Settings
Light Theme
Dark Theme

Bir Yudum Kitap // Alparslan Demir

Bir Yudum Kitap // Alparslan Demir
Mar 27, 2020 · 30m 55s

“Bir Yudum Kitap”… Duydunuz mu bilmem, eğer duymadıysanız, şimdi tam da zamanı. Şahane bir sosyal girişim… E-posta kutularına roman ve hikâye pasajları gönderen bir elektronik bülten, bir sosyal girişim… Detaylarını...

show more
“Bir Yudum Kitap”… Duydunuz mu bilmem, eğer duymadıysanız, şimdi tam da zamanı. Şahane bir sosyal girişim… E-posta kutularına roman ve hikâye pasajları gönderen bir elektronik bülten, bir sosyal girişim… Detaylarını oluşumun kuruculardan Alparslan Demir anlattı, ben de size aktaracağım. Bir de “Bir Kutu Kitap” var. Onu da yaşamak için kurmuşlar, inovatif bir start-up örneği. Bu söyleşide kutu dışı iş fikirleri ile Türk okurunun farklı yönleriyle hali pür melali ile buluşturacağım sizi.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde kitap okumaya ayrılan süre, günde 59 saniye… Bir Yudum Kitap, basit bir üyelik marifetiyle her gün posta adresinize 5 dakikalık okuma gönderiyor. Okuma oranımızı beşle çarpabiliriz… Madalyonun diğer yüzünde ise kitaba ulaşabilme, yayıncıların ayakta kalabilmesi, gençlerin bu sektörde kendisine yer bulması, geleneksel koruma duvarları ile oyunları…
Yayın dünyasını sorgulamanın zamanı değil mi diyeceğim ama kulağıma o kadar klişe geliyor ki, hemen vazgeçiyorum çoktan yapılmış olması gereken bu işi teknoloji ve yeni girişimciler yapıyor.
Bakın okumayı özgür bırakıp yayın dünyasını demokratikleştirdiğimizde ne oluyor size söyleyeyim;
Her gün düzenli olarak kurmaca kitap – edebiyat, hikaye, roman okuyan insanların, daha iyi iletişim kurduğu, daha iyi kelimeler kullandığı, daha pozitif olduğu, hatta ömrü uzattığı Yale Üniversitesi araştırmasında tespit edilmiş. Orası Amerika demeyin. Araştırmanın demosu Türkiye’de Bir Yudum Kitap tarafından yapılmış; sonuç aynı! Uzun süre kitap okuyan birey, daha nazik konuşuyor; daha farklı kelimeler kullanmaya başlıyor; imlaya, noktalamaya dikkat ediyor ve iletişimi kuvvetleniyor. Tespitler değişimin kadınlarda daha yüksek olduğunu gösteriyor. Onun dışında ilginç bir istatistik de illerde olabilir. “Bir Yudum Kitap” verilerine göre, nüfusa bağlı olarak, en çok okuyan iller, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Konya!… İstanbul, İzmir, Ankara, çok geride kalıyor nüfusa oranladığınız zaman. Düşündürücü değil mi…
Daha da güzel bir şey söyleyeceğim, güzellemeye devam edeceğim! “Bir Yudum Kitap” abonelerinin izniyle enteresan bir araştırma yapmış. İzinlerini aldıkları okurlarının abone olmadan önceki tweet’leri ile abone olduktan 1 yıl sonra başlamak üzere tweet’lerini almış. Kullandıkları kelimeler, davranış tarzı, atılan negatif tweet’lerde ciddi azalma tespit edilmiş. Okumakla güzel medeni davranış arasında şahane bir ilişki var.
Kitap okuyan birisinin iyi yazı yazabilmeye başladığını, kendisini daha iyi ifade edebildiğini mesleğimde bizzat deneyimledim. “Daha nazik olduğunu” ise yaşayarak gördüm. Yıllarca gazetecilik, editörlük yaparken, yetiştirdiğim arkadaşlarımda, okuyanla okumayan arasındaki farktan, kariyerlerinde başarılı olanlarla olmayanları izledim. Bugün İndeks Konuşmacı Ajansı yöneticisi olarak okuyanın daha iyi konuştuğunu, giriş, gelişmeyi daha iyi yapabildiğini, fikirlerini daha iyi savunabildiğini, daha renkli örnekler ve farklı betimlemelerle kendisini dile getirebildiğini görüyorum.
Bu söyleşiden seçtiğim çok önemli diğer bir başlık: ülkemizde 18-24 yaş daha fazla okuyor. İkinci sırada 24-35 var. 35-60… Yaş arttıkça, enteresan bir şekilde okuma abone sayısı azalıyor.
Oysa normalde okuma eğilimi, okumaya ayrılan süre, yaş artıkça artar. Gençlikte iş telaşı, çoluk çocuk, kariyer vs. diye giden telaşta okuyamama özürü anlaşılır bir derece. Ama Türkiye’de durum tam tersi… Gençler, daha çok okurken halkımız yaşlandıkça okumayı bırakıyor.
Tam da bu günlerde evde oturan yaş almış halkımızı yeniden okumakla buluşturmalıyız!
Genç yayıncı Alparslan Demir okumayı tarif ederken öyle güzel bir cümleyle bitirdi ki, söyleşiyi çaresiz tekrarlayacağım: “Ben tadına baktım; herkese tavsiye ederim”. Siz de bakabilirsiniz, hepimiz bakabiliriz. Kitap okumaktan obez olunmuyor.
show less
Information
Author Yaprak Özer
Website -
Tags

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search