd ten opzichte van je gezondheid en je bezoekjes aan de wc.

#happypooping!

Virgil & Gia
show less
Information
Author Building Healthy Bodies
Website -
Tags

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search