00:00
10:11
Tüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki toplantılarından çıkan atama, terfi ve emeklilik kararları Ankara kulislerinde “TSK’daki tasfiyelerde son nokta” olarak yorumlandı.

Özellikle hiçbir korgeneralin orgeneralliğe terfi ettirilmemesi, orgenerallerin yaş haddini ve görev süresini doldurmayanlardan bile bazılarının emekli edilmesi, ordu komutanlıklarının orgeneraller yerine korgenerallere emanet edilmesi bu kritik kararlardan bazıları.

Ankara’dan Zülfikar Doğan YAŞ kararlarını değerlendirirken, bunun öncesinde yürürlüğe konulan yeni askerlik yasasıyla hazırlanan altyapıya işaret ederek, askerlik süresinin 6 aya indirilmesine ve paralı askerliğin kurumsallaştırılarak kalıcı hale getirilmesine dikkat çekiyor.

Yeni yönetim sisteminde YAŞ ve Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) yapısının da değiştirildiğini ve kurullarda sivillerin, siyasetçilerin ağırlığının artırıldığını vurgulayan Doğan “Hazine ve Maliye Bakanının, Milli Eğitim Bakanının MGK üyesi olduğu bir zeminde MGK ve YAŞ kararlarının siyasi olmadığının savunulması güç. Yeni askerlik yasasında Cumhurbaşkanına verilen ve askerlik yapmamış kişilerden oluşturulacak özel görev güçleri, silahlı güçler konusunda muhalefetin ısrarıyla yapılan değişikliğin bir anlamı yok. Getirilen Milli Savunma Bakanının önerisi, MGK’nın onayı koşulu zaten iktidar ağırlıklı bir yapıda Cumhurbaşkanının yetkisini ve alacağı kararları sınırlamaktan uzak” diyor.

Son dönemde TSK ile Rus Silahlı Kuvvetleri arasındaki yakınlaşma ve işbirliğinin dikkat çekici olduğu, Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığına bağlanması, Rus Jandarma ve Özel Birlikler Komutanlığıyla stratejik, askeri, işbirliğinin geliştirilmesi vb. adımların önemli gelişmeleri yansıttığı görüşünü dile getiren Zülfikar Doğan’a göre, TSK 15 Temmuz darbe teşebbüsüyle içine girdiği tasfiye ve yeniden dizayn sürecinin ardından 2019 YAŞ kararları ile ikinci dalga tasfiye ve dizayn aşamasına geçmiş durumda. Özellikle bulunulan coğrafyada TSK’nın kurumsal yapısında yapılan radikal değişiklikler, askeri okulların, harp okullarının, harp akademilerinin kapatılması, askeri hastanelerin kapatılıp, sağlık bakanlığına devredilmesi, TSK’nın geleceğini doğrudan etkileyecek adımlardı. Şimdi terfi, atama ve emeklilik kararlarıyla bu kurumsal yapı daha ileri düzeyde yeniden yapılandırılıyor. Erdoğan’ın TSK’ye kendisine göre dizayn etme stratejisi devrede. MHP lideri Bahçeli ile yaptığı görüşme sonrasında, işbirliğinin süreceğinin ilan edilmesi de bu stratejinin MHP liderinin de bilgisi ve onayı dahilinde yapıldığının işareti.

Zülfikar Doğan’ın YAŞ kararları ve olası süreçlere yönelik yansımalarıyla ilgili sıcak analizini buradan dinleyebilirsiniz.
Tüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki toplantılarından çıkan atama, terfi ve emeklilik kararları Ankara kulislerinde “TSK’daki tasfiyelerde son nokta” olarak yorumlandı. Özellikle hiçbir korgeneralin orgeneralliğe terfi ettirilmemesi, orgenerallerin yaş haddini ve görev süresini doldurmayanlardan bile bazılarının emekli edilmesi, ordu komutanlıklarının orgeneraller yerine korgenerallere emanet edilmesi bu kritik kararlardan bazıları. Ankara’dan Zülfikar Doğan YAŞ kararlarını değerlendirirken, bunun öncesinde yürürlüğe konulan yeni askerlik yasasıyla hazırlanan altyapıya işaret ederek, askerlik süresinin 6 aya indirilmesine ve paralı askerliğin kurumsallaştırılarak kalıcı hale getirilmesine dikkat çekiyor. Yeni yönetim sisteminde YAŞ ve Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) yapısının da değiştirildiğini ve kurullarda sivillerin, siyasetçilerin ağırlığının artırıldığını vurgulayan Doğan “Hazine ve Maliye Bakanının, Milli Eğitim Bakanının MGK üyesi olduğu bir zeminde MGK ve YAŞ kararlarının siyasi olmadığının savunulması güç. Yeni askerlik yasasında Cumhurbaşkanına verilen ve askerlik yapmamış kişilerden oluşturulacak özel görev güçleri, silahlı güçler konusunda muhalefetin ısrarıyla yapılan değişikliğin bir anlamı yok. Getirilen Milli Savunma Bakanının önerisi, MGK’nın onayı koşulu zaten iktidar ağırlıklı bir yapıda Cumhurbaşkanının yetkisini ve alacağı kararları sınırlamaktan uzak” diyor. Son dönemde TSK ile Rus Silahlı Kuvvetleri arasındaki yakınlaşma ve işbirliğinin dikkat çekici olduğu, Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığına bağlanması, Rus Jandarma ve Özel Birlikler Komutanlığıyla stratejik, askeri, işbirliğinin geliştirilmesi vb. adımların önemli gelişmeleri yansıttığı görüşünü dile getiren Zülfikar Doğan’a göre, TSK 15 Temmuz darbe teşebbüsüyle içine girdiği tasfiye ve yeniden dizayn sürecinin ardından 2019 YAŞ kararları ile ikinci dalga tasfiye ve dizayn aşamasına geçmiş durumda. Özellikle bulunulan coğrafyada TSK’nın kurumsal yapısında yapılan radikal değişiklikler, askeri okulların, harp okullarının, harp akademilerinin kapatılması, askeri hastanelerin kapatılıp, sağlık bakanlığına devredilmesi, TSK’nın geleceğini doğrudan etkileyecek adımlardı. Şimdi terfi, atama ve emeklilik kararlarıyla bu kurumsal yapı daha ileri düzeyde yeniden yapılandırılıyor. Erdoğan’ın TSK’ye kendisine göre dizayn etme stratejisi devrede. MHP lideri Bahçeli ile yaptığı görüşme sonrasında, işbirliğinin süreceğinin ilan edilmesi de bu stratejinin MHP liderinin de bilgisi ve onayı dahilinde yapıldığının işareti. Zülfikar Doğan’ın YAŞ kararları ve olası süreçlere yönelik yansımalarıyla ilgili sıcak analizini buradan dinleyebilirsiniz. read more read less

4 years ago #ahval, #akp, #ankara, #asker, #erdoğan, #hulusiakar, #podcast, #tasfiye, #türkiye, #yaşkararları, #zülfikardoğan