Settings
Light Theme
Dark Theme

#3 Dünya Odyssey: Gezegenimizin Tarihi Nedir? | Dünyanın Tarihi Belgeseli

#3 Dünya Odyssey: Gezegenimizin Tarihi Nedir? | Dünyanın Tarihi Belgeseli
Jul 18, 2023 · 13m 59s

🌍 Dünya'nın tarihi, oluşumunun ilk saniyelerinden itibaren başlar. Neredeyse 4,6 milyar yıldır devam ediyor. Kitlesel yok oluşlar, felaket dönemleri ve aynı zamanda istikrar dönemleriyle işaretlenen Dünya, evrimini asla durdurmuyor. Evrenin...

show more
🌍 Dünya'nın tarihi, oluşumunun ilk saniyelerinden itibaren başlar. Neredeyse 4,6 milyar yıldır devam ediyor. Kitlesel yok oluşlar, felaket dönemleri ve aynı zamanda istikrar dönemleriyle işaretlenen Dünya, evrimini asla durdurmuyor. Evrenin gizemli mavi gezegeni, bugün bir insan yaşam formunu barındırdığı bilinen tek gezegendir.
İşte onun oluşumuna ve evrimine bir bakış. Zaman ölçeğini daha kolay temsil edebilmek için milyarlarca ve milyonlarca yıllık değerler on iki saate, yani kadranın bir turuna indirgenmiştir. Dünya'nın oluşumu 00h00'da gerçekleşir ve 2022 yılı 12h00 ile temsil edilir. Bu on iki saat boyunca dört kronolojik dönemden geçeceğiz: Hadean, Archean, Proterozoik ve Phanerozoik.


🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

💥 Dünya Tarihi:
- Günümüzden 4,54 milyar yıl önce, Dünya'nın oluşumu Güneş'in oluşumu ile başlar. Birkaç milyon yıl önce, moleküler bir bulutun küçük bir parçasının yerçekimsel çöküşü yıldızımızın ortaya çıkmasına neden oldu. Genç gök cisminin etrafında bir gaz ve toz diski oluşur. Bu tanecikler yavaş yavaş bir araya gelerek küçük katı cisimler, yani gezegenlerin ilk meyveleri olan gezegensimaller oluştururlar. Yerçekiminin etkisiyle bu gezegenimsi cisimler birkaç kilometre çapa ulaşır ve sonunda gezegenlerin embriyolarını oluştururken diski orijinal tozundan arındırır. Yörüngeleri Güneş'ten ne kadar uzaksa, yolları boyunca yığılacak daha fazla malzeme buldukları için o kadar büyük olurlar. Güneş'ten belirli bir uzaklıktan sonra gezegenler hidrojen ve helyumdan oluşan bulutların gazlarını çekerek kendi üzerlerine çöker ve bildiğimiz gaz devlerini doğururlar: Jüpiter ve Satürn. Uranüs ve Neptün daha küçük oldukları için gazları tutmazlar, sadece kaya ve buzdan oluşan çekirdeklerini tutarlar. Güneş'e daha yakın olan gezegenler tellürik olarak adlandırılır, kaya ve metallerden oluşurlar. Yörüngeleri öylesine kesiştiğinde şiddetle çarpılırlar ki geriye sadece dört tanesi kalır: Mars, Venüs, Merkür ve Dünya. Tüm bu gezegenlerin oluşumu 100 milyon yıl sürer.

Bir protogezegen olan Theia, kozmosun kararlı bir bölgesinde, Güneş'ten Dünya ile aynı uzaklıkta dolaşır. Mars büyüklüğüne ulaştığında, Theia diğer gezegenlerin yerçekimsel etkisiyle istikrarsızlaşır. Yörüngesi kaotik bir hal alır ve 4,52 milyar yıl önce oluşum halindeki genç Dünya ile şiddetli bir şekilde çarpışır. Şok o kadar şiddetlidir ki, Theia'nın demir çekirdeği Dünya'nın kalbine saplanır. Gezegenin geri kalanı ve Dünya'nın mantosunun bir kısmı kozmosa fırlatılır. Dünya'nın yörüngesindeki tüm bu materyaller sonunda bir araya gelir ve yaklaşık 22.500 kilometrelik Ay uydusunu doğurur. Ay, Dünya'nın dönüş eksenini dengeler ve gelgit sürtünmesi olgusuyla aynı hareketi yavaşlatır, bu da o dönemde bir günün neden sadece 6 saat sürdüğünü ve bir yılın neden 1,434 gün olduğunu açıklar.


-------------------------

🎬 Au program aujourd'hui:
- 00:00 - Giriş
- 02:00 - Dünya'nın birikmesi
- 03:55 - Ay'ın oluşumu
- 05:10 - Yer kabuğunun oluşumu
- 07:31 - Okyanusların oluşumunun başlangıcı
- 08:55 - Büyük Geç Bombalama
- 10:02 - İlk yaşam formlarının ortaya çıkışı
- 12:10 - Oksijenik fotosentezin ortaya çıkışı
- 14:10 - İlk kıtaların oluşumu
- 16:03 - Pongola buzullaşması
- 19:41 - Oksijen atmosferde yayılır
- 20:14 - Büyük Buzul Çağı
- 23:15 - Kolombiya kıtasının oluşumu ve yok oluşu
- 25:20 - Rodinia süperkıtasının oluşumu ve yok oluşu
- 27:23 - Dünya'da Buzullaşma
- 30:41 - Süper kıta Pannotia'nın oluşumu ve yok oluşu
- 35:16 - Kambriyen patlaması: ilk çok hücreli canlılar
- 39:43 - Ordovisyen-Silüryen yok oluşu
- 40:49 - Erken Karbonifer
- 42:18 - Karboniferin Sonu
- 43:36 - Pangea'nın oluşumu
- 45:17 - Birincil çağın sonu, Permiyen-Triyas'ın büyük krizi
- 48:45 - Triyas-Jurasik yok oluş
- 52:53 - Tersiyer döneminin sonu, Kretase-Paleojen yok oluşu
- 1:00:28 - Kuvaterner buzullaşmaları
- 1:03:02 - Homo erectus'un ortaya çıkışı
- 1:04:14 - Homo erectus'un ortadan kayboluşu
- 1:05:29 - Modern insanın ortaya çıkışı
- 01:18:32 - Dünya hareket etmeye devam ediyor
- 01:19:43 - Bugünün Dünyası
show less
Information
Author Orbinea Studio
Website -
Tags

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search