Settings
Light Theme
Dark Theme

#2 Alpha Centauri ve Proxima Centauri'nin Dünya Dışı Dünyaları Nasıldır? | Uzay Belgeseli

#2 Alpha Centauri ve Proxima Centauri'nin Dünya Dışı Dünyaları Nasıldır? | Uzay Belgeseli
Jul 18, 2023 · 13m 33s

🌍 Bizi çevreleyen Evreni anlamak için mümkün olan her şeyi yapmanın ötesinde, insanoğlu binlerce yıldır sorgulamayı hiç bırakmadı. Evren ne kadar büyük? Bir sınırı var mı? Yaşamı destekleyebilecek tek gezegende...

show more
🌍 Bizi çevreleyen Evreni anlamak için mümkün olan her şeyi yapmanın ötesinde, insanoğlu binlerce yıldır sorgulamayı hiç bırakmadı. Evren ne kadar büyük? Bir sınırı var mı? Yaşamı destekleyebilecek tek gezegende mi yaşıyoruz? Ve eğer kozmosun en uzak noktalarında yaşam varsa, neye benziyor?

Bu soruyu yanıtlamak için araştırmacılar güneş sistemimize en yakın yıldızlara yakından bakıyorlar. Proxima Centauri ya da Proxima Centauri, özellikle 2016'da bu yıldızın yaşanabilir bölgesinde birkaç özelliğe sahip kayalık bir gezegen keşfedildiğinden beri özellikle gözde.


🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

💥 YAŞANABILIR DIŞ GEZEGEN:
- Ama önce, bir çift yıldız olan Alpha Centauri AB'ye bakalım. İlk bakışta tek bir yıldız gibi görünse de, gerçekte bu yıldız ikili bir sistemdir. İki yıldız ortak bir kütle merkezi etrafında 79,91 yıllık bir periyotla dönmektedir. Eksantrik bir yörünge nedeniyle, karşılıklı uzaklıkları 11,2 astronomik birimden (Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 11 katından fazla) 35,6 astronomik birime kadar değişir. En parlak olanı Alpha Centauri A ya da Arapça'da "Centaur'un ayağı" anlamına gelen Rigil Kentaurus'tur. Aynı zamanda Sirius, Canopus ve Arcturus'tan sonra gece gökyüzümüzdeki en parlak dördüncü yıldızdır. Yaşının yaklaşık 4,6 milyar yıl olduğu tahmin edilen bu yıldız, hem büyüklük, hem kütle, hem de yaş olarak Güneşimizin ikizi olabilir. Centauri A bu nedenle benzer şekilde spektral tip G2V'dir. Bu sarı cücenin dönüşünü tamamlaması yaklaşık 22 gün sürer, dolayısıyla hızı yaklaşık 2,7 km/s'dir.
Güneşimize olan benzerliği onu birçok film kurgusunun hedefi haline getirmiştir. Avatar filmi buna en iyi örnektir. Bu kurguda Pandora, Alpha Centauri A'nın yörüngesinde dönen Polyphemus adlı bir gaz devinin dış gezegenidir. İnsansı varlıklar, Na' vi'ler, bu dış gezegende atipik bir fauna ve yoğun ve akıllı bir bitki örtüsüyle birlikte en iyi şekilde evrimleşirler. Şimdi geriye bu yıldızın yaşanabilir bölgesinde bir gezegenin evrimleşip evrimleşmediğini keşfetmek kalıyor. Şili'deki Atacama Çölü'nde bulunan Avrupa Güney Gözlemevi'ndeki gökbilimciler, Alpha Centauri A yakınlarında parlak bir noktanın görülmesinin kendilerini şaşırttığını belirttiler. Şu anda sadece bir hipotez olsa da, yine de aday bir gezegenden bahsedebiliriz. Bu, Neptün'den daha küçük sıcak bir gezegen olabilir ve yaşanabilir bölgede yer alabilir. Bize hayal kurdurmaya devam edecek olan şey ...

Ancak keşiflerimize devam edelim ve bu üçlü sistemin son yıldızı olan Alpha Centauri C'ye, daha sık kullanılan adıyla Proxima Centauri'ye yaklaşalım. Genellikle çıplak gözle görülemeyen bu yıldızın sonunda binlerce ışıkla parladığını görebilirsiniz. Dünya'dan dört ışık yılı uzaklıktaki bu yıldız, Güneşimize en yakın yıldızdır. Ortalama parlaklığı, daha önce keşfettiğimiz iki komşusuna kıyasla nispeten düşüktür. Gerçekten de Proxima Centauri, kırmızı bir ana diziye işaret eden M5.5Ve spektral tipinde kırmızı bir yıldızdır.

Proxima Centauri bir gezegen sistemine sahiptir. Yaşanabilir bölge olarak adlandırılan bölgede en az bir gezegen bulunuyor ve ben hemen oraya gitmemizi öneriyorum. Söyle bana! Üç güneşi olan bu gezegeni nasıl hayal ediyorsunuz? Herhangi bir yaşam formuna ev sahipliği yapabileceğini düşünüyor musunuz? Dünya dışında üzerinde yaşamın mümkün olabileceği ilk gezegen olabilecek bu gezegen hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışalım. Mavi gezegenimize en yakın dış gezegen olan Proxima Centauri b'ye doğru yola çıkalım.


-------------------------


🎬 Bugün programda:
- 00:00 - Giriş
- 01:55 - Evrendeki yerimiz
- 09:49 - Güneş sistemimiz
- 25:17 - Centaurus takımyıldızı
- 28:53 - Centaurus A Gökadası - NGC 5128
- 35:45 - Omega Centauri Küresel Kümesi - NGC 5139
- 39:49 - Bumerang Nebulası
- 44:25 - Alfa Centauri A etrafındaki ötegezegenler?
- 47:58 - Alfa Centauri B etrafındaki ötegezegenler?
- 46:29 - Proxima Centauri etrafındaki ötegezegenler?
- 53:55 - Proxima Centauri b dış gezegenindeki uzaylı dünyası neye benziyor?
- 54:30 - Proxima Centauri c ötegezegenindeki yabancı dünya neye benziyor?
- 55:15 - Yeni bir ötegezegen Proxima Centauri d'nin keşfi
- 1:00:37 - Gizemli bir toz kuşağı ...
- 1:04:03 - Proxima Centauri'ye nasıl gidilir?
- 1:10:57 - Proxima Centauri'nin garip davranışları
show less
Information
Author Orbinea Studio
Website -
Tags

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Podcast Cover

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search