Settings
Light Theme
Dark Theme

#3 Evrendeki Dünya: Dünyanın Merkezine İnanılmaz Bir Yolculuk | Uzay Belgeseli

#3 Evrendeki Dünya: Dünyanın Merkezine İnanılmaz Bir Yolculuk | Uzay Belgeseli
Jul 18, 2023 · 13m 37s

🌍 Samanyolu şu anda içinde bulunduğumuz galaksidir. Uzayın bu engelsiz görüntüsü olağanüstü, değil mi? Güneş sistemimiz doğduğundan beri bu galakside evrim geçiriyor. Samanyolu 100 ila 120.000 ışık yılı arasında bir...

show more
🌍 Samanyolu şu anda içinde bulunduğumuz galaksidir. Uzayın bu engelsiz görüntüsü olağanüstü, değil mi?
Güneş sistemimiz doğduğundan beri bu galakside evrim geçiriyor.
Samanyolu 100 ila 120.000 ışık yılı arasında bir büyüklüğe sahip olabilir. 1 ışık yılının 10 000 milyar kilometreye tekabül ettiğini bilerek, içinde bulunduğumuz uçsuz bucaksız uzayı hayal etmenize izin veriyorum.
Bu sonsuz genişlikte, uzayı 300 milyardan fazla yıldız ve 100 milyar gezegenle paylaşıyoruz.
Samanyolu, Yerel Grup adı verilen daha büyük bir grubun parçasıdır. Bu grup 10 milyon ışık yılı boyunca uzanır. Andromeda galaksisi de bunun bir parçasıdır.
Ama bu son değil!
Samanyolu ve Andromeda galaksisinin bulunduğu Yerel Grup, bir başka galaksi kümesi olan Başak kümesi ile komşudur. Birlikte Başak Süper Kümesi'ni oluştururlar. Bu galaksi yoğunluğunun bilim insanları tarafından 100 milyon ışık yılından daha geniş olduğu tahmin edilmektedir. Başak Üstkümesi, 100.000'den fazla galaksiye sahip daha da büyük bir üstküme olan Laniakea'yı da içine alır.
Bu boyutlar insanın başını döndürüyor, değil mi? İşte tam da bu anda, bizi çevreleyen dünya karşısında kendimizi çok küçük hissediyoruz. Ayrılmadan önce, Evren'in güzelliğine hayran kalmanıza izin veriyorum. Zaman durmuş gibi görünüyor. Işıklar dans ediyor. Uzayda oynanan gerçek bir şiirdir.


🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

💥 DÜNYANIN MERKEZINE YOLCULUK:
- Kıtasal kabuk, ortaya çıkan kıtalara karşılık gelir ve Dünya yüzeyinin %40'ını temsil eder. Katı bir haldedir. Deniz kenarında olduğunuz zamanlar hariç, ayaklarımız çoğu zaman onun üzerinde durur!
Dünya yüzeyindeki kabartmalar zengin ve çeşitlidir. Çöllere, ormanlara, ovalara veya dağlara hayran olabiliriz. Bu kabartmalarda tatlı ya da tuzlu su kaynakları da bulabiliriz.
4 milyar yıl önce atmosferin sıcaklığı yaklaşık 100°C'ye kadar düştü. Dünya'nın yüzeyi önemli ölçüde soğuduğu için su sıvı hale gelebildi ve "gökyüzünden" yere düştü.
Başlangıçta yer hala çok sıcaktı, bu nedenle su neredeyse anında buharlaştı. Binlerce yıl boyunca Dünya giderek daha fazla soğudu. Su daha sonra yerkabuğunun oyuklarına akarak havuzlar, göller, nehirler, ardından deniz ve okyanus oluşturabildi.

Yerkabuğunun %47'sini oluşturan ana elementlerden biri oksijendir. Havada olduğunu biliyordunuz, ancak toprağımızın da temel bileşenlerinden biri olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.
İkinci doğal kimyasal element ise silikondur. Kabuğun %28'ini temsil eder. Ardından alüminyum (%8), demir (%5), kalsiyum (%3.6), sodyum (%2.8), potasyum (%2.6) ve son olarak magnezyum (%2.1) gelir. Bu 8 ana bileşen tek başına yerkabuğunun %98,5'ini oluştururken, karbon (%0,048) gibi diğer 84 bileşen kalan %1,5'lik kısmı oluşturmaktadır. Bu doğal kimyasal bileşenlerin içinde değerli metalleri de buluyoruz, örneğin altın miktarının yerkabuğunun %0,003'ü olduğu tahmin ediliyor.
Rölyefe bağlı olarak, kabuğun boyutları değişebilir. Ovaların altında 15 ila 30 km arasında olabilir. Ancak, en yüksek dağ sıralarının altında 70 km'yi aşabilir. Yerkabuğunun yoğunluğu 2,6 g/cm3'tür.



-------------------------


🎬 Bugün gündemde:
- 00:00 - Giriş
- 03:00 - Dünya, evrende bir toz zerresi
- 08:25 - Gezegen nedir?
- 16:00 - Tellürik gezegenler
- 30:35 - Bir yıldız Dünya'yı doğurduğunda...
- 36:00 - Filozofların ilk inançlarından jeolojinin başlangıcına
- 41:15 - Dünyanın farklı katmanları nelerdir?
- 45:08 - Yerkabuğu
- 50:20 - Dünya'nın Mantosu
- 56:20 - Çekirdek
show less
Information
Author Orbinea Studio
Website -
Tags

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search