00:00
44:47
Prof. Haluk Savaş, korona özel yayınında koronavirüs salgını sonrası oluşan korkular ve üstesinden gelme yollarını ele aldı.

Koronavirüs özel yayınında Prof. Haluk Savaş'ın yanıtladığı sorular şöyle:

1- Sıkıntı ve stresten nefes darlığı vardı. Şimdi "Corona’dan dolayı nefes darlığı olabilir mi?" endişesiyle iyice arttı.

2- Selâların üzerimizde bıraktığı ölüm korkusunu nasıl aşabiliriz? Her gece verilen selâlar insanlara ölümü çaresizliği hatırlatıyor.

3- Duyduğuma göre çocuklarından çeşitli sebeplerden ötürü uzakta olan, görüşemeyen yaşlı ana babalar, “onlara hasret olarak öleceğiz bu hastalıktan” diye psikolojileri bozulmuş. Dışarı çıkmaları da yasak. Ne yapılabilir?

4- Kaygılarımızı nasıl giderebiliriz? Sürekli endişe ve bir karamsarlık hali var. Dua ediyoruz ama tam rahatlayamıyoruz. Başka neler yapılabilir?

5- Anksiyete sorunu olan ve yakınları için endişeden uyuyamayanlara tavsiyeniz nedir?

6- Corona virüs sebebiyle toplumda yaşanan durumu Koronafobi olarak adlandırmak ne kadar doğru? Salgın yok olduğunda okb ya da anksiyete boyutunda ne gibi sonuçlar öngörmektesiniz?

7- Yeni Dünya düzeni mi gelecek? Dünya bu virüsle yaşamaya mı alışacak?

8- Evden çıkmayıp misafir kabul etmiyorum. Bu dönemde hem kişisel bakımıma hem de ortam temizliğine neredeyse saatlik olarak dikkat ediyorum. Bu şekilde davranmam ve çoğu insanın bunları yapmamasının beni rahatsız etmesi hastalık belirtisi olabilir mi?

9- Ülkemiz hatta Dünya bu kadar büyük bir tehdit altındayken alınan önlemleri yeterli buluyor musunuz? Sokağa çıkma yasağının halâ gelmemiş olmasını nasıl karşılıyorsunuz?

10- Kanser hastasıyım. Oğlum yurtdışında okuyor. Eğitim hayatları aksadı. Evde daha ne kadar kalacağımız belli değil bu da beni endişeye düşürüyor. Emekli aylığımızın kesilmesi veya bankadaki paralarımıza el konulma ihtimali beni çok düşündürüyor. Bu kaygılar hayatımı etkiliyor. Sağlık durumum bundan psikiyatrik ve fiziksel olarak etkilenecek mi? Hastalığım nüksederse ülkemizdeki sağlık sistemi yetecek mi?
Prof. Haluk Savaş, korona özel yayınında koronavirüs salgını sonrası oluşan korkular ve üstesinden gelme yollarını ele aldı. Koronavirüs özel yayınında Prof. Haluk Savaş'ın yanıtladığı sorular şöyle: 1- Sıkıntı ve stresten nefes darlığı vardı. Şimdi "Corona’dan dolayı nefes darlığı olabilir mi?" endişesiyle iyice arttı. 2- Selâların üzerimizde bıraktığı ölüm korkusunu nasıl aşabiliriz? Her gece verilen selâlar insanlara ölümü çaresizliği hatırlatıyor. 3- Duyduğuma göre çocuklarından çeşitli sebeplerden ötürü uzakta olan, görüşemeyen yaşlı ana babalar, “onlara hasret olarak öleceğiz bu hastalıktan” diye psikolojileri bozulmuş. Dışarı çıkmaları da yasak. Ne yapılabilir? 4- Kaygılarımızı nasıl giderebiliriz? Sürekli endişe ve bir karamsarlık hali var. Dua ediyoruz ama tam rahatlayamıyoruz. Başka neler yapılabilir? 5- Anksiyete sorunu olan ve yakınları için endişeden uyuyamayanlara tavsiyeniz nedir? 6- Corona virüs sebebiyle toplumda yaşanan durumu Koronafobi olarak adlandırmak ne kadar doğru? Salgın yok olduğunda okb ya da anksiyete boyutunda ne gibi sonuçlar öngörmektesiniz? 7- Yeni Dünya düzeni mi gelecek? Dünya bu virüsle yaşamaya mı alışacak? 8- Evden çıkmayıp misafir kabul etmiyorum. Bu dönemde hem kişisel bakımıma hem de ortam temizliğine neredeyse saatlik olarak dikkat ediyorum. Bu şekilde davranmam ve çoğu insanın bunları yapmamasının beni rahatsız etmesi hastalık belirtisi olabilir mi? 9- Ülkemiz hatta Dünya bu kadar büyük bir tehdit altındayken alınan önlemleri yeterli buluyor musunuz? Sokağa çıkma yasağının halâ gelmemiş olmasını nasıl karşılıyorsunuz? 10- Kanser hastasıyım. Oğlum yurtdışında okuyor. Eğitim hayatları aksadı. Evde daha ne kadar kalacağımız belli değil bu da beni endişeye düşürüyor. Emekli aylığımızın kesilmesi veya bankadaki paralarımıza el konulma ihtimali beni çok düşündürüyor. Bu kaygılar hayatımı etkiliyor. Sağlık durumum bundan psikiyatrik ve fiziksel olarak etkilenecek mi? Hastalığım nüksederse ülkemizdeki sağlık sistemi yetecek mi? read more read less

3 years ago #korona, #koronavirüs, #kovid-19, #psikiyatri, #psikoloji, #salgın, #sağlık